Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Filosofiske fortællinger om værdier – for børn og voksne
Af Eddy Thomsen
I mange af livets forhold er værdier et nøgleord. Værdier er en umistelig kerne i dannelse, personlig udvikling, historisk og social bevidsthed.
Værdier fører vi frem foran os som et personligt værn – men også i forståelse af, at vi deler dem med andre.
Det er nemt at hævde en værdi: Jeg går ind for frihed! Det er vanskeligere at leve, handle og forstå verden i overensstemmelse med et værdisystem. Og det er endnu mere kompliceret at skulle stå som rollemodel og opdrager overfor børn, som forældre, pædagog eller lærer.
De bedste kilder til indlevelse i og forståelse af værdier er fortællinger: Fra myter og eventyr til anekdoter, vitser, lyrik og store romaner bæres værdier til skue. De uddybes og analyseres i en systematisk, filosofisk ramme i grupper:
- Fundamentale værdier
- Eksistentielleværdier
- Sædelige værdier
- Sociale værdier
- Transcendente og religiøse værdier.
Værdier lader sig ikke længere formidle med stok og disciplin, men fordrer forhandling, forståelse, nysgerrighed og handling
SEMI FORLAGET · 192 SIDER PRIS 178 KR. · ISBN 87-90653-16-5
Samtale med sigte
Kommunikation og samarbejde i arbejdslivet
Af Stina Rosted
Hvordan kan vi med vores kommunikation opnå det, vi ønsker? I et enkelt og praksisnært sprog beskriver forfatteren de grundlæggende principper for hensigtsmæssig kommunikation. Med udgangspunkt i mange eksempler gennemgås metoder til bl.a. aktiv lytning, assertiv kommunikation, konflikthåndtering og mediation. Bogen beskæftiger sig også med, hvilke faktorer, der spiller ind i vores kommunikation, fx vores kropssprog, relationstyper og referencerammer.
Der gives anvisninger på, hvordan vi kan styre effektivt igennem en situation, der er ved at udvikle sig til en konflikt, og hvordan vi bedst giver konstruktiv feedback til hinanden. Forfatteren giver også sit bud på kommunikationens ABC.
Bogen er til ledere og medarbejdere, der ønsker at forbedre deres evne til at skabe samtale med sigte.
Stina Rosted er uddannet cand.pæd. i dansk med speciale i sprog, kommunikation og samarbejdsrelationer. Hun er ligeledes uddannet mediator og holder foredrag og kurser i kommunikation og konfliktløsning.
HANS REITZELS FORLAG · 100 SIDER PRIS 149 KR. · ISBN 87-412-2333-0
Dokumentation
Læreplaner og synliggørelse af det pædagogiske arbejde
Af Dorte Filtenberg Sørensen
Med indførelse af pædagogiske lærerplaner i daginstitutionen er det blevet et krav, at man skal dokumentere både sit teoretiske og praktiske arbejde med børn, og her kan bogen være et godt redskab til at få konkrete anvisninger og ideer til egen praksis.
Bogen rummer introduktion til dokumentationens mange muligheder, som er både beskrevet og illustreret med konkrete, brugbare eksempler og illustrationer, man kan hente inspiration i.
Ligeledes er der anvisninger til en organisering af det pædagogiske og læringsmæssige arbejde med børn i form af præsentation af observationsskemaer, opsamlingsark, udarbejdelse af idekatalog samt handle- og evalueringsplaner. Der er fokus på både det dokumenterende barn og den dokumenterende voksne (roller og brug af kompetence).
Dorthe Filtenberg Sørensen er uddannet pædagog og har arbejdet i en stor integreret daginstitution. Hun har en bred erfaring med undervisning, foredrag og formidling og har skrevet bøger om skabende arbejde med børn og dokumentation af det pædagogiske arbejde. Hun er nu ansat som institutionsleder i en børnehave, som arbejder med Reggio Emilia.
DAFOLO · 84 SIDER · PRIS 198 KR. ISBN: 87-7281-164-1
VERA – tidsskrift for pædagoger
Konceptpædagogik
Det pædagogiske arbejde har – bortset fra i pædagogikkens barndom«, som indeholdt flere pædagogiske retningers »kamp« mod hinanden – været præget af stor faglig frihed. Der er sjældent lagt begrænsninger for den enkelte institutions og pædagogs valg af metode eller redskab. Det er både godt og skidt. Godt, fordi det har givet pædagogen mulighed for at tilpasse indsatsen så meget som muligt til det enkelte barn eller den enkelte familie. Med en bred vifte af metoder, viden om familiemæssige og samfundsmæssige forhold, har pædagogen haft mulighed for at få et ofte næsten umuligt puslespil til at gå op. Skidt, fordi den pædagogiske indsats dermed er overladt til den enkelte pædagogs »forgodtbefindende« – dvs. den enkelte pædagogs egne værdier og foretrukne metoder.
VERA slutter denne gang med en artikel af Maja Røn Larsen, den handler om »Børnefællesskaber i den pædagogiske praksis «. I artiklen sætter forfatteren fokus på pædagogens rolle i forhold til børns fællesskaber, og hvordan opfattelsen af denne rolle har betydning for det enkelte barns mulighed for at »være med« i institutionens hverdag.
VERA · 82 SIDER · PRIS 120 INKL. FORSENDELSESOMKOSTNINGER WWW.VERA.DK · ISBN 87-90619-32-3