Mange midlertidige stillinger er imod reglerne
Pædagogmanglen får mange institutioner til at oprette midlertidige stillinger, hvor de ansætter ufaglært personale, mens de venter på en pædagog. Men i langt de fleste tilfælde er det et brud på reglerne. Kun i helt bestemte tilfælde, må man ansætte tidsbegrænset, siger fællestillidsrepræsentant fra LFS.
Tekst: Signe Rosa Skelbæk Foto: Agnete Solvej Christiansen
Der mangler ikke jobmuligheder, hvis man er uddannet pædagog og på jagt efter arbejde. Og rekrutteringskrisen har længe kunne mærkes ude i institutionerne. Det har fået nogle ledere til at tænke kreativt, og LFS oplever et stort antal tidsbegrænsede stillinger.
Problemet er bare, at det i mange tilfælde er et brud med rammeaftalen. Og det opdager fællestillidsrepræsentant Vibeke Jensen, der sammen med de øvrige FTR-kolleger får tilsendt en kopi af alle ansættelsesbreve i Københavns Kommune, fordi LFS er den forhandlingsberettigede organisation.
”Det har nok altid været sådan, at midlertidige ansættelser var noget, man gjorde. På et tidspunkt beslutter vi os for, at det ikke kan være rigtigt, at der er så mange tidsbegrænsede stillinger, når vi samtidig har store problemer med rekruttering og fastholdelse. Derfor begyndte jeg at skrive til Koncern Service, som Københavns Kommune har uddelegeret ansættelsesadministration til, hver gang jeg modtog en aftale, at jeg skal bede om den objektive begrundelse for, hvorfor stillingen er midlertidig. Så fik jeg alt muligt lort tilbage. I virkeligheden gjorde jeg bare opmærksom på en aftale, der hele tiden har eksisteret,” forklarer hun og henviser til de meget faste aftaler, der er i rammeaftalen.
I rammeaftalen fremgår der nemlig en række objektive kriterier for, hvornår det er tilladt at opslå en stilling midlertidigt. Det kan for eksempel være hvis en kollega går på barsel.
”Jeg får især mange midlertidige stillinger ind, der er begrundet i, at man modtager 1. maj børn. Problemet er bare, at det ikke er en valid grund til at oprette en midlertidig stilling frem for en fastansættelse, for 1. maj børn er en årlig, tilbagevendende situation, som du som leder skal planlægge dig ud af i stedet for at ansætte midlertidigt personale,” siger Vibeke Jensen.
Man skyder sig selv i foden
I LFS anerkender man, at det er en stor udfordring at få besat stillingerne, og derfor er der også forståelse for, at man kan begynde at tænke kreativt.
”Men rammeaftalen skal jo overholdes. Når man på den ene side afsætter store puljer til at sikre, at seniorer bliver på arbejdsmarkedet og at vi kan fastholde pædagoger, og med den anden hånd siger, at man ikke vil fastholde dem, der kommer ind ad døren som ufaglærte, så skyder man sig selv i foden,” siger Vibeke Jensen og tilføjer:
”Der er lavet et hav af politiske aftaler om, hvordan man kan blive meritpædagog med løn, sporskifte-uddannet eller få en PAU. Og alligevel smider man en masse på porten ved at ansætte dem midlertidigt. Vi er dødafhængige af medhjælperne, og hvad er smartere end at lade dem, der søger de vakante pædagogstillinger, få lov til at smage på hverdagen og tilbyde dem alverdens muligheder for at få tage uddannelsen bagefter,” siger hun.
Færre rettigheder
Et ofte brugt argument fra lederne er, at de ufaglærte selv ønsker at være midlertidigt ansat. Og det hører LFS også ind i mellem fra medlemmer, der sidder i en tidsbegrænset stilling. Men det er ikke uden udfordringer.
”Det kan være, man har planlagt at rejse efter nytår, og derfor synes, det passer fint med en tidsbegrænset ansættelse. Men hvis man brækker sit ben, bliver gravid eller planerne af en eller anden grund ændrer sig, så er dit job og dine rettigheder kun sikret så længe man er ansat. Det er som om, nogen glemmer, at man jo bare kan sige op, hvis man skal videre,” siger Vibeke Jensen.
Hvis du er midlertidigt ansat eller overvejer at søge en stilling, der er tidsbegrænset, så er opfordringen helt klar:
”Ring til LFS. Der er grunde, der er legitime, men ring ind og forhør dig, for der er en god chance for, at vi kan hjælpe dig, og som minimum kan vi sikre, at alle regler er overholdt,” siger hun.
Her er tidsbegrænsede stillinger tilladt
Der kan undtagelsesvis være situationer, hvor en ansættelse enten sker som en tidsbegrænset ansættelse eller som en begivenhedsbestemt ansættelse.
Eksempler på årsager, der kan udløse en tidsbegrænset ansættelse:
Barselsorlov, sygdom, værnepligt eller anden orlov.
Tidsbegrænsede ansættelser kan ikke uden videre forlænges mere en én gang, og der skal i hvert enkelt tilfælde være en objektiv begrundelse for forlængelsen.
Eksempler på forhold, der ikke kan begrunde tidsbegrænsede ansættelser:
Usikkerhed om hvor mange børn, institutionen har til næste år, eller som vil blive optaget i børnehaveklassen.
Støttepædagog/medhjælperstillinger udover seks måneder.
Budgetmæssige hensyn.
Ønsket om at besætte stillingen midlertidigt med henblik på senere at tiltrække ansøgere med andre kvalifikationer.
Vibeke Jensen er valgt som fællestillidsrepræsentant for almenområdet i LFS.