Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Med vægt på faglighed
En ambitiøs plan er i fuld gang for at styrke ledelse og faglighed på Bostedet Lynghuset, alt sammen til gavn for beboerne.
Af Elisabeth Lockert Lange
Efter nogle år med en del problemer især på den faglige front er bøtten nu vendt på Lynghuset. Det store skift står forstander Børge Grevsen i spidsen for. Han og Jeanette Bregengaard, som fungerer som institutionens daglige leder, er for en periode udlånt fra Lions kollegiet, hvor begge pædagoger har været ansat i en årrække, han som forstander.
Og han virker som den rigtige mand til jobbet, for allerede efter en måned er der lagt strukturerede planer for en omstukturering og opkvalificering. De indbefatter en udredning af beboerne, deres handicaps og deres behov, faglige opkvalificeringer af medarbejderne bl.a. i forhold til at bruge handleplaner, en strukturændring med oprettelse af egentlige – nødvendige – faglige områder og ikke mindst en synlig ledelse. Det hele skal være klappet og klart den 15. maj. Alt det vender vi tilbage til.
Lynghuset har 29 beboere, de er alle nogle af Københavns Kommunes mest sårbare mennesker. Det er psykisk udviklingshæmmede mennesker med mange fysiske handicaps. Langt de fleste sidder i kørestol, har stort behov for specielle hjælpemidler og kun meget få af dem har et verbalt sprog. Kompleksiteten i opgaven er stor, og der er med andre ord udstrakt brug for både pleje, fysioterapi, ergoterapi og i særdeleshed socialpædagogfaglig viden og indsigt.
Lynghuset består af fire bo-afdelinger og et dagtilbud. Det vil det fortsætte med. Det er især på de indre personalemæssigt-faglige linjer at de store forandringer skal ske. Her er der gennem de sidste par år sket en forskydning fra uddannede fagpersoner bl.a. pædagoger til en overvægt af ufaglærte. Og det skal der rettes op på.
Først og fremmest skal der oprettes tre faglige områder med hver sin fagleder. Stedfortræderen er udset til at være fagleder for det socialpædagogiske fagområde, som i fremtiden skal udgøre 50 pct. af fagpersonalet. Desuden et fysioterapeutisk/ergoterapeutisk fagområde med en faglige leder, et sygeplejefagligt område, hvor der skal ansættes en sygeplejerske, som skal være fagleder for området, som planlagt skal udgøre 25 pct. af medarbejderne. De sidste 25 pct. tænkes at være ufaglærte, vikarer m.m. Faglederne skal desuden indgå i ledelsesteamet. For øjeblikket er der på Lynghuset ca. 60 fuldtidsstillinger.
”Den måde institutionen har fungeret ledelsesmæssigt, fagligt, udviklingsmæssigt og brugerrelateret lader meget tilbage at ønske”, siger Børge Grevsen. Og når det så er sagt, ser vi fremad for resten.
Brugerne i centrum
Konstruktivt og motiverende er et par af de ord, Anne Maj Nørgaard bruger om hele forløbet. Hun er fysioterapeut og har været ansat i ni måneder. Og hun er ikke i tvivl.
”Jeg har kun positivt at sige om den omvæltning vi er i gang med, det er meget motiverende, og det er skønt at komme på arbejde.”
Den udvikling ser hun gerne fortsætter.
”Så vi får indfriet målene og det bliver et endnu bedre sted at være. Det er også godt at vi bliver involveret så meget, vi bliver brugt til sparring, og det er rigtig rart at vi får ansvar. Vi får også sparring fra ansatte på Lions kollegiet, som kommer herud for øjeblikket.”
Anne Maj Nørgaard overvejede ellers at rejse igen ret hurtigt: der var brug for ledelse. ”Og nu mærker vi, hvad god ledelse kan gøre ved stedet.”
Netop det at inddrage medarbejderne, at højne deres kvalifikationer og bruge deres meget store engagement er en del af visionen for stedet. En vision som har brugerne i centrum. Det er brugernes behov den nye plan skal sikre: udfra hver enkelts handicap at afgøre hvilken faglig kompetence der er brug for. Ledelsen skal være visionær, og både kunne og turde lede og være synlig. Synlig som i at tage initiativer, sætte mål og lægge strategier. Som en krølle på netop det synlige har Børge Grevsen og Jeanette Bregengaard besluttet at arbejde på at flytte administrationen fra et gemt sted i en bo-afdeling til stueetagen, hvor der kan bygges til, lige der hvor man kommer ind. Institutionen skal med andre ord åbnes op og modtage den besøgende.
Lions kollegiet bidrager her i opbygningsperioden med adskillige udlånte medarbejdere, neuropsykologer, som bl.a. deltager i udredningen af brugerne og laver kurser for medarbejderne om hjerneskader, en sygeplejerske, administrative medarbejdere, ledere, ergo- og fysioterapeuter, en pædagogisk koordinator. Alt sammen mens medarbejderne opkvalificeres og mål og politik implementeres.
Et af de afgørende områder for opkvalificering står Jeanette Bregengaard for, nemlig hele handleplanskonceptet.
”Handleplanerne er udviklet sidste år, men de skal videreudvikles og så skal de bringes i anvendelse. Og til det er der brug for en hel del vejledning. De er vigtige, for hvis brugerne ikke har en relevant handleplan, så får de ikke det de har behov for. Og det samme gælder medarbejderne, som måske har brug for opkvalificering i netop det en beboer har behov for.”
Jeanette Bregengaard har desuden holdt fokusgruppeinterviews med alle de ansatte.
Medarbejderne
Netop medarbejderne er naturligvis en meget vigtig del af hele omstruktureringen. Der er nu blevet valgt en tillidsrepræsentant og et samarbejdsudvalg er etableret med syv fra hver side. De mødes en gang om måneden og drøfter alle dele af den nye organisationsplan. Fra de faglige beskrivelser til strukturen.
”Dette gør vi for at sikre dialogen og medarbejderindflydelsen i alt det der sker. Og vi er blevet positivt modtaget herude, der er en kolossal efterspørgsel efter dialog, inddragelse og indflydelse. Den 15. maj vil der ligge en beskrivelse af, hvordan vi i fællesskab mener at Lynghuset skal være, på både kort sigt, mellemlang sigt og på lang sigt. Rapporten skal også bruges til en dialog med både LFS og forvaltningen”, siger Børge Grevsen.
I planen vil også de fremtidige faglige områder på Lynghuset være beskrevet med opgaver, metoder, organisering og udvikling. På den måde er det tydeligt og gennemsigtigt, hvad der er vigtigt at gøre, og hvilken ydelse faglederne skal levere til forstanderen.
”Der skal være kvalitet i arbejdet, og alle skal vide hvad de har ansvar for. Ansvar giver ejerskab, også til succesen.”
Holder det så med fagområder og medarbejdere og indsatser, altså inden for budgettet? Det mener Børge Grevsen at det gør. I hvert fald på lidt længere sigt. Et ekstraordinært samarbejdsudvalgsmøde midt i april skal bl.a. diskutere budget, normering og fordeling af personaleressourcer. Der skal rokeres lidt, og efterhånden – stille og roligt – vil den faglige fordeling komme til at passe. Afhængig af ressourcer vil det ske på kortere sigt eller på lidt længere sigt. I en periode vil det sikkert være godt med et ekstra tilskud, men det lægger han op til forvaltningen.
Forvaltningen i skikkelse af kontorchef i MR Handicap Anders Bildsøe Lassen bifalder omstrukturering og nye planer.
”Det er væsentligt med udredningen, at få kortlagt brugerne på en god måde. Den giver en fælles forståelse af hvad brugerne har af behov, som man kan arbejde ud fra. Når forståelsen for brugerne enkeltvis bliver mindre, kan man miste det fælles arbejdsgrundlag. Omvendt kan en sådan udredning give et fælles billede og et fælles sprog, så indsatsen kan ske på baggrund af fælles faglige overvejelser. Uden det lader man også medarbejdere i stikken, som selv skal tage ansvar for en indsats – og måske uden de faglige kvalifikationer til det.”
Genskabe tillid
Både brugerne og de pårørende skal høres og have indflydelse. Der er planer om brugerråd.
”Brugerne vil vi gerne styrke”, siger Anders Bildsøe Lassen og fortsætter:
”Det er jo den pædagogiske udfordring at gøre brugerne til herre i eget hjem – så meget som muligt. Derfor vil vi gerne i dette fremadrettede arbejde stå på skuldrene af de ansatte her i huset, så at sige.”
Også de pårørende er en vigtig del af brugernes liv. Det mener de i Lynghuset, og derfor har de også et pårørenderåd oppe og vende. Når dette læses, har Jeanette Bregengaard holdt fokusgruppeinterviews med Lynghusets pårørende bl.a. for at se hvad de synes om idéen. Og forvaltningen er enig:
”Samarbejdet med de pårørende er vigtigt. Ved at genskabe tilliden får vi en god energi, og det er uhyre vigtigt for os alle. De pårørende er jo en vigtig del af brugernes liv, de kan bidrage til vores forståelse af brugerne, og de er legitime interessenter”, vurderer Anders Bildsøe Lassen.
Børge Grevsen supplerer:
”Derfor er udredningen og den personalemæssige opkvalificering så vigtig, for ellers får de pårørende ikke den tillid. Den faglige kompetence skal være tilstede. Men jeg må sige at jeg er imponeret af de ufaglærte her i huset, deres engagement og hvor gerne de vil lave aktiviteter sammen med brugerne.”
Den faglige kompetence kan ikke undgå at blive styrket med den plan, der er under udarbejdelse nu.
”Det afgørende for en ændring af denne slags er at der kommer faglighed, metode og struktur. Det vil arbejdet med udredningen, målsætninger og hele pædagogikken give. Og samtidig kommer der en tværfaglig kontekst”, siger Anders Bildsøe Lassen.
Børge Grevsen ser lyst på Lynghusets fremtid:
”Jeg tror det er muligt inden for en årrække at gøre dette sted til en af Københavns Kommunes stærkeste institutioner, et sted hvor fagligheden sidder i højsædet, og hvor brugerindflydelsen og pårørendeinddragelsen er centrale omdrejningspunkter.”