Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Tillidsfolk lønnes
Af Elisabeth Lockert Lange
Så er de første to delforlig indgået.
Det første udmærker sig bl.a. ved at lønne og beskytte tillidsrepræsentanterne bedre, give penge til uddannelse af sikkerhedsrepræsentanter og ændre reglerne for udbetaling af den 6. ferieuge. Det andet betyder bl.a. seniordage og barsel til mænd.
Først stod de helt stille, men nu har forhandlerne ved overenskomst 08 bevæget sig til forhandlingsbordet. De starter tydeligvis i det små for så at arbejde sig hen mod de tungere emner, forhandlerne ved overenskomstbordet. To delforlig mellem KTO (Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte) og KL (Kommunernes Landsforening) er nu i hus, det første tilgodeser især tillidsrepræsentanterne.
Indtil nu har tillidsrepræsentant-jobbet i høj grad været en con amore tjans for de særligt fagpolitisk ihærdige. Det vil det sikkert fortsætte med at være, men nu bliver deres indsats bedre belønnet.
Som der står i selve protokollatsteksten: ”Til gavn for arbejdspladsen og de ansatte varetager tillidsrepræsentanter en række funktioner og opgaver i det lokale forhandlings- og medbestemmelsessystem, eks. funktion som talsmand, deltagelse i medindflydelses- og medbestemmelsessystemet og medvirken ved forhandling og aftale af lokale aftaler vedr. eks. løndannelse, seniorordninger og arbejdstid mv.” Så sandt som det er sagt og derfor: ”Under forudsætning af, at den enkelte tillidsrepræsentant efter en konkret vurdering varetager disse opgaver, skal der mellem personaleorganisationen og den enkelte kommune indgås aftale om ydelse af funktionsløn til tillidsrepræsentanten.”
Det er svært at forestille sig at nogen tillidsrepræsentant på det pædagogiske område kun skulle være tillidsrepræsentant af navn, så vederlaget for indsatsen skulle hermed være hjemme.
I samme aftale får tillidsrepræsentanter også forbedrede opsigelsesvarsler. Den enkelte tillidsrepræsentants individuelle opsigelsesvarsel tillægges tre måneder. Det indebærer, at en tillidsrepræsentant der har været ansat under tre år, eller er tjenestemand fremover får et opsigelsesvarsel på seks måneder, mens en tillidsrepræsentant der har været ansat ni år fremover får et opsigelsesvarsel på 9 måneder. Dog gælder det stadig at hvis en opsigelse skyldes arbejdsmangel, følger afskedigelsen af en tillidsrepræsentant de øvrige ansatte og altså det varsel deres overenskomst har. Hvis en tillidsrepræsentant derimod bliver uberettiget fyret, betyder det forhøjede opsigelsesvarsel at en eventuel godtgørelse tilsvarende forhøjes.
Snyder
FOAs formand Dennis Kristensen, der som bekendt ikke står i spidsen for overenskomstforhandlingerne denne gang, glæder sig over, at der nu skal betales løn til alle tillidsrepræsentanter, og at der også er sket et gennembrud i uddannelsen af sikkerhedsrepræsentanter.
Men han konstaterer at afstanden mellem parterne tydeligvis er meget stor.
”Vi når først frem til løn-spørgsmålet midt i februar. Forhåbentlig kan vi inden da indgå flere delforlig, således at vi kun har det store lønslag tilbage. Det bliver, som alle ved, til gengæld også rigtigt stort.”
Et tema forudser FOA vil blive de lokale lønforhandlinger i kommuner og regioner. Skal der afsættes flere penge eller skal systemet helt eller delvist afvikles?
Problematikken er især at finde i arbejdsgivernes manglende opfyldelse af kravene til de lokale lønforhandlinger. Ganske som sidst i 05. FOA har beregnet at der også denne gang vil være grupper, som ikke har opnået den garanterede lønudvikling gennem de seneste tre år, det handler om husassistenter og rengøringsassistenter. Men lønudviklingen for pædagogmedhjælperne ser heller ikke for godt ud.
”Vi kan ikke leve med, at arbejdsgiverne kræver flere penge afsat til forhandling i den enkelte kommune samtidigt med, at kommunerne ikke har viljen eller evnen til at forhandle de penge, der allerede er afsat”, siger Dennis Kristensen. FOA vil ikke være med til, at arbejdsgiverne fortsætter med at snyde grupper for de penge, som de ellers er blevet garanteret. Derfor skal der enten ikke afsættes flere penge til de lokale forhandlinger overhovedet, eller der skal ikke afsættes penge for de grupper, som bliver snydt af kommunerne.
Om den enkelte kommune har brugt de aftalte lønkroner eller ikke, vides først i starten af februar.
Lidt til mange
Delforlig nummer to handler om de ansatte. KL og KTO gik til bordet med tre emner: bedre vilkår for seniorer, øget kompetenceudvikling for alle ansatte og barselsorlov til mænd. Det meste af delforliget er midler, som er aftalt ved trepartsforhandlingerne.
Delforliget på seniorområdet betyder at alle ansatte på 60 år har ret til to seniordage om året med fuld løn, at alle ansatte på 61 år har ret til tre seniordage om året med fuld løn, at alle ansatte på 62 år og derover har ret til fire seniordage om året med fuld løn, og at ansatte inden for særligt udsatte grupper har ret til to seniordage om året fra det 58. år, tre når de bliver 59 år og fire seniordage om året, fra det år de fylder 60 år. Denne gruppe omfatter bl.a. social- og sundhedspersonale, pædagoger, medhjælpere og dagplejere og rengøringsassistenter.
Delforliget om kompetenceudvikling betyder at de 388 mio. kr., aftalt ved trepartsforhandlingerne til øget kompetenceudvikling skal udmøntes til kompetencegivende kurser, efteruddannelse og videreuddannelse i kommunerne. Desuden er alle medarbejdere sikret en ret til en årlig MUS-samtale.
Delforliget om barsel øremærker seks ugers barselsorlov til mænd efter barnets 14. uge. Den øremærkede barselsorlov bortfalder, hvis manden ikke anvender den.
Også frihed ved barns sygdom skulle have været tema for delforliget, men det viste sig at arbejdsgiverne ikke havde mandat til at forhandle udvidet ret til frihed ved barns sygdom Formanden for KTO, Anders Bondo Christensen ser delforliget som et vigtigt skridt i den rigtige retning. Og naturligvis kunne han have ønsket sig at nå endnu videre. ”Men vi har med aftalen taget hul på noget, vi har kæmpet for i flere år, og som vi vil have mulighed for at udbygge ved kommende overenskomstfornyelser”, siger han.
Dennis Kristensen er ikke helt så begejstret. FOA tilsluttede sig ikke forliget, og dermed fik forliget ikke opbakning fra LOgruppen, men alene fra AC- og FTF-grupperne.
Hans kritik går hverken på aftalen om kompetenceudvikling eller fædrenes barsel. Og han er også tilfreds med, at midlerne fra trepartsaftalen er brugt til at sikre ret til frihed for seniorerne, selvom det er i beskedent omfang, som han påpeger.
”For det ærgrer mig at halvdelen af trepartsmidlerne til seniorordninger med aftalen bliver lagt ud til forhandling i den enkelte kommune. De kunne i mine øjne langt bedre være anvendt til at sikre flere centralt aftalte fridage til seniorer.” Og så er han stærkt utilfreds med, at arbejdsgiverne ikke lever op til den fælles køreplan for hvad der behandles hvornår.
”Arbejdsgiverne havde åbenbart ikke fået lov til at lave aftale om udvidelsen af retten til frihed ved barnets sygdom. Det er simpelthen for ringe”, siger Dennis Kristensen.
KTO er forhandlingsfællesskabet for ansatte i regioner og kommuner.
Det er KTOs formål at optræde fælles i forhandlinger om generelle løn- og ansættelsesvilkår for regionalt og kommunalt ansatte tilsluttet KTO.
KTO har 48 medlemsorganisationer.
KTO repræsenterer ca. 525.000 ansatte i regioner og kommuner.