Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
På stående fod
1001 fortællinger om Danmark
Kulturarvsstyrelsen har lanceret et stort website om dansk kulturarv ”1001 fortællinger om Danmark”.
Et klik på nettet, mobilen eller på bilens GPS. Andet kræver det ikke at få adgang til de 1001 fortællinger om alt fra kongeslotte til sindssygeanstalter, fra gravhøje til motorvejsbroer, monumenter og megalitter til fund og fortidsminder. Fra Sorte Muld på Bornholm til Sorte Hest på Vesterbro. Fra Christiansø i øst til Cheminova i vest. Fra Brøndums Hotel i nord til Baunehøj i syd.
Alle kan bidrage med kommentarer, fotos og fortællinger. En række kendte danskere f.eks. Suzanne Brøgger, Holger Bech Nielsen og Pernille Rosendahl har allerede fortalt om deres yndlingssted i Danmark
Se sitet på: www.1001fortællinger.dk (link er ikke længere aktivt, red.)
Flere bliver mobbet
Det er ikke kun i skolegården, at mobning finder sted. Også på de danske arbejdspladser florerer mobningen i vid udstrækning. Det gælder også på de offentlige arbejdspladser, hvor godt tre ud af ti FOA-medlemmer inden for det sidste år er blevet mobbet.
Næsten en fjerdedel af FOAs medlemmer er blevet mobbet af en kollega inden for det sidste år. Det viser en undersøgelse fra FOA. Til sammenligning bliver cirka 8 procent af danskerne i gennemsnit mobbet på deres arbejdsplads.
Mobning har været et stigende problem siden midt i 1990’erne. ”Men rigtigt mange medarbejdere ved ikke, hvad de skal stille op, hvis der er mobning på deres arbejdsplads,” siger forbundssekretær Inger Bolwinkel, der er arbejdsmiljøansvarlig for FOA. Men det er ikke kun kolleger, der mobber hinanden. 1 ud af 6 FOA-medlemmer er inden for det sidste år også blevet mobbet af deres leder.
Mobning opstår især på arbejdspladser, hvor konflikter ikke bliver løst, og hvor ledelsen ikke påtager sig en synlig lederrolle. Og så kan nedskæringerne i kommunerne gøre det værre, for det skaber grobund for både konflikter, mobning og intriger.
1. maj: Benet er savet over
Frederik i børnehaven, Hamid i skolen og Fru Jensen på 4. sal bliver ofrene, når vi i det kommende år vil se massive forringelser i den offentlige velfærd. Det sagde Dennis Kristensen, formand for FOA den 1. maj.
Regningen for skattelettelserne finansfolkenes uansvarlighed skal nu betales, af de mange som har mistet deres job og af de mange offentligt ansatte, der kommer til at miste jobbet, når 8000 stillinger i de kommende år skal fjernes. Og så borgerne selvfølgelig, børnene og de ældre, de kommer især til at betale en høj pris.
Nemlig når de 8000 ansatte er væk.
”Det bliver lille Frederik, der vil opleve mindre kontakt med de voksne i børnehaven. Det bliver Hamid, der vil få mindre opmærksomhed i skolen, og det bliver Fru Jensen på 4. sal, som vil opleve en endnu mere fortravlet social og sundhedshjælper, når hun skal have pleje, omsorg og bistand. Det er ikke at effektivisere, det er heller ikke at skære ind til benet. Benet er nemlig snart savet helt over.”
Sundhedstilbud hjælper kun lidt
Nem adgang til motion i lokalområdet får folk til at bevæge sig mere. Men kommunal rådgivning om sund kost, rygning og motion kan ikke aflæses i ændret adfærd blandt borgerne.
Det viser en ny rapport fra AKF, Anvendt Kommunal-Forskning. De har kigget på ældre i Assens, som deltager oftere i motionstilbud, efter at kommunen har oprettet motionshold og bygget nye cykelstier i lokalområderne. Og på børn og unge i Greve som dyrker meget sport, bl.a. fordi de ikke har så langt til idrætsfaciliteter. Til gengæld ryger og drikker folk lige så meget som før – trods kommunale rådgivningstilbud. Undersøgelsen af den kommunale sundhedsindsats sætter fokus på de 12-16 årige og 60-75 årige i tre kommuner: Assens, Hjørring og Greve. Og konklusionen er at konkrete tilbud har en positiv effekt, mens rådgivning ingen har.