Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Hvorfor stjæler og slår unge mænd?
Hvis den konjunkturbestemte høje arbejdsløshed varer ved, så vil det danske samfund om ti til femten år opleve en markant stigning i antallet af 15-25-årige voldsmænd og butiks- og indbrudstyve.
Forældres langvarige arbejdsløshed sætter sig nemlig triste spor i mindre børns senere risikoprofil, viser en ny analyse fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, Københavns Universitet og Lancaster University, der netop er udgivet i et britisk kriminologisk tidsskrift.
Analysen har undersøgt, hvordan det er gået alle drenge født i Danmark i 1980 i årene 1994 til 2005, altså mens de var fra 15 til 25 år. Forskerne har undersøgt, hvor mange af dem, der har modtaget en dom for enten vold, butikstyveri eller indbrud. Herefter har de koblet oplysningerne med en række faktorer som forældrenes baggrund, forældrenes beskæftigelsessituation, hvor familierne boede i Danmark og de unge mænds egen skole- og arbejdssituation. På den måde kan man tegne et fintmasket billede af en hel årgang unge mænd og deres familiebaggrund.
Ifølge seniorforsker fra SFI, Mogens Nygaard Christoffersen, viser analysen et meget markant billede.
”Det, der virkelig batter noget, er om forældrene har fået en uddannelse og om forældrene er i job, mens de unge vokser op. De anden store faktor er om de unge selv har fået en uddannelse.
Hvis man vil gøre noget, der virkelig skal nytte på samfundsmæssigt plan, så er det her, man skal sætte ind.”
Mogens N. Christoffersens forskningsresultater er offentliggjort i artiklen ”Exploring Paradigms of Crime Reduction” i British journal of Criminology, 50. 2. 222-238