Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Netop nu
Omfordel penge
Børne- og Ungdomsudvalget skal spare. Igen. Der er lagt op til et blodbad, for der mangler 350 millioner kroner i Børne- og Ungdomsforvaltningen.
LFS har for længst sendt forslag til politikerne, hvor de kunne fi nde de fleste af de 350 mio. kr. Men stort set ingen af forslagene fra LFS har været at fi nde i sparekataloget.
Fagforeningen peger nu i en pressemeddelelse især på nedlæggelse af heldagsskoler og KKFO’er og på at nedbringe udgifterne til administration ved at have færre selvejende daginstitutioner.
”Omfordel pengene fra administration, KKFO’er og heldagsskoler til byens børn og pædagogiske personale”, opfordrer Jan Hoby, næstformand i LFS.
Ud over disse tre områder er der brug for et opgør med den nuværende ledelses- og styringsform New Public Management i Københavns Kommunes forvaltninger, at skære i overforbruget af eksterne konsulenter kan nok skaffe nogle millioner og lukning af Koncernservice ligeså.
Tak for sidst
Som svar på LFS’ holdning til besparelserne i Børne- og Ungdomsforvaltningen siger Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem (en privat arbejdsgiverorganisation) i en pressemeddelelse et slags ”tak for sidst”. De foreslår, at der kun er én fagforening for pædagoger i København, og at det skal være BUPL. Argumentet er at når det er sådan i resten af Danmark, så bør det også være sådan i København.
De anklager i samme pressemeddelelse LFS for at blande ”sin egen økonomiske overlevelse ind i den nødvendige diskussion om børnefamiliernes fremtid i København.”
Offentlig nulvækst
Nulvækst er ikke en harmløs neutral antagelse, som regeringen bebuder, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Fortsætter nulvækst permanent, vil den offentlige sektor blive rullet tilbage til niveauet i 1967. Nulvækst er en nedskæring i sig selv samtidig med, at ændringerne i befolkningssammensætningen medfører nedskæring pr. bruger. Finansministeriet skriver da også selv i deres 2015-plan, at der kræves 1 procent realvækst i det offentlige forbrug for at sikre ”uændret antal offentlige ansatte pr. bruger”.
Læs mere på www.ae.dk
Småbørns sprog
Regeringen vil forsøge med en såkaldt sprogpakke at gavne sprogindsatsen over for børn i dagtilbudsalderen.
Det er socialminister Benedikte Kiær (K) som sammen med Venstre og DF lægger op til ”betydelig mere efteruddannelse og forskning i den sproglige indsats overfor børn i dagtilbudsalderen”, som de skriver på hjemmesiden.
Formålet med den samlede pakke er at forbedre børns sproglige udvikling. I alt koster pakken godt 43 millioner kroner, hvor hovedparten af midlerne skal gå til mere efteruddannelse og en større informationsindsats i kommunerne. Endelig skal der gennemføres et forskningsprojekt vedrørende børns sproglige udvikling.
Læs mere på www.sm.dk
Snydt
Det er ikke kun mælk og agurker, som børnehaver og vuggestuer i Københavns Kommune har betalt alt for meget for igennem de sidste to år. Flere andre leverandører har snydt børnehaver og vuggestuer ved at tage for høje priser for madvarerne, skriver avisen.dk.
Først blev leverandøren af økologisk letmælk til 11 kr. for en liter fyret, men et nærmere eftersyn viste at der er flere. Selvom direktør i Koncernservice (der laver indkøbsaftaler for Københavns Kommune), Jan Gundersen, ikke vil oplyse hvor mange der har taget overpris og for hvad. Men der er ikke umiddelbart fyresedler på vej.
Men der kommer ”nogle prisjusteringer, og vi vil kræve de penge ind, som der er blevet overfaktureret med”, siger direktøren til avisen.dk
Det er både KFO og LFS stærkt utilfredse med. ”Alle de penge, som fosser unødigt ud af institutionerne, går jo direkte fra børnene”, siger Nina Reffstrup fra KFO og næstformand i LFS Jan Hoby kræver at daginstitutionerne bliver kompenseret.
”Den her skandale bliver nødt til at blive rullet op, og man bliver nødt til at gennemgå det her med en tættekam”, siger han til avisen.dk
Stor ustabilitet i unges anbringelser
Næsten halvdelen af alle teenagere, der bliver anbragt uden for hjemmet, oplever sammenbrud i anbringelsen. De unge, der har oplevet sammenbrud, peger selv på, at anbringelsesforløbet har været turbulent, til trods for at kontinuitet og stabilitet ofte er et af målene med anbringelsen. Det viser den hidtil største undersøgelse om sammenbrud i unges anbringelser.
Forskerne bag undersøgelsen har over fire år kortlagt, hvordan det er gået 227 unge mellem 13 og 18 år. 44 procent af de unge oplever et eller flere sammenbrud under deres anbringelsesforløb. Et flertal af sammenbruddene sker i anbringelsens første tid.
”44 procent er et højt tal. Det er paradoksalt, at selvom formålet med at anbringe en ung uden for hjemmet ofte er et ønske om at skabe større stabilitet i de unges liv, så fortsætter ustabiliteten tit under anbringelsesforløbet,” siger programleder Tine Egelund, der har været med til at lave undersøgelsen.
Undersøgelsen består af flere spørgeskemaundersøgelser vedrørende de 227 unge samt af 45 dybtgående interview med unge, forældre, sagsbehandlere, plejefamilier og institutionspersonale.
Download ”Sammenbrud i anbringelser af unge” på http://www.sfi.dk/Default.aspx?ID=4681&Action=1&NewsId=2605&PID=9267
Flere unge vil gerne ud af misbrug
571 unge henvendte sig sidste år til rådgivningsstedet U-turn for at få hjælp til et stofmisbrug. En stigning på 30 procent fra året før. Ud af dem begyndte 69 på en behandling. Det var 20 procent flere end sidste år. Centerchef Unna Madsen fortæller:
”København har succes med den tidlige indsats i kampen mod de unges misbrug. Det er både klogt og godt, kan vi se nu. Jo hurtigere en ung søger hjælp, jo tidligere i forløbet, jo mindre behandling, og jo billigere for samfundet. Søgningen på rådgivningen fra unge og deres forældre er både godt og trist. Godt fordi det betyder, at flere unge tager sagen i egen hånd og at de kender vores tilbud, men også trist, fordi det kunne tyde på, at stofferne bider sig fast i de unge.”
Henvendelserne fra både unge, pårørende og professionelle i U-turns rådgivning er steget fra 559 henvendelser i 2005 til 1081 henvendelser i 2009 – en stigning på knapt 100 pct.
Center for Unge og Misbrug, U-turn, er Københavns Kommunes tilbud til unge, der ryger hash eller tager stoffer. U-turn tilbyder åben anonym rådgivning og længerevarende forløb, hvor unge kan få hjælp til at gøre noget ved deres forbrug af hash og andre rusmidler. U-turn er også et tilbud om rådgivning og kurser til forældre samt hjælp til alle professionelle der arbejder med unge i Københavns kommune.
Hjælp til børn og unge med handicap
Forældre, som har børn og unge med handicap, kan få hjælp til at støtte deres børn og unge, så familien aktivt kan indgå i barnets rehabilitering. Servicestyrelsens database godsocialpraksis.
dk har i sit nye tema sat fokus på kommunernes gode eksempler på tilbud til børn med fysiske og psykiske handicap. Temaet indeholder eksempler på forældreuddannelse som en god måde at understøtte det handicappede barn og dets familie på.
Tvang i psykiatrien
Et flertal i Folketinget er klar til at stemme for et lovforslag, der giver politiet mulighed for at hente psykisk syge i deres eget hjem og køre dem til tvangsmedicinering på et psykiatrisk hospital.
Alle organisationer med ekspertise på området advarer imod det.
”For mig er det helt ubegribeligt, at politikerne ikke lytter til de mange advarsler, de har fået fra organisationerne. Hvorfor lægge noget ud i en høringsproces, hvis man alligevel ikke vil lytte til de råd, man får?”, spørger Karen Stæhr, formand for FOAs social- og sundhedssektor, der også har deltaget i høringsprocessen.
I stedet for at gå skridtet i retning af mere tvang, mener FOA, at politikerne bør gå den helt modsatte vej og støtte op om de psykisk syge i en helt anden grad, end det sker i dag, med kompetent personale. ”De psykisk syge har ikke brug for tvang og politi. De har brug for fagkyndigt personale, der slutter en ring rundt om dem og støtter dem.”