Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Alderspension er ikke fredet
Tekst: Elisabeth Lockert Lange
Der er ingen hjælp at hente for syge og arbejdsløse, før de er blanket helt af. Selv en lille pension skal hæves og bruges, før de kan få kontanthjælp.
Uanset hvor syg du er. Hvis du har mistet dit arbejde og ikke længere er berettiget til sygedagpenge, går der kun lige seks måneder på kontanthjælp, før Københavns Kommune stiller kravet: hæv pensionen og lev af den, næsten uanset hvor lille den er. Først derefter kan du igen få kontanthjælp.
Kun 10.000 kr. må man beholde som formue, og for kapitalpensioner 50.000 kr., siger lovgivningen om aktiv socialpolitik. Lovgivningen på området er ikke ny, den stammer tilbage fra 1998, men det er først nu inden for det sidste års tid at den bliver håndhævet i Københavns Kommune. Det bliver den til gengæld i konsekvent og stigende grad, fortæller socialrådgiver i LFS, Susanne Brink Andersen.
"Og vi taler ikke om store pensioner eller om dyre ejerboliger, men om virkelig små pensioner eller måske en lille kolonihave til 30.000 kr., som kan forsøde livet for en alvorligt syg. Det generer min retssikkerhed", siger hun og nævner et eksempel, en af sine sager på området.
En kvinde, pædagogmedhjælper, er syg, bliver opsagt, er ude over sygedagpengegrænsen og ender på kontanthjælp.
Efter seks måneder får hun prompte en besked fra Københavns Kommune, at hun skal hæve sine opsparede alderspensioner, før hun igen kan få kontanthjælp.
Pædagogmedhjælperen har tre små pensioner, 44.000 kr. i en privat kapitalpension, 66.000 kr. i en anden kapitalpension og 36.000 i en arbejdsmarkedspension. Når disse tre på i alt 147.000 kr. genkøbes, det vil sige hæves før tid, så skal hun betale 60 pct. af beløbet til statskassen. Hun ville med andre ord få ca. 60.000 kr. udbetalt. Københavns Kommune ville have at vide, hvor meget hun ville få udbetalt, så de kunne omregne beløbet til måneder i kontanthjælp, og først efter de måneder ville hun igen få kontanthjælp.
"I lovgivningen er der en mulighed for at skønne i hver enkelt sag, ud fra de økonomiske vilkår. Men det gør Københavns Kommune ikke mere, de forlanger at alt det kan lade sig gøre at sælge eller tage lån i, det skal gøres, også en lille andelslejlighed."
Evig fattigdom
Pædagogmedhjælperen ringer til LFS og taler med Susanne Brink Andersen. Det er jo ikke bare lige. Hun må beholde nogen af pengene, så hun skal finde ud af, hvilke pensioner hun kan genkøbe, og hvilke det kan betale sig at beholde.
Nogle kan der være binding på, andre har tilknyttet ordninger ved død eller kritisk sygdom, andre igen en børneydelse.
I dette tilfælde var der en dødsfaldsordning tilknyttet en af dem, derfor var det den hun beholdt.
"Der er meget hun i sin sygdom skal finde ud af, tage stilling til og tage beslutning om. Og hun er ikke den eneste jeg har skullet hjælpe med netop dette. Jeg kan støtte med at skaffe de rigtige oplysninger og skabe et overblik, så medlemmet kan tage de rigtige beslutninger, men jeg kan ikke redde deres pension", siger hun og efterlyser en mere rummelig holdning i kommunen og samfundet.
"De mennesker, som skal genkøbe deres pension, taber et meget stort beløb. Hvis der også er forskellige ordninger tilknyttet, kan der være tale om rettigheder for mange hundrede tusinde kroner. De bliver fattige umiddelbart på kontanthjælp, og de bliver fattige på lang sigt. De penge er hensat til alderdommen, og uligheden vil fortsætte, når man tager deres alderspension."
Susanne Brink Andersen overvejer, hvordan man kan skabe større rummelighed. Måske er en karensperiode på seks måneder for kort. Måske er grænsen på 50.000 kr. i kapitalpension for lav. Eller begge dele. Alternativt kan man måske lave bindinger, så pensionerne ikke kan hæves. I PenSam, hvor mange LFS'ere har deres pensionsopsparing, kan man ikke hæve pensioner, hvis der er en ret til særlige ydelser tilknyttet.
"Men lad os gøre det til en politisk diskussion, her ved en ny regerings begyndelse", opfordrer hun til.