Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Årsmøder 2011:
Tekst: Elisabeth Lockert Lange
Stramninger
På Socialforvaltningens område er styringsredskaberne fra New Public Management allermest tydelige. Samtidig sker der en stramning af området på grund af besparelser. Begge dele var emner på specialområdets årsmøde.
Et årsmøde er ikke en generalforsamling.
Et årsmøde er en midtvejsstatus mellem generalforsamlinger med fast dagsorden, valg til bestyrelse og alle de andre formelle elementer i den demokratiske proces.
Fagforeningen LFS er opdelt i tre områder, almenområdet eller daginstitutionsområdet, dagplejeområdet og specialområdet. Hvert område holder sine generalforsamlinger og sine årsmøder. I år blev alle tre årsmøder holdt samtidig, nemlig fredag den 16. september, og endog samme sted, men alligevel hver for sig.
Det gav nemlig mulighed for at alle fra de tre områder efter deres individuelle årsmøde kunne mødes til et fælles foredrag af professor LarsHenrik Schmidt.
Målene for specialbestyrelsen er først og fremmest at stå stærkt i samarbejdet med medlemmer, arbejdspladser, specialafdelingen i LFS og andre samarbejdspartnere. Bestyrelsen vil spille en aktiv rolle i forhold til områdets kommende problemstillinger, udfordringer og visioner.
"Bestyrelsen har et ønske om at styrke dialogen med medlemmer og arbejdspladser. Vi vil arbejde for gennemsigtighed og åbenhed. Ethvert medlem skal frit kunne henvende sig til bestyrelsen med spørgsmål, kommentarer eller forespørgsler. Det er blandt andet via denne kanal, der kan etableres et godt samarbejde."
Det fortalte Lisbeth Waidtløw, specialområdets formand, på områdets årsmøde. Og en af måderne at opnå dette på er at have en stærk bestyrelse.
Derfor valgte man at holde suppleringsvalg til årsmødet (hvor der er ordinære valg på generalforsamlingerne).
Der var fire kandidater, der gerne ville bidrage i bestyrelsen, og alle fire blev valgt ind.
"På den måde er vi mindre sårbare når der er frafald til bl.a. aktioner og lignende, og vi glæder os til samarbejdet."
I sin status gik Lisbeth Waidtløw tilbage til repræsentantskabsmødet 2010, hvor bestyrelsen inden mødet havde arrangeret et kursus i retorik. Formålet var primært at klæde deltagerne fra specialområdet på i forhold til repræsentantskabsmødet og dermed at kunne bruge de muligheder som dette møde på højeste beslutningsplan i LFS giver.
"Kurset gav mulighed for at forberede sig på at tale sin og områdets sag ? uden at man naturligvis forpligtede sig på noget. Det kan være udfordrende nok at få sagt sin mening højt, og når det samtidig skal foregå fra en talerstol, med mikrofon og foran en større forsamling, kan det virke grænseoverskridende for mange mennesker."
New Public Management
På selve repræsentantskabsmødet blev der diskuteret visioner og fremtid for LFS. Herunder hvad fagforeningen kan gøre for at dæmme op for den omsiggribende markedsgørelse af den offentlige sektor. Beslutningen blev at LFS skulle arbejde for at mindske ?skaderne? af de styringsmekanismer, der udspringer af New Public Management.
"Styringsredskaberne har været meget fremherskende i den offentlige sektor i mange år, og vi mener, det er på tide med nye vinkler og metoder."
Dette arbejde er bl.a. kommet til udtryk i en visionsbog fra LFS ved navn "Visioner fra maskinrummet" (kan hentes på mitlfs.dk). Specialområdet spiller en stor rolle i visionsbogen, da Socialforvaltningen i høj grad er domineret af denne tænkning, som det kan ses i fx BUM modellen.
"Bestyrelsen har diskuteret dette tema i længere tid og særligt hen over sommeren, hvor skrivearbejdet er skredet frem.
Socialforvaltningen er nævnt med eksempler på styringsredskaber fra New Public Management, redskaber som har betydet øget kontrol og krav om dokumentation for medarbejderne. Det har været vigtigt for bestyrelsen og de ansatte i specialafdelingen at få belyst alle vinkler i disse eksempler,så det er tydeligt, hvad det handler om", sagde Lisbeth Waidtløw på årsmødet og erkender at det kan virke underligt at LFS deltager i arbejdet omkring et akkrediteringsprojekt i Socialforvaltningen, når LFS samtidig i visionsbogen taler imod akkreditering som styringsredskab.
"Men vi har det sådan i LFS at vi foretrækker at involvere os i projektet for at styrke delelementer af temaet og bidrage med alternative forslag frem for kritikløst at lade Socialforvaltningen køre projektet uden indblanding fra LFS. Det betyder også at LFS overordnet kritiserer New Public Management og samtidig forsøger at komme med alternativer."
Parolen i visionsbogen er "bedre, billigere, mere effektiv og demokratisk". Ordene er valgt i bedste New Public Management stil, og hvem vil vel ikke gerne skrive under på de lovende ord.
Visionsbogen er både til intern og ekstern brug. Alle tillidsrepræsentanter i LFS vil modtage den, den kan som sagt hentes på mitlfs.dk, og samtidig bliver den sendt til samarbejdspartnere i andre faglige organisationer, forvaltninger, til politikere og diverse medier.
"Vi ønsker i LFS at starte en proces, hvor flere organisationer og politikere arbejder sammen med det fælles formål at forny og forbedre vilkårene for den offentlige sektor."
Øget pres
De tre områdeformænd er nu frikøbt fra centralt hold. Det blev besluttet på repræsentantskabsmødet i 2010. Dette for at styrke den politiske del af områdernes arbejde og sikre at den kan ske på lige vilkår for alle tre områder (specialområdet, almenområdet og dagplejeområdet).
Dette forslag havde en særlig effekt for specialafdelingen inde i fagforeningshuset. Hidtil havde formandens frikøb været strikket sammen via forskellige poster og roller.
"Formanden har derfor haft flere kasketter at holde styr på, men sådan var vilkårene. Og med frikøbet manglede der den ekstra sagsbehandling som formanden havde taget sig af", fortalte Lisbeth Waidtløw.
Det kunne mærkes i afdelingen, da behovet for ressourcer jo ikke forsvandt. Forretningsudvalget, det vil sige den daglige ledelse i LFS, er opmærksom på problemet og arbejder for at finde ressourcer til specialafdelingen. Foreløbig blev der hen over sommeren skrabet nogle midler sammen til timer til akut sagsbehandling.
"Men vi håber alle på, at der snarest muligt kan findes en permanent løsning", sagde Lisbeth Waidtløw og fortsatte:
"Behovet er nemlig blevet større i kraft af, at der har været en del besparelser og udfordringer på området. Et øget pres på området giver et øget pres på sagsbehandling i specialafdelingen, og samtidig kommer der flere og flere af de mere alvorlige sager. For når sparekniven svinges, presses lederne til handling.
Hensynet til økonomien vejer ofte tungere end hensynet til social kapital. Det betyder en opstramning i forhold til sygefravær, personalepolitikker med videre. Arbejdstidsreglerne, arbejdsmiljøet, medarbejderne og deres løn- og ansættelsesforhold bliver presset til det yderste, og det kan mange gange ses på antallet af afskeder, tjenstlige samtaler, arbejdsskader og så videre."
Tilgange
Det forsøger både bestyrelse og afdeling at stå op imod. Bl.a. derfor er der blevet holdt et seminar i samarbejde med specialafdelingen. For netop et styrket samarbejdet mellem bestyrelse og faglig afdeling er vigtig i denne sammenhæng.
"Her drøftede vi blandt andet besparelser og konsekvenser. Der er forskellige tilgange til emnet. Der er den aktivistiske tilgang, hvor vi laver aktioner og happenings for at gøre opmærksom på problemerne (herunder SYN gruppen).
Og der er den politiske tilgang, hvor vi benytter os af de officielle kanaler og arbejder for at styrke fagligheden og være talerør for udsatte grupper på politisk niveau", fortalte Lisbeth Waidtløw.
Konkret har der været store besparelser på hele det sociale område i 2011. Derfor er der brug for samarbejde, udveksling af information og sparring mellem bestyrelse og afdeling.
Det årlige og snart meget traditionsrige suppekøkken på Kulturnatten er også i år på plads. Det er blevet et fælles arrangement for alle tre områder, og temaet er Frivillighedens år. Suppen serveres som sædvanlig på Gammel Torv kl. 16 til 21 og det er fredag den 14. oktober.
Lisbeth Waidtløw fortalte også om Ung i København, hvor LFS spiller en meget udpræget rolle, og som i år endte ud med en Sikker By konference i sommer. Konferencen var et samarbejde mellem en række faglige organisationer og Sikker By sekretariatet - og deltagerne var alle de lokale arbejdspladser og aktører, der til daglig arbejder med de unge og sikkerheden i byen.
To fra specialbestyrelsen er gået ind i et arbejde i FOAs pædagogiske sektor. Tanken er at drøfte udfordringer på botilbudsområdet på landsplan, og hvor FOAs medlemmer ude i landet er omsorgsmedhjælpere, har LFS primært uddannede medarbejdere på området.
"Visionen er blandt andet at udarbejde forslag til politiske tiltag, sætte fokus på udfordringerne samt afdække eventuelle behov for kompetenceudvikling og faglige temaer for medarbejderne", siger Lisbeth Waidtløw og konstaterer at aktiviteter findes der masser af.
Også aktivismen trives fint i LFS, så der efterlyses både bannere, plakater og deslige til brug ved akut opståede situationer, der kræver handling. Gerne med slogans for hvert af områderne. Og til den ende har bestyrelsen udskrevet en konkurrence på området. Der er et gavekort på højkant i konkurrencen, som man kan læse mere om på hjemmesiden.
Fællestillidsrepræsentant Karin Bengtsson berettede om den ekstra seniordag man i år får hvis man i år fylder 58. Det er en del af trepartsforhandlingerne, ligger under seniorpuljemidlerne og gælder kun for i år. Denne ekstra dag er ud over de fem seniordage området også har. Kig på hjemmesiden for mere information om seniordage.