Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Et bedre liv
Af Elisabeth Lockert Lange
En helt ny måde at skabe aktivitet og job på for nogle af psykiatribrugerne i socialpsykiatrien i Nord-Vest, nærmere betegnet Håndværkergruppen, som laver rigtigt arbejde på tilbud til en ordentlig løn. Om det var noget til en artikel? Ja mon ikke!
Alex Theislund står udenfor bocentret på Vestergårdsvej og tager imod. Han er en af idémændene bag Håndværkergruppen og selv en del af gruppen. Vi går indenfor i gårdhaven, som Håndværkergruppen netop er i fuld gang med at renovere til ukendelighed. Et lyst gårdrum med plantekasser, fliser i mønster under et træ, som må give dejlig skygge om sommeren, borde og bænke. Sådan så det ikke ud tidligere, da var der bare mørkt og uindbydende.
Michael Jakobsen, også psykiatribruger og pædagog Simon Bordal Hansen holder en pause. Simon Bordal Hansen er ansat i socialpsykiatrien, nærmere betegnet i Aktivitetsog samværstilbud Nord-Vest. Han er ikke altid med ude på opgaverne, men er regnskabskyndig og tager sig af tilbudsgivning og fakturering.
Da han blev ansat på Hedelund, Københavns Kommunes socialpsykiatriske bocenter, for ca. seks år siden, mødte han Alex Theislund, og de blev enige om at starte et bådværksted op.
”Og efterhånden fik vi lyst til mere. Og så tænkte jeg: hvis jeg kunne gøre mig selvstændig med et firma og så have en gruppe af andre psykiatribrugere, som får job til normal eller næsten normal løn, en løn vi er glade for, ca. 100 kr. i timen frem for de 25 kr. som på værkstederne. Så kunne vi tilbyde gedigen gør-det-selv-arbejde, opgaver som ellers ikke ville blive gjort. Alt fra små pudsige ting til større som gårdhaven her”, fortæller Alex Theislund.
Sådan opstod Håndværkergruppen, en gruppe tidligere og nuværende psykiatribrugere, som får hyre til forskellige praktiske opgaver hos både private og offentlige.
Kvaliteten er i orden, understreger Simon Bordal Hansen, men det er ikke professionelt arbejde.
”Vi konkurrerer ikke med professionelle, vi ligger også under i pris, for dette er på godt gedigent gør-det-selv niveau. Vi påstår ikke at vi sælger samme vare som en professionel, vi gør det så godt vi kan, og derfor er vi ikke så dyre. Og så bruger vi genbrugsmaterialer.”
Arbejdsglæde
Det allervigtigste ved jobbene er glæden.
”Dette handler ikke om at stå op om morgenen, det må folk selv om. Det handler om at have det godt og blive glad for det man gør. Bare opgaven løses som aftalt. Det er heller ikke os som siger, hvad folk er gode til, det finder de selv ud af. Vi kører det som kolleger, og når vi er her, så er det folkene selv der styrer. Også tempoet i opgaven og spillereglerne. På alle måder er dette anderledes end hvad der foregår andre steder”, siger Simon Bordal Hansen og tilføjer:
”Og med disse opgaver kommer vi helt ud af institutionen. Psykiatribrugerne har som alle andre mennesker brug et større perspektiv end at være syg og at få den daglige medicin.”
Alex Theislund nikker i enighed:
”Det er så vigtigt at vi sørger for at der er god stemning mellem os. Og at vi ikke, når vi er ude på en opgave taler til hinanden på en måde, hvor vi dikterer til hinanden.” Michael Jakobsen er også enig. Han siger med stor tilfredshed:
”Siden jeg startede her i Håndværkergruppen, har jeg helt klart fået et bedre liv. Jeg kan være angst, men når jeg er med her og laver arbejde, så holder angsten sig væk. Og så er alle dage forskellige, ikke to dage er ens, det er noget af det rigtig gode ved det. Og så får jeg prøvet ting, jeg ikke har prøvet før. Det er jeg meget glad for.”
Han peger på de oprindeligt grimme fliser, som de slog i stykker, så de kunne lægges i et flot mønster. På det nu lyse og indbydende plankeværk, hvor hver anden tremme blev taget ned og nu er blevet til plantekasser med hestemøg og jord. Alt, i bogstaveligste forstand, er genbrug og foræringer.
”Jeg bliver også så glad, når jeg ser på det vi har lavet. Tænker at dette har jeg lavet!”
Ikke alle kan opnå denne glæde, mange er for dårlige til at være med, men de som kan får det bedre af det. Derfor vil de også gerne sprede idéen, så der skabes flere teams og flere grupper.
”Men der skal ikke være en pædagog med som spiller pædagog. Stilen i gruppen må de enkelte hold selv lægge”,understreger Simon Bordal Hansen.
Firma og svende
Når Håndværkergruppen får en opgave, så hører de i gruppen hvem der kan og har lyst. Der gives et tilbud med pris og tidsrum. Hver af deltagerne er deres eget firma, og ét af dem sender faktura og afregner indbyrdes med de andre. Håndværkergruppen sørger for at det sker korrekt. Det er ganske som i et håndværkerfirma, som tager folk ind udefra til en bestemt opgave.
”De som er med deler de penge, der kommer ind fra kunden. Vi giver et bud på opgaven, der kommer jeg ind, og vi laver en aftale med kunden. Mit bidrag er en del af mit arbejde i Københavns Kommune, så det er Håndværkergruppen, der deler pengene. Alt foregår som det skal med moms og hver især betaler skat og modregnes i pensionen efter reglerne.
Det hjælper jeg med at styre, jeg er regnskabskyndig. Jeg tager også tit med ud, som en slags mester i et håndværksfirma. Faktisk har vi netop kopieret strukturen i et håndværksfirma med mester og svende, men her er svendene hyret ind til opgaven, og hver svend er sin egen herre.”
Det er vigtigt at understrege at gruppen altså ikke er konkurrence-forvridende. Men omvendt at de er overbevist om at der ligger opgaver, som ikke bliver lavet. Et eksempel: 50 stole som skal have skiftet dupper under benene, hvem skulle man ellers få til det?
Han fremhæver at alle som hyrer dem nøje får at vide, hvordan det hænger sammen.
”Og folk kan lide konstruktionen, de synes det er en god idé, og vi bliver godt modtaget overalt. Det giver endnu mere arbejde, det går fra mund til mund.”
En fordel ved at komme ud er netop at de rokker ved folks fordomme om psykisk syge, fortæller Alex Theislund tilfreds.
”Vi får vist at psykiatribrugere ikke hverken råber eller er voldelige. Vi er jo ikke så underlige som folk tror, vi fungerer normalt når vi får vores medicin. Og de fordomme rokker vi ved hver gang vi er ude.”
Simon nikker bekræftende og fortæller om engang, de skrabede maling af en båd, og hvor overraskede en gruppe nysgerrige på havnen var over, hvor de kom fra.
Ingen grænser… næsten
Håndværkergruppen gør næsten hvad som helst. Maler, lægger gulvtæppe, hænger billeder på væggen, samler møbler, klipper græs, henter en stol i Ikea, murer, sætter et plankeværk op, ommøblerer et rum (selvom de ikke tager flyttemandsopgaver som sådan).
”Der er næsten ingen grænser”, fortæller Alex Theislund, ”det folk i gruppen kan, det stiller vi op med. Vi vil gerne have folk med, som er uden misbrug og som har noget at give, fx et håndværk eller noget andet. Jeg er selv uden uddannelse, og vi som ikke har uddannelse får prøvet en masse ting. Og så gør vi det sammen, det er en af grundene til at det skulle være en gruppe”, siger han og mindes en dag han stod alene ude hos en dame og pludselig blev ramt af paranoia.
”Vi skal ikke være alene på opgave, vi skal altid være nogle stykker. Mange vil også gerne ud og lave noget, men de er bange for at kaste sig ud i det, bange for nederlag. Dette får dem ud af busken. Og derfor er det også godt at Simon er med, når det er muligt, hvis der skulle blive panik.”
Håndværkergruppen er nu oppe på seks, den sidst tilkomne er skiltemaler.
”Dette er idéen, og det har nu været i gang et lille års tid. Men de fleste her har flere års erfaring fra jobs til kun 25 kr. i timen. Det er ufedt for dem at de ikke tjener mere, og samtidig er der brug for de opgaver som de laver, men som ikke tager arbejde fra andre. Dette er rigtige jobs, og samtidig støtter og hjælper vi hinanden. Og rygtet går om ting der kan laves, som ellers ikke ville blive gjort, så der er god vækst i opgaverne”, fortæller Simon Bordal Hansen.
Han er som sagt som pædagog lønnet af kommunen, dette er en del af hans arbejde som ansat i socialpsykiatrien i Nord- Vest. Men han mærker det på sit eget arbejdsliv, fortæller han smilende:
”Min arbejdstid bliver lidt flydende, ganske som i et håndværkerfirma.”
Hans håb er at det bliver så stort, med så store grupper af svende, at det kan køre som en rigtig social-økonomisk virksomhed. Hvor en person sørger for regnskab og moms, som han gør i denne gruppe. For uden Simon Bordal Hansen ville det ikke være muligt, som Alex Theislund understreger.
Idéen og projektet, at psykiatribrugere som har lyst til denne model med job, får hjælp til det, bakkes da også op af centeret
Nu kan det være at du som læser dette, tænker at du netop har en større eller mindre gør-det-selv opgave, somikke egner sig til en professionel. Såkan du ringe til Håndværkergruppen på telefon 22 82 83 83 og få et tilbud. Du kan også høre mere om projektet hos Simon Bordal Hansen på telefon 22 98 16 74. |