Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Syge på tvangsarbejde
- om behandlingen af førtidspensionsansøgere
Af Ellen Ryg Olsen
”Jeg har siddet med hundesyge mennesker, der er blevet henvist til arbejdsprøvning, fordi systemet var og er gennemsivet af den idé, at alle skal arbejde ligegyldigt hvad – en indstilling der fastholdes med en næsten besværgende aggressivitet, samtidig med at tusinder forgæves søger arbejde.
Dette er en bog, der fortæller om, hvordan en socialforvaltning sekunderet af centralforvaltningen har behandlet mennesker, der har bedt om hjælp.
Jeg vil fortælle om fire historier. En om pædagogmedhjælpervikaren, en om kontorchefen, en om den hårdt arbejdende gæstearbejder og en om den politiske fl ygtning, for gennem deres historier at belyse sløset og respektløs sagsbehandling.
Dette er således ikke nogen munter bog. Den er selvfølgelig skrevet i det håb om at kunne provokere til en besindelse i systemet.
Ellen Ryg Olsen er læge og har blandt andet arbejdet som lægekonsulent i fl ere kommuner og som læge på revalideringscenter i København. Hun arbejder nu som arbejdsmediciner blandt andet med arbejdsmiljørådgivning.
Gyldendal 164 sider • Pris 249 kr. ISBN 87-02-04149-9
John Dewey
-en introduktion
Af Svend Brinkmann
En gruppe konservative videnskabsmænd placerede for nylig John Deweys hovedværk fra 1916, Democracy and Education, på 5. pladsen på deres liste over verdens farligste bøger fra det 19. og 20. århundrede - midt mellem Kinsey-rapporten om amerikanernes seksualvaner og Karl Marx’ Kapitalen!
Den amerikanske fi losof, pædagog og samfundskritiker m.m. John Dewey (1859-1952) er en af USA’s mest anerkendte og indfl ydelsesrige tænkere gennem tiderne. Samtidig var han hele sit liv ivrigt engageret i sin omverden også på det konkrete plan.
Internationalt har John Dewey fået en vældig renæssance i de senere år. Her i landet kender vi ham dog især som pædagogisk tænker. Bogen giver en indføring i Deweys idéverden og præsenterer en samlet fortolkning af Deweys tænkning, og i bogens fi re hovedkapitler introduceres læseren til hans tanker om hhv. fi losofi , psykologi, etik og pædagogik. Desuden gives et rids af Deweys liv og intellektuelle udvikling og hans placering i sin samtid.
Svend Brinkmann (f. 1975) er BA i fi losofi , cand.psych. og ph.d.-stipendiat ved Psykologisk Institut ved Århus Universitet.
Hans Reitzels Forlag 240 sider • Kr. 268.00 ISBN: 87-412-0239-2
Demokrati og uddannelse
Af John Dewey
John Deweys hovedværk Demokrati og uddannelse nu for første gang på dansk. Bogen er uomgængelig for alle, som interesserer sig for fi losofi og teori om uddannelse, samfund og pædagogik.
Demokrati og uddannelse er Deweys hovedværk og det, der har haft størst indfl ydelse. Det er oversat til adskillige sprog og nu – med 90 års forsinkelse – også til dansk.
Demokrati og uddannelse er en klassiker og samtidig højaktuel. Den pragmatiske handlingsorienterede tradition, som John Dewey tilhører, har fået fornyet aktualitet i det 21. århundrede. Dewey tilbyder en særlig tilgang til det at håndtere kontingensvilkåret i det komplekse senmoderne samfund. Desuden tilbyder han et begrebsapparat, når man vil forstå og fortolke samfundet og dets funktioner – ikke mindst uddannelsessystemets berettigelse og pædagogikkens opgave i et demokratisk samfund.
John Dewey skrev Demokrati og uddannelse som en undervisningsbog, der skulle opsummere hans samlede pædagogiske og fi losofi ske bestræbelser. Den er derfor skrevet i et tilgængeligt og klart sprog.
Klim 377 sider • Pris kr. 369,00 ISBN 87-7955-354-0
Børnelove og socialpædagogik
Gennem hundrede år
Af Inge M. Bryderup
Børnelove og socialpædagogik gennem hundrede år handler om socialpædagogikkens historiske udvikling, og i bogen vises, hvordan denne udvikling danner baggrund for socialpædagogikkens vilkår i dag. Hovedvægten er lagt på anbringelser af børn og unge på institutioner.
Der går fl ere ‘røde tråde’ gennem bogen. Dels fortælles historien om, at velgørenhed og ‘den private andel’ i dansk børneforsorg fastholdes gennem hundrede år – dog i forskellige skikkelser op gennem historien: fra den kristne velgørenhed over private initiativer til ’produktionskollektiver’ og opholdssteder. Dels fremgår det af analyserne, at socialpædagogikken er præget af familielignende fi gurer og en bestræbelse på ‘hjemlighed’ i institutionslivet. Endelig dokumenteres det, at antallet af børn og unge, der modtager anbringelsesforebyggende foranstaltninger, samt antallet af anbringelser og udgifterne hertil relativt set er konstante gennem hundrede år.
Samtidig rummer bogen ny forskning og et signalement af socialpædagogikkens status i dag under nye store reformer.
Inge M. Bryderup er lektor ved Institut for pædagogisk sociologi på DPU.
KLIM 463 sider • Pris 395,00 kr. ISBN: 87-7955-401-6