Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Ramatiser mig - jeg lytter, når du hører og ser mig
Af Mette Mørk Christensen og Jane Jenny Sehested
Ramatisering er forfatternes eget ord for deres metode. Ramatisering er en blanding af alvor og sjov, der – selvom der tages udgangspunkt i skolernes og klubbernes praktiske værkstedsfag – ikke blot handler om kreativ formåen, men om leg med symboler. Ramatisering er en ny pædagogik, en anderledes form for kommunikation mellem børn og unge og deres voksne medarbejdere. Ramatiseringen sætter begge parter i stand til at udtrykke tanker, budskaber og problemer, som det ofte kan være svært at sætte ord på ved hjælp af de fi gurer og symboler, som deltagerne selv skaber ud af de forhånden værende farver og materialer, lykkes det dem at komme over følelsesmæssige og sproglige barrierer.
Metoden har også vist sin gennemslagskraft på institutioner med mange indvandrerbørn, fordi den gør det muligt at indkredse deltagernes egne historier og hensigter. Det giver således deltagerne en mulighed for at forstå, hvordan adfærd, relationer og omgivelser hænger sammen – og kan forandres.
Christian Ejlers Forlag 190 sider • Pris 248 kr. ISBN 87-7241-120-1
Storyline -metoden i børnehaven
Af Dorthe Filtenborg og Gyda Lindegaard
Dokumentation af det pædagogiske arbejde er en væsentlig faktor i arbejdet med Storylinemetoden, hvor en synliggørelse af den interne og eksterne pædagogisk bearbejdes, og her har forfatterne nogle lettilgængelige bud på aktiviteter med fokus på dokumentation.
Det skabende element, hvor barnet arbejder med mange forskellige kreative materialer og aktiviteter, er ligeledes kendetegnende for det pædagogiske arbejde, og her viser bogen i tekst og illustrationer hvordan, en konkret pædagogisk praksis kan tage form. Læseren vil få mange ideer til egen pædagogisk praksis ved at læse denne bog
Storyline-metoden sat i relation til Pædagogiske Lærerplaner er ligeledes et emne, som bogen forholder sig både teoretisk og praktisk pædagogisk til.
Dafolo 95 sider • Pris 228 kr. ISBN 87-7281-202-8
Ud af stilhedens fængsel
Af Lotte Ulrich Petersen
Ud af stilhedens fængsel, der er en bog om kommunikation og nonverbale udtryksformer, er dedikeret den gruppe af svært handicappede mennesker, der er så stærkt afhængig af andres hjælp. Nogle af dem kalder vi for udviklingshæmmede, andre for hjerneskadede og atter andre for svært spastiske.
Bogen er en skildring af samarbejdet og senere venskabet mellem forfatteren selv og Cecilie. Fælles for dem er, at de som barn fi k en hjerneskade og blev spastisk lammet. Selvom der er mange paralleller i deres opvækst, så er der også afgørende forskelle. Selv den mest ihærdige træning hos fysioterapeuten har ikke kunnet give Cecilie sin førlighed tilbage, ligesom omsorgen og kærligheden fra hendes mor ikke har givet hende sproget igen.
I bogen skildres sprogkløften mellem de, der behersker det talte sprog, og de, der anvender andre kommunikationsformer. Og hvordan man kan hjælpe dem med at fi nde eller genfi nde deres eget sprog. Kommunikation gennem fx farver, billeder, humor, sang og musik åbner op til vores sind og giver adgang til hjertet og følelsernes sprog. Disse udtryksformer er ligesom det verbale sprog med til at give et billede af, hvem vi er, og hvad vi vil.
UFC Handicap 2005 35 sider • Pris: 60,- kr. + forsendelsesomkostninger ISBN: 87-90930-34-7
Kunst og handicap Kunst og handicap - en erfaringsopsamling
Af Hanna Fritson
”Det var egentlig min største interesse da jeg var lille, at tegne. Det er godt at bruge en malerpensel, frem for at sidde og kæmpe sig igennem en læsebog, som jeg før har haft meget svært ved. Så frem for at læse eller sidde og lave regneopgaver, har jeg altid syntes at billedkunst var bedre. Det er noget jeg kan fi nde ud af, men stadigvæk kan lære noget mere af. Noget som jeg er god til”
Sådan beskriver en elev i et kunsttilbud for udviklingshæmmede sin glæde ved arbejdet med kunst. Han har fundet glæden ved at fordybe sig i noget han er god til, og som stadig giver nye udfordringer.
Denne publikation fremlægger erfaringerne med kunstvirksomheden som undervisere og elever ser den. Opsamlingen bygger på kvalitative interview der inddrager otte af landets mange forskellige kunsttilbud for udviklingshæmmede.
Erfaringsopsamlingen er en del af et større projekt som UFC Handicap har gennemført i samarbejde med GAIA Museum. Det samlede projekt – og altså også udgivelsen af denne erfaringsopsamling – er gennemført med økonomisk støtte fra Kulturministeriet.
UFC Handicap 2005 45 sider • Pris: 40,- kr. + forsendelsesomkostninger ISBN: 87-90930-33-9