Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Slut med ”fra ble til ph.d”
Med den netop overståede regeringsrokade er det slut med Børn og Undervisniningsministeriet. SF’s formand Annette Vilhelmsen er ikke bare blevet ny socialog integrationsminister, men også minister for børneområdet.
Det har fået fagfolk, socialdemokrater, Enhedslisten og en enkelt SF’er til at kritisere regeringsrokaden for at være direkte til skade for børnene. Siden regeringens tiltræden i 2011 har børneområdet ligget hos undervisningsminister Christine Antorini, hvilket har sikret en direkte sammenhæng mellem alle dele af børnenes liv fra de var 0 til 18 år. Samtidig ligger det tæt op ad den nye skolereform, hvor lærere og pædagoger skal arbejde tæt sammen.
”Det ser ud til, at man har skullet tilfredsstille nogle mennesker i regeringen. Det er et spørgsmål om kabaler. Men jeg synes, at den gamle opdeling gav bedre mening. Det er bestemt en svaghed. Man får en deling af den sammenhæng, som skolereformen forsøger at skabe,” siger Peter Albæk til Politiken.
Enhedslistens ordfører for daginstitutionsområdet, Rosa Lund, frygter for de mindste børn: ”Nu var det endelig lykkedes at få 0-6-års-området højt på dagsordenen. Det har tidligere i Socialministeriet druknet i tragiske specialsager,” siger hun til Politiken.
Ny pension til Pædagogmedhjælpere
PMF Pension tilbyder over de næste par måneder pædagogmedhjælpere med pension i selskabet at skifte deres garanterede pension ud med en ny til markedsrente.
”Myndighederne stiller krav om, at der skal være ekstra mange penge som sikkerhed for pensionen, når den er med garanti. Sammen med det lave renteniveau fører det til, at din pension må investeres meget forsigtigt. Det risikerer at gå ud over din forrentning, fordi investeringerne bliver låst fast til at give et ret lavt afkast,” skriver PenSam i de brochurer der i den næste tid sendes ud til de berørte 30.000 medlemmer. Omvendt er der med en ordning til markedsrente - der således investeres mere aggressivt - alle muligheder for at investeringen kan gå fløjten. For at motivere til skiftet hælder PenSam en flyttebonus oveni den eksisterende pension.
Du kan tjekke dit tilbud på pensam.dk/godpension. Din pension er vigtig, søg derfor rådgivning hos uvildig rådgiver, hvis du bliver i tvivl. Pengene kan være givet godt ud.
Ny vandidrætslegeplads i Fælledparken
Den gamle soppesø i Fælledparken er over sommeren blevet udskiftet med en ny vandidrætslegeplads, der henvender sig til børn i alderen 0-8 år. Målet er at anspore til læring og pirre sanserne, hvorfor børn og deres voksne om sommeren kan lege og dyrke idræt med vand i centrum og opleve historien om hvor vandet koammer fra. Kommunen lukker dog for vandet om vinteren, men ifølge teknisk forvaltning kan legepladsen også bruges uden vand. Den nye legeplads er netop er åbnet og vil være ubemandet.
Bryder loven og sylter syge borgere
Københavns Kommune har sendt breve ud til 216 borgere, der har ansøgt om førtidspension og meddelt dem, at behandlingen af deres sager vil trække ud og at sagsbehandlingen således i nogle sager vil tage op til 14 måneder. Det på trods af, at loven om social pension siger, at det højst må tage tre måneder.
Direktør i Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, Thomas Thellersen Børner, beklager dybt og konstaterer, at det hverken er rimeligt eller acceptabelt. Ikke desto mindre er det tilsyneladende sådan det er – og det er helt uden konsekvenser for kommunen, der ifølge loven blot skal oplyse borgeren om forsinkelsen. Det finder formanden for Landsforeningen af Førtidspensionister, Carl-Erik Nielsen, stærkt kritisabelt.
”Lovgivningen giver borgene en masse pligter, mens det offentlige har alle rettighederne. Vi har påtalt siden 2002, at en frist skal være bindende. Kommunerne kan jo blive ved at forlænge,” siger han til avisen.dk.
Flere vil være pædagog
7.313 søgte i år ind på Danmarks mest søgte uddannelse, pædagoguddannelserne. Det er en stigning på ni procent i forhold til 2012, hvor 6.692 søgte om en plads, skriver bupl.dk. Samtidig har 19 pct. færre søgt ind på læreruddannelserne; 2.993 ville i år gerne være lærer
Flertal for reform af pædagoguddannelsen
Regeringen, EL og DF er blevet enige om en reform af pædagoguddannelsen, der således skal splittes op i de tre retninger: småbørnspædagogik, skole- og fritidspædagogik og social- og specialpædagogik. Den nye uddannelse skal give højere faglighed og kvalitet, handlekompetencer og bedre sammenhæng til praksis, øget specialisering med mere arbejdsmarkedsrelevans og styrkede tværprofessionelle kompetencer. Den ny uddannelse kommer til at gælde fra sommeren 2014.
Magtanvendelse under lup
Tidl. socialminister Karen Hækkerup (S) nedsatte inden sin afgang et magtanvendelsesudvalg, der skal afklare reglerne for anvendelse af magt mod anbragte børn og unge. Årsagen er, at reglerne i dag kan tolkes og anvendes forskelligt. Udvalgets opgave bliver at afklare de juridiske og etiske grænser og komme med forslag til et nyt regelsæt der sikrer, at der ikke sker overgreb mod barnet eller den unges selvbestemmelse og integritet.
Karen Scott, formand for Forening for børn og unges opvækst udenfor eget hjem, påpeger, at det ikke nødvendigvis er reglerne den er gal med:
”Det er (…) efter min vurdering snarere mere undervisning (…), mere fokus på anvendelsen af regelsættet og mere fokus på praktikeres viden om regelsættet, der for alvor vil rykke på dette område.”
Lukkeuger er hårde for små børn
Det er svært at undvære sin faste pædagog, når man kun er et år og går i vuggestue. Sommerens lukkeuger er derfor særligt hårde for de mindste. Det skriver Søndagsavisen, der
noterer sig, at institutioner i 13 ud af 98 landets kommuner holder lukket to uger i sommerferieperioden.
”Det er absolut kritisabelt, at småbørn skal tvinges over i uvante omgivelser og være væk fra de pædagoger, de kender,” siger professor ved institut for uddannelse og pædagogik på Århus Universitet, Stig Broström.
Børn i alderen 1-1,5 år trives ikke, når de er væk fra deres vante omgivelser og pædagoger og det giver et dårligt afsæt for barnet til både at opleve lykke og til at lære, forklarer han.
Mere hjælp til børnog familier med handicap
Københavns kommune svarer nu igen på kritik fra forældre til handicappede børn. Et flertal har besluttet at bruge 1,5 mio. kr. i 2013 til koordinerende sagsbehandlere i Handicapcenter København.
Hensigten er at sikre en stærkere koordinering og helhedsorientering i familiernes sager. Bag forliget står S, SF, EL, R og LA, der for at sikre ordningen næste år skal finde yderligere 4 mio. kr. i 2014 budgettet. Partierne er også blevet enige om, at et familiehus med kurser for børn med handicap og deres familier skal tages op i forbindelse med budget 2014.
Klare mål øger tillid og samarbejde
Et forsøg på Aarhus Universitet viser, at man får større tillid til hinanden og arbejder bedre sammen, når man ved, hvad det fælles mål er. I forsøget blev 48 mænd og kvinder inddelt i grupper af fire, der hver fik en bunke byggeklodser.
Kun halvdelen fik at vide, hvad de skulle bygge af klodserne.
Byggeriet blev styret af en computer, som dikterede, hvilket gruppemedlem der skulle lægge hvilken brik hvornår. Det viste sig, at de grupper, der kendte slutmålet, havde det bedste samarbejde. Efter byggeforsøget blev gruppemedlemmerne bedt om at deltage i et tillidseksperiment. De fik hver udleveret 100 kroner, som de enten kunne beholde eller investere i en fællespulje, der ville give 150 kroner igen, hvis de andre også satsede. Hvis ikke, ville pengene være tabt.
”I den del af forsøget viste det sig, at gruppen, der havde fået et klart mål om byggeriet, havde mest tillid til hinanden,” fortæller Panagiotis Mitkidis, der stod bag forsøget.
Han mener, at resultaterne af forskningen er interessante for samarbejde på arbejdspladser, fordi tillid er vigtigt i hverdagslivet.