Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
På sporet af fremtidens dagtilbud
Tekst: Elisabeth Lockert Lange
Gennem en anderledes arrangeret konference med alle områdets interessenter, brugerne selv, pårørende, medarbejdere, forvaltningsfolk med flere har handicapområdet masser af idéer at arbejde videre med for at skabe ikke kun fremtidens dagtilbud, men landets bedste dagtilbud.
Det skorter ikke på ambitioner, hverken i Center Paletten, de kommunale dagtilbud til voksne handicappede eller i Lavuk Stjernen, de selvejende dagtilbud til samme gruppe.
Sammen arrangerede de en kreativ konference den 1. juni med det formål at få idéer og sætte spor for fremtidens dagtilbud. Socialborgmester Mikkel Warming åbnede konferencen med 130 deltagere, interessenter fra alle dele af området, medarbejdere og ledere fra både de kommunale og selvejende dagtilbud, repræsentanter fra LEV og ULF, fra døgnområdet, handicapforbund, Socialforvaltning – og sidst men absolut ikke mindst de borgere, som disse tilbud er rettet mod.
Udgangspunktet var udtrykkeligt: tag udgangspunkt i dine vildeste drømme. Og drømmene fik plads på konferencen, fortæller centerchef i Paletten, Gert Thomsen, og centerchef i Lavuk Stjernen, Poul Anthonsen. De mener begge to at de har fået en masse med hjem som de kan arbejde videre med, både på kort sigt og helt frem til 2020.
Målgruppen i dagtilbuddene er de svageste borgere med handicap. De bedst fungerende har mange alternative muligheder bl.a. visiteres de til beskæftigelse med støtte. Tilbage bliver en gruppe, som ikke har mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet, en gruppe borgere som også har krav på en tilværelse med mening, kvalitet og fællesskab.
”Konferencen udspringer af de nye behov, der presser sig på i denne svageste brugergruppe. Det er disse borgere, dagtilbuddene retter sig mod, og det var hvordan vi kan møde deres behov, vi sammen i et tæt samarbejde ønskede at sætte fokus på. Og vi ville tænke innovativt, derfor ville vi også høre, hvad andre parter og interessenter synes, der skal ligge i dagtilbuddene, og derfor var alle inviteret til at komme med deres idéer”, siger Gert Thomsen.
Poul Anthonsen supplerer:
”Vi vil spænde et sikkerhedsnet ud under disse svageste af vores borgere. Det politiske fokus ligger især på at skaffe arbejde til de stærkeste af borgerne med handicap, og derfor har det for os et formål at sikre denne svage gruppe, som er den overvejende gruppe i dagtilbuddene, så de også får et ordentligt og kvalitativt tilbud”, siger han og tilføjer:
”Vi oplever bl.a. at der er et stigende behov for andre muligheder for uddannelse, for behovet er større end STU (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse – for unge med særlige behov) kan opfylde. Der er ikke det nødvendige flow, da vi ikke kan få brugerne ud i beskyttet beskæftigelse så hurtigt.”
Netop uddannelse og læring blev et stort tema på konferencen og dermed for fremtidens dagtilbud. Det vender vi tilbage til.
Nye behov
Konferencen blev arrangeret på en måde, så der var størst mulig interaktion og bevægelse. I stedet for oplæg-plenum varianten valgte de et åbent forum, hvor alle deltagere havde mulighed for at byde ind med tanker og idéer. Der var ”temastationer”, hvor man kunne give sit bidrag og så bevæge sig videre. Eller man kunne blive der, man var mest interesseret i. Det gav en meget livfuld udveksling, som blev faciliteret af tidligere kontorchef i Socialforvaltningen og nu selvstændig konsulent, Anders Bildsøe Lassen.
”Konferencen, med åben café og innovative mål, gav deltagerne god mulighed for at bevæge sig rundt, hvor det gav mest mening for dem. Dertil kom gode korte oplæg fra LEV og ULF, kortfilm fra Medieskolen Juno, og så ud og diskutere videre”, fortæller Gert Thomsen begejstret.
De mange gode tanker blev sat op på væggen og blev præsenteret for et panel af brugere fra tilbuddene. Panelet udvalgte tre store temaer blandt de mange, temaer som overlapper, og som der nu arbejdes videre med.
En facebook-side www.facebook.com/fremtidensdagtilbud blev undervejs i konferencen oprettet af Camilla Panting, projektmedarbejder i Lavuk Stjernen.
”På den blev billeder og film både taget undervejs og inden konferencen lagt op. Alt ligger der, og det er meningen er at der kommer mere på, efterhånden som der sker noget på emnerne. Også af respekt for deltagerne, så de oplever at der sker noget efter selve konferencen er slut”, fortæller hun.
Et andet kreativt aspekt ved konferencen var det ”visuelle referat”, som blev tegnet undervejs af Cecilie Otzen fra Alt
for kreativ.
Konferencen bekræftede at de borgere, der kommer i dagtilbuddene, har andre og nye behov.
”Vi har oprettet satellitter så vi kan tilgodese mange brugeres behov, men der er også nye som vi skal arbejde på. Vi er dels presset af virkeligheden blandt brugerne, men det er også vokset frem hos os selv, at vi gerne i højere grad end nu vil skabe nye tilbud, som passer med borgernes behov. Vi har også selv haft en øjenåbner”, fortæller Gert Thomsen.
Poul Anthonsen tilføjer:
”Vi bliver meget synlige på vores kerneopgaver, når vi arbejder på denne måde. Vi har måske tidligere lidt for meget indrettet tilbuddene efter hvad vi selv kunne, det skal vi gøre op med. Det skal ske efter brugernes behov.”
Centercheferne for begge områder glæder sig over den opbakning, som tankerne på konferencen og det videre arbejde har hos alle deltagerne og ikke mindst hos medarbejderne. De arbejder videre med det både på arbejdspladserne og i MED-sammenhæng.
Ønske om læring
Uddannelse, mestring, livslang læring er et af de temaer, der blev udvalgt af brugerpanelet. Der er mange vinkler i det, for læring på forskellig vis er et stort emne.
Dagtilbuddene møder et stort forventningspres i forhold til læring fra især de unge brugere og deres pårørende.
”De kommer fra STU og ungdomsuddannelserne, og de forventer en fortsættelse af læring, som vi ikke kan honorere med vores ældre og mere slidte tilbud”, siger Poul Anthonsen.
Og ønskerne er store, i alle aldersgrupper, viste konferencen.
Akademitanken kalder Gert Thomsen det: og alle skal have muligheden for læring. For selvom det politiske fokus er at borgerne skal være så selvhjulpne som muligt, er det vigtigt at være opmærksom på de grupper, som ikke bliver selvhjulpne.
”For der er udviklingspotentiale i alle. Som det blev sagt af en repræsentant fra ULF: ”vi kan mere end vi tror – og mere end I tror”.
Der er mulighed for at blive inspireret. Af fx Århus som har et Open College Network, hvor man får diplom for uddannelse fx i hygiejne, hvis man skal stå i en café. Det er de inspireret af.
”Det er ret struktureret og certificeret. Det skal vi kigge mere på og se, om vi kan få et løft på en lignende måde”, siger de to centerchefer.
Frivillighed er et andet stort tema. I Århus har de fx lukket helt op for muligheden for frivillige, fortæller Poul Anthonsen.
”Jeg mener det er vigtigt i forhold til sikring af kvaliteten at de frivillige ses som tilskud. Det må ikke være på bekostning af medarbejdere, som har ansvaret for den pædagogiske kvalitet. Men frivillige kan øge mulighederne i hverdagen, for tyngden i vores brugergruppe betyder at det sociale aspekt let forsvinder. Der kan fx være mange kørestolsbrugere, og med antallet af medarbejdere har de ikke mulighed for at komme ud på tur eller besøg. Der og mange andre steder kan man tænke frivilligheden ind.”
Det tredje store tema på konference var overgangen fra ung til voksen. Den kan være svær, også for denne gruppe unge, derfor skal der arbejdes med forskellige former for praktik og træning.
En mulighed er mentorordninger, hvor nye brugere og pårørende kan få råd og vejledning. Og det skal ikke kun være ansatte eller frivillige der er mentorer, men også folk fra egen gruppe, blot med mere erfaring.
”Det vil også lette overgangen fra ung til voksen. Og jeg synes det er en fin tanke og vigtigt i mentorordninger at det netop er bruger til bruger”, siger Gert Thomsen.
Arbejder videre
Arbejdet stopper på ingen måde med konferencen, målet er at de gode idéer skal føres ud i livet.
Straks efter konferencen blev der derfor nedsat tre arbejdsgrupper med hvert af de tre store emner, som blev udvalgt: akademitanken, fra ung til voksen og frivillighed.
Grupperne arbejder videre med, hvad der skal sættes i gang på kort sigt og på lang sigt.
”Akademitanken kan vi gå i gang med snart. På længere sigt derimod har vi ønsker og planer om et multihus med en masse aktiviteter, inklusiv uddannelse og overgangsår fra ung til voksen. Hvis det kan lade sig gøre, skal det være fælles for selvejende og kommunale dagtilbud”, siger Gert Thomsen.
Selvom de arbejder med alle emnerne, har de besluttet at de ikke vil haste noget frem til budgetforhandlinger efter sommerferien.
”Vi har besluttet at vi venter til næste år med at fremlægge de store og dyre ønsker. De skal være helt gennemtænkte.
Men de lavthængende frugter tager vi med til Socialudvalget i år. Og efter kommunalvalget vil vi søge foretræde for det nye Socialudvalg”, siger Poul Anthonsen.