Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Pas på med den Facebook!
Tekst: Jon Arskog
Din private Facebook kan give dig problemer på arbejdspladsen, så tænk dig om, inden du poster galde og vær opmærksom på dine privatlivsindstillinger.
Dårlig stemning, tjenstlig samtale og fyring. Det er nok ikke lige de konsekvenser, du tænker i, når du fyrer en svadaom forholdene på arbejdspladsen, eller om de ting du går oggør i hverdagen, af til din familie og dine venner på Facebook.
Men det bør du nok gøre for der findes flere mange eksemplerpå, at det kan gå galt eller hvor det i hvert fald er meget tæt på at gå galt. Historier om dumme og tåbelige opdateringerpå Facebook ikke mindst fra USA og England kan nemt googles frem på nettet, hvor de kan synes både sjove ogidiotiske – ikke mindst fordi de involverede personer har indledt Facebook-venskab med deres chefer, for derefter at svine dem til og være forundret, når de så sparkes ud ad døren.
Nu har vi lidt andre ansættelsesretlige vilkår i Danmark,men herhjemme er fænomenet dog slet ikke uset og hellerikke i den pædagogiske verden, lyder det fra Helle Haslund,daglig leder med ansvar for specialområdet i LFS.
”Vi har haft flere sager, som vi har været inde over forat redde kastanjerne ud af ilden, så det er altså noget voresmedlemmer skal tage seriøst,” siger hun.
Blandt andet blev et medlem indkaldt til tjenstlig samtale,hvor ledelsen overvejede afsked, fordi medlemmet havdeskrevet negative ting om sin arbejdsplads på sin Facebook.
LFS fik den med nød og næppe landet, så han ikke blev afskediget.Helle Haslund fortæller også om andre sager:
”Et medlem var sygemeldt, og til sygefraværssamtalen blevhun forholdt, at hun havde skrevet på Facebook, at hun varpå Bornholm i samme periode. Det viste sig at være fejl medombytning af datoerne 6/7 og 7/6, men lederen truede medbortvisning, og LFS skulle tale med ’store ord’, for at få vendtlederens holdning.”
”I en anden situation, hvor der var lidt anstrengte forholdi medarbejdergruppen, bliver et medlem kaldt ind til lederen,hvor lederen råder medlemmet i at være sig bevidst om, atting medlemmet skrev på sin Facebook kunne tolkes og misforstås af kollegaerne, således at moraler hun skrev til hendes familiemedlemmer, blev opfattet af kollegerne som om det drejede sig om dem.”
Hun påpeger i den forbindelse, at man skal være sig det
bevidst, at det skrevne ord ofte virker hårdere eller kan tolkes anderledes end de er tiltænkt.
Man tjekker da ansøgerne ud
Derudover gør hun opmærksom på, at ansøgere til pædagogiske stillinger ligesom alle andre også bliver tjekket ud på Facebook.
”Folk der ansøger om jobs bliver ofte tjekket ud af lederog ansættelsesudvalg på både Google og Facebook før deindkalder dem til samtale, så også i forhold til det, giver detgod mening at kigge sine privatlivsindstillinger igennem også i det hele taget overveje, hvad man lægger ud på nettet,”siger hun.
Sådan sikrer du dig på 20 minutter
Ikke kun chefen, men også indbruds- og identitetstyve kan få meget ud af få oplysninger. Derfor gælder det om at begrænse den offentlige adgang til dine oplysninger.
Her får du tips til, hvordan du kan sikre dig mod, at ’uvedkommende’ kigger med.
Kend ikonerne
Facebook opererer grundlæggende med tre ikoner for graden af offentlighed: Globus, to silhuetter og et tandhjul.
Globus betyder, at oplysningerne eller opdateringen er offentlig og tilgængelig for alle, silhuetterne betyder, at det kun er dine venner og deres bekendte, der kan se med, mens tandhjulet betyder, at adgangen er begrænset til udvalgte personer.
Husk ikonerne ved opdateringer
Hver gang du skriver en opdatering skal du beslutte dig for, hvem din målgruppe er. Dog husker Facebook din seneste indstilling. Skal du ændre indstillingen, klikker du på ikonet under din statusopdatering. Har du allerede sendt opdateringen afsted, kan du både ændre indstillingerne for den eller slette den. Det sker på ikonerne til højre for din opdatering.
Når du kommenterer på andres opdateringer, skal du huske, at du også er afhængig af, hvordan deres indstillinger er. Er opdateringen markeret med tandhjul, er det kun de specifikke personer, der kan se din kommentar, ellers er det offentligt og venner m.m.
Kontroller dine indgange
I menuen i øverste højre hjørne finder du ”Genveje til privatindstillinger”. Her finder indstillinger for ”Hvem kan se mine ting?”, ”Hvem kan kontakte mig?” og ”Hvordan forhindrer
jeg en person i at genere mig?”. Ift. til det sidste skal du være opmærksom på, at selvom en person er blokeret, kan denne stadig se, hvad du foretager dig i grupper og opslag andre steder på Facebook.
Tag magten over tidslinje og tags
Hvem der kan slå noget op på din tidlinje og hvem der idet hele taget kan se den, styrer du under menupunktet”Tidslinje og tagging”.
Bloker uønskede brugere, invitationer og apps
Vil du begrænse specifikke personers adgang til kun at være dine offentlige ting, kan du sætte dem på en ”begrænset liste” under menupunktet ”Blokering”. Du kan også blokere henvendelser fra personer, invitationer og apps.
Ryd op i apps og undgå deling af dine oplysninger
Under menupunktet Apps kan du styre de apps du bruger og har installeret. Hver enkelt app rummer en række informationer om dig, og du kan risikere, at andre ubevidst deler dine informationer. Under punktet ”Apps, andre bruger” kan du vælge hvilke informationer, der kan deles. Sætter du flueben må app’en dele den pågældende information.
Slip for at markedsføre firmaer
Facebook har et meget udspekuleret annoncesystem, hvor virksomheder bruger andre til at ”synes om”. Det kan du undgå at medvirke til ved at redigere under de enkelte punkter under fanen ”annoncer” og vælge ”ingen”.
Begræns adgangen til gamle opslag
I din aktivitetslog, som du finder adgang til i toppen af din tidslinje, kan de se, alt hvad du har foretaget dig på Facebook. Her kan du også se, hvad dine venner kan se. Det er dit spor på Facebook, som stadig kan følges. Ryd op i det. Vil du se dine vægopslag hos andre, skal du vælge ”Dine opslag” og perioden. Her kan du ude til høje under ”ikonet” skjule dem fra tidslinjen. Slet dem, hvis de slet ikke må optræde nogen steder på Facebook. Det gør du under ikonet ”blyant”. Hvis du vil slette andres indlæg på din tidslinje, skal du gøre det samme under menupunktet ” Opslag af andre”.
Brug lister og målret dine opdateringer
Ved at sætte familie, venner og andre relationer på lister, kan du styre din information til dem. Listerne ”Nære venner” og ”Bekendte” kan du selv sætte, mens Facebook også opererer med ”smarte lister”, der automatisk genereres ud fra de informationer du har afgivet undervejs i dit Facebook-liv. Vælg listen i venstre side af din Facebooks forside og vælg ”venner”. Her kan du se dine grupperinger, oprette og sætte venner på lister.
Styr dine kontaktoplysninger
Vil du kontrollere, hvem der har adgang til din email og dit telefonnummer, skal du gå ind på din tidslinje og under ”Om” i menuen under dit billede.
Undgå at fremmede logger ind
Hvis du vil undgå at andre skal kunne logge ind på din profil med din kode, kan du vælge ”login-godkendelser” under ”Privatindstillinger” og ”sikkerhed”. Så kan der kun logges ind fra computere, du selv har godkendt.
Når du selv vil logge ind fra en ny maskine, modtager du en sms med en kode. På den måde bruges din telefon til at sikre, at du er den du giver dig ud for at være.