Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
”Det er en bi!”
Tekst: Jon Arskog
Bier og børn lyder måske ikke umiddelbart som en god cocktail, men med den rette pædagogiske tilgang kan det blive en stor succes.
Enten går vi i panik, står bomstille i håbet om at de flyver væk, eller også løber vi skrigende bort med vildt fægtende arme. Mindre kan nok også gøre det, men faktum er, at de fleste ikke har det så godt med bierne. Men hvor godt har vi egentlig styr på de små gul- og sortstribede bæster, når vi frygter, at de alle vil stikke os. Ikke særlig godt, må svaret være. For tilsyneladende slår vi bier og hvepse i hartkorn og det er helt forkert. Bier stikker ikke - medmindre vi truer dem eller kommer til at klemme dem. Hvepse derimod, det er en anden sag.
At køre biprojekter i børnehaver er derfor ikke så dumt, som det umiddelbart lyder, for der er masser af god læring for både børn og voksne. Og så er det godt for den omkringliggende natur.
Det har Anne-Marie Jacobsen fra Københavns Kommunes udflytterbørnehave Frihedslyst erfaret efter i foråret at have startet et biavler-projekt op i børnehaven, der hver dag kører fra opsamlingen i Valby til huset med den store naturgrund - og nu også et bistade - i Hørsholm.
Men en stor naturgrund uden for byen, som i tilfældet Frihedslyst, er ikke påkrævet. Biavl kan også sagtens finde sted i en børnehave i byen, lyder det fra biavlerforeningen.
Rent faktisk bør biavl også finde sted i byerne, for her er både have og parker, der skal bestøves og som kan bidrage til ikke bare en mere stabil honningproduktion, men også et rigere plante- og fugleliv.
Men hvorfor overhovedet beskæftige sig med bier i en børnehave?
”Det giver børnene et indblik i et nyttigt insekts liv, dets funktion som bestøver og dets venlighed - udover at det faktisk giver os en masse honning. Og så er det også et naturbevaringsprojekt, da bierne har været i voldsom tilbagegang i hele Europa,” siger hun og tilføjer:
”De børn der deltog har været meget begejstrede, og mellembørnene kan næsten ikke vente til det bliver deres tur,” siger Anne-Marie Jacobsen, der er pædagogisk leder i børnehaven og den ene af to pædagoger, der er involveret i projektet, hvor børnene i sagens natur også lærer, hvor honningen kommer fra.
For at gøre projektet til en succes har hun været på begynderkursus i den lokale biavlerforening, der gerne hjælper alle med lyst til at begynde på biavl med råd og vejledning. Uden det havde det ikke kunnet lade sig gøre, for der er masser af viden om bier, deres cyklus, den nødvendige natur, udstyret, teknikken og den adfærd man skal udvise, når man er omkring bistaden. Og derefter gælder det så om at tænke det ind i en pædagogisk sammenhæng. Men det lyder mere besværligt end det er, lyder det fra Anne-Marie Jacobsen, der egentlig meldte sig til biavlerkurset for at avle privat.
Ikke voldsomt krævende økonomisk
I forhold til det udbytte biavleriet giver, er det heller ikke økonomisk krævende. Ifølge Anne-Marie Jacobsen løber udgifterne til at starte et par stader op i ca. 9.000 kr., men hun henleder opmærksomheden på, at det er muligt at få støtte til det fra Friluftsrådet, hvis man udvider aktiviteten til at omfatte andre børn end ens egen institutions børn, eller inddrager offentligheden, som f.eks. inviterer folk fra lokalmiljøet, eller børn fra andre institutioner til at besøge ens bigård.
”Hos os arrangerer jeg f.eks. et par dage i august, hvor nogle af klyngens øvrige børn kan komme på besøg i bigården. På den måde får vi halvdelen refunderet,” siger hun.
Hun anbefaler at tage kurser i biavlerforeningen eller i foreningen BY-bi. De starter som regel op i løbet af marts måned og forløber over hele sommeren.
”Det vil være en god ide at tage kursus i Dansk Biavlerforening. Det koster 750, - og er i virkeligheden kontingent for et år, dvs. ønsker man at være medlem, er kurset gratis. Det kan jeg anbefale, da man også har gratis adgang til vinterens andre foredrag om biting. Man kan også tage begynderkursus i BY-bi, der koster 500 kr.,” siger hun og gør opmærksom på, at der selvfølgelig er et ekstra tidsforbrug i kursusperioden, hvilket løber op i ca. to timer om ugen over to kvartaler.
”Det er selvfølgelig nogle overvejelser man skal have med, og det er smart at uddanne to medarbejdere, men det er et valg, hvordan man prioriterer aktiviteter. Når projektet er oppe at stå, indgår det jo bare i institutionens ugentlige planlægning,” siger Anne-Marie Jacobsen
Fakta om bier:Bestanden af vilde bier har siden en invasion af mider i 1980’erne været på retur. At avle bier er derfor ikke kun et pædagogisk projekt, men også et naturbevaringsprojekt. Det er muligt at avle på bestanden af ’vilde bier’, men de giver ikke det samme gode udbytte af honning, som honningbistammerne. Det giver god mening at avle bier – også i byen. Det gør både Frederiksberg, Københavns og flere af de omkringliggende kommuner da også. Træer og blomster i parker og haver skal bestøves, og ved at avle bierne sikres bedre og større bær, ligesom fuglene får gavn af en bedre frøsætning. Hvis målet er honning er det en god idé at plante blomster, der tiltrækker bierne. De tiltrækkes især af erantis, krokus, honningurt, lavendel, timian, merian, hindbær og brombær. Bier stikker ikke. Kun hvis de føler sig truet, f.eks. hvis biavleren bevæger sig hurtigt henover stadet eller kommer til at klemme bierne. Det er hvepse, der er tilbøjelige til at stikke og de går efter saftevandet og marmeladen. Det gør bier ikke. En begynderpakke med et bistade og alle nødvendige remedier koster ca. 3500 kr. gennem Dansk Biavl. Dertil kommer ca. 1.200 kr. for en bierne og udgiften til ekstra beskyttelsesdragter til børn. Der er masser af læring i bier og deres arbejde: Vidste du f.eks, at…… et æble indeholder 10 frøanlæg og at de alle skal befrugtes for, at vi kan få et stort flot æble? |