Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Redigeret af Elisabeth Lockert Lange
Nordisk pris til UiU
Ungdomsskolen i Utterslev, UiU, er på en konference i Norge blevet tildelt "Nordisk Voksenlærer"-pris. UiU er de udviklingshæmmedes ungdomsuddannelse i Københavns Kommune.Nordisk Voksenlærer-pris gives for en ekstraordinær indsats rettet mod eleverne i et omfang ud over det, man kan forvente. Indsatsen skal indebære spændende nyudviklingsarbejde og skal være dokumenteret og have overføringsværdi. Alle voksenskoler i Danmark, Norge og Sverige er tilsluttet den faglige samarbejdsorganisation "Forstandersamrådet". De tre foreninger arbejder på forskellig vis sammen og har bl.a. indført Nordisk-voksenlærerpris.
Hvert land kan indstille én kandidat. Fra Danmark valgte samrådet at indstille UiU, som på en konference i Norge 7.-9-april blev tildelt den flotte pris.
"Det har skolen fortjent for det god og engagerede arbejde, der udføres på UiU", siger uddannelses- og ungdomsborgmester Per Bregengaard.
Forældre overser overvægt
Forældre erkender ikke, at deres børn er tykke. Undersøgelser fra England og USA peger på, at kun ca. 2 pct. af forældrene til overvægtige børn kan se, at børnene vejede for meget. Hvis det samme er tilfældet i Danmark er det vigtigt at læger og sundhedsplejersker lærer hvordan de skal konfrontere forældrene med børnenes overvægt. Dels for at forhindre at (overvægtige) forældrene opfatter barnets overvægt som normalt, dels at de tager en påpegning af det så personligt at totalt benægter problemet. Benægtelsen kan også skyldes dårlig samvittighed, og uanset årsagen bliver børnene tabere. Forældre ved også godt, at deres egen og barnets overvægt primært skyldtes forkerte kostvaner, alligevel svarer mange i undersøgelsen at de mente årsagen i deres tilfælde var en anden.
Praksis-konkurrence om støjforebyggelse
Virksomheder og organisationer opfordres til at udpege kandidater til den sjette europæiske prisuddeling for god praksis. Alle bidrag skal omfatte eksempler på forebyggelse eller minimering af støj. Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter vil udpege en dansk vinder, der går videre i den europæiske konkurrence.
Reform svigter handicappede
Mener Steffen Borch som i Kristeligt Dagblad på vegne af skolebestyrelserne i Århus Amt. Hans pointe er at strukturreformen vil betyde at op mod halvdelen af eleverne i de amtslige specialskoler vil blive trukket ud og sat ind i særklasser i deres hjemkommuners folkeskoler. Han argumenterer for at specialskolerne bør høre under regionerne, så de handicappede og deres familier får en indgang til systemet, og eksperti.
Farligt legetøj
Farlige kopier af legetøj sælges via internettet og i forretninger i udlandet og i Danmark. Og som forbruger kan det være svært at skelne mellem kopier og originale produkter. Det kan være legetøj som indeholder små dele, som børn kan kvæles i, eller det kan indeholde allergifremkaldende stoffer.
Selvom det er svært at skelne mellem kopier og originale varer, er der nogle ting man kan se efter. Ikke mindst om legetøjet er CE-mærket. Forbrugerstyrelsen fraråder køb af legetøj, der ikke er CE-mærket. Og mærkning og advarsler skal være på dansk. Kig også efter om legetøjet har skarpe kanter, om der er små dele, der kan falde af, så barnet kan putte dem i munden, om barnet kan få fingrene i klemme, om der er en stærk lugt ved legetøjet (fx en bamse eller en dukke) og om der er væske, der kan løbe ud. Er prisen urealistisk lav? Det kan indikere, at legetøjet er en kopivare.
Hvis du opdager legetøj uden CE-mærkning, kan du kontakte Sikkerhedsstyrelsen på tlf. 33 73 20 00 eller mail sik@sik.dk. Se Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside www.sik.dk
Dagny
er et gratis nyhedsbrev, der behandler nyheder og baggrunde fra det sociale og det pædagogiske område. Dagny refererer historier fra morgen- og formiddagsaviser og udkommer alle hverdage. Dagny udgives LFS, SL, BUPL og DS (Dansk Socialrådgiverforening)
Regeringen sparer på service til borgerne
Et lovforslag vil lukke for kommunernes mulighed for at låne penge for at finansiere deres service til borgerne. Hvis det vedtages vil det allerede fra 1. juli 2005 fastlåse kommunernes økonomi. Og frem til strukturreformen træder i kraft 1. januar 2007 vil amter og kommuner være forhindret i at bruge opsparede likvider og optage nye lån, bruge overskud fra indtægtsgivende virksomhed til at finansiere de almindelige serviceopgaver og selvfølgelig forhindret i at hæve skatten i 2006. Men kommunernes økonomi er allerede meget presset, som det med al tydelighed ses i Københavns Kommunes (indledende) forslag til næste års budget (læs besparelser).
Erfaringer fra daginstitutioner
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender har fået udarbejdet to erfaringsopsamlinger. Dels om rummelige dagtilbud og dels om forældrebestyrelsers arbejde. De to erfaringsopsamlinger er udgivet som håndbøger som led i KID-projektet. Formålet med håndbogen om rummelighed er at inspirere kommuner, daginstitutioner og dagplejen til at arbejde med rummelighed for alle børn, fortæller familie- og forbrugerminister Lars Barfoed. "Så børn ikke sættes udenfor i en tidlig alder fordi de er en smule anderledes. Dagtilbuddet skal være med til at danne rammen om børns udvikling. Også når der er tale om børn, der har risiko for at blive marginaliseret på grund af handicap eller sociale vilkår." Mange forældre vil gerne engagere sig i bestyrelsesarbejde, men er usikre på, hvad arbejdet indebærer. Håndbogen om forældrebestyrelsesarbejdet skal inspirere forældre til at gå ind i arbejde og oplyse dem om, hvad det betyder at sidde i en forældrebestyrelse.
Pædagoger oplever stigende pres
Personalet i de københavnske daginstitutioner føler sig mere og mere pressede efterhånden som Børneplanen realiseres. Det betyder at børnene generelt er yngre, når de sendes i vuggestue, ned til 6 måneder, hvor de hverken kan spise eller gå selv. Med de nuværende gruppestørrelser og normeringer er der alt for mange børn til for få voksne. Det øger arbejdspresset for det pædagogiske personale. "Politikerne vil gerne have kvalitet i pasningstilbuddet, men det må ikke koste noget", konstaterer Pia Bah fra forretningsudvalget i LFS til JP København. Til samme blad lover borgmester Bo Asmus Kjeldgaard at få sin forvaltning til at se på problemet.