Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Foto: Jon Arskog
Børnepasningsvirksomheder løndumper løs
Overenskomst. Mens Københavns Kommune undersøger om der kan indføres klausuler mod løndumping i kontrakterne med private dagtilbud, fortsætter Børnehuset Svanen, Børnehuset Giraffen og Tinytots International Daycare and Preschool med at underbetale deres medarbejdere. Det koster medarbejderne i ikke bare løn, men også pension. LFS håber på en hurtigere afklaring i Københavns Kommune.
Tekst og foto: Jon Arskog
De private københavnske pasningsvirksomheder Børnehuset Svanen, Børnehuset Giraffen og Tinytots International Daycare and Preschool har længe afvist at indgå overenskomst for deres pædagogiske medarbejdere.
Over det sidste år har LFS ellers forsøgt at få blandt andet disse private dagtilbud til at indgå overenskomst for deres pædagogmedhjælpere og PAU’ere, men ejerne bag afviser konsekvent at indgå aftale med LFS.
Sharmila Mukherjee, der står bag storordningen Tinytots International Daycare and Preschool, der netop har udvidet deres eksisterende to filialer til fire, skriver efter en længerevarende mailkorrespondance med LFS, at de ikke har råd til at betale mere i end 110 kr. i timen til en pædagogmedhjælper uanset anciennitet. Det svarer til en månedsløn på 17.636,30 kr. Det er mere end 3.000 kr. mindre om måneden end en nyansat pædagogmedhjælper uden anciennitet på LFS overenskomst, hvilket beløber sig til 37.507,68 kr. mindre om året. For en pædagogmedhjælper med 11 års anciennitet er den årlige forskel 71.585,76 kr.
Men ikke nok med det, det er også lavere end dagpengesatsen. Dagpengene er på 4.135 kr. om ugen for en fuldtidsforsikret, hvilket svarer til en månedsløn på 17.918,33 kr. - altså ligger lønnen hos Tinytots International Daycare and Preschool næsten 300 kr. under dagpengesatsen om måneden.
Og det vel at mærke med samme tilskud fra kommunen og en tilsvarende forældrebetaling, som i en kommunal daginstitution, der har råd til ordnede forhold.
Jacob Mézin Jessen, der i en struktur med flere selskaber er en af folkene bag daginstitutionerne Svanen og Giraffen, henviser i korrespondancen med LFS til, at man allerede betaler en løn, der er fuldt på højde med overenskomsten.
LFS Nyt har dog fået indsigt i de aftaler, som Svanen og Giraffen tilbyder og her viser det sig, at den påstand ikke holder stik. På månedslønnen er der på seks ud af syv anciennitetstrin en forskel på mellem 101,78 kr. og 669,61 kr. mindre om måneden end på en overenskomstmæssig rigtig løn. Om året beløber det sig til op til 8.035,32 kr. mindre i lønningsposen. Kun i ét tilfælde er Svanen og Giraffens månedsløn bedre end på en LFS-overenskomst. Det er, hvis pædagogmedhjælperen har 10 års anciennitet. I den situation tjener vedkommende 286,80 kr. mere om måneden, hvilket er lig med 3.441,60 kr. mere om året end på en LFS overenskomst.
Hvad værre er, at hos Svanen og Giraffen betaler Jacob Mézin Jensen ikke pension til medarbejdere under 30 år. Dermed følger også, at medarbejderne ikke er dækket af de forsikringer, der normalt knytter sig til en pensionsordning. Det drejer sig fx en gruppelivsordning, der bl.a. sikrer et vist beløb såfremt medarbejderen skulle få nedsat arbejdsevne, blive kritisk syg eller i tilfælde af død sikrer et beløb til begravelse og til de efterladte.
Har man passeret de 30 år, er man hos Svanen og Giraffen berettiget til pension. Men kun når medarbejderen har opnået et års anciennitet. I det tilfælde er pensionen i de første år lidt under, mens den efter seks år er lidt over LFS niveau.
Hos Tinytots International Daycare and Preschool er tilstanden værre. Her opererer Sharmila Mukherjee slet ikke med pension. Det meddeler ejeren, at hun ikke synes, at hun har råd til.
Se forskellen på løn og pensionsvilkår på LFS OK og Svanen/Giraffen og Tinytotsklik her for stort skema.
En tredjedel mindre i pension
Et er altså lønforskellen, der hos Tinytots International Daycare and Preschool beløb sig til 37.507,68 kr. mindre om året og hos Svanen og Giraffen på seks ud af de syv anciennitetstrin beløb sig til op mod 8.035,32 kr. mindre om året. Noget andet er den manglende pensionsindbetaling.
Vi har fået PenSam til beregne, hvad det betyder for en medarbejder, der begynder som pædagogmedhjælper hos Giraffen i en alder af 20 år, at arbejdsgiveren først betaler pension, når vedkommende er fyldt 30 år.
Vi har sat pædagogmedhjælperen i Giraffen overfor en pædagogmedhjælper i kommunal daginstitution for at illustrere forskellen.
For eksemplets skyld forudsætter vi, at de unge pædagogmedhjælpere bliver i deres job gennem hele deres arbejdsliv og pensioneres som 65-årige.
Forskellen er slående.
Afhængig af anciennitetstrin går en pædagogmedhjælper under 30 år ansat hos Børnehuset Giraffen glip af mellem 31.971,48 kr. og 36.381,24 kr. om året i arbejdsgiverindbetalt pension. Det i sig selv beløber sig, ifølge PenSams beregning, til en forskel på 1.250.000 kr. i mindre pensionsreserve, når Giraffen-medarbejderen fylder 65 år. Dermed bliver der markant færre penge at fordele på de 23 år en gennemsnitlig kvindelig pensionist får udbetalt pension.
En pensioneret pædagogmedhjælper vil med en såkaldt alderspension fra sit 65. år få udbetalt 190.000 kr. om året i tillæg til folkepensionen, mens en pædagogmedhjælper der er pensioneret fra Giraffen vil få 80.000 kr. mindre, nemlig kun 110.000 kr.
I alt vil reserven for en 65-årig pædagogmedhjælper på LFS overenskomst, der har fået indbetalt pension siden sit 20. år, være 3 mio. kr., mens den for pædagogmedhjælperen fra Giraffen vil være 1,75 mio. kr.
Ifølge seniorøkonomi Søren Dijohn fra PenSam er problemet, at effekten af de indbetalinger der sker i de første 10 år er større end de indbetalinger, der sker resten af livet.
”Lidt firkantet så er opsparingsperioden 25 pct. kortere, men pensionsudbetalingen er 40 pct. mindre for den der kommer sent i gang med pensionsopsparingen. Det skyldes ’rentes rente’-effekten, som tæller mest for den tidlige opsparing. Man når med andre ord at få afkast på afkastet flere gange end på den sene opsparing - og som eksemplet viser, løber det op. Sammen med de manglende indbetalinger, betyder det, at hver gang pensionen fra PenSam er på 1 kr. så kunne den have været 1,75 kr.,” siger Søren Dijohn.
Se forskellen i pension som 65-årigklik her for stort skema.
Underbetaling vækker vrede
Det er således store summer, der er på spil. Det gør formand for Almenområdet i LFS, Thomas Enghausen, vred.
”Det der er helt galt med de her private konstellationer er, at det er private børnepasningsvirksomheder, der er baseret på samme kommunale tilskud og samme forældrebetaling, som de kommunale daginstitutioner. Det er derfor i mine øjne uhørt, at de ikke betaler de lønninger og pensioner, som det er aftalt mellem arbejdsmarkedets parter på området. Det er offentlige skattekroner, der går til at private kan drive virksomhed på urimelige vilkår kun med det for øje at tjene penge hjem til ejeren. Det er horribelt og det er uholdbart, at man tjener penge på at behandle sine medarbejdere dårligt - og ikke mindst er det horribelt, at det offentlige med en begrundelse om fritvalgs-muligheder medvirker til den løndumping. Kan man være det bekendt,” spørger Thomas Enghausen med adresse til politikerne.
”Et er, at vi kan konstatere, at Svanen og Giraffen ikke som påstået ligger over eller på højde med overenskomstmæssige lønninger. Det der er værre, er, at man, hvis man er under 30 år, i de første mange år af sin ansættelse, ikke får indbetalinger på sin pension. Det betyder rigtig meget for resultatet i sidste ende. Det viser tallene fra PenSam jo også. Det er dybt problematisk,” siger han og håber, at Københavns Kommune sætter ekstra fart på sin undersøgelse af om kommunen kan pålægge private aktører klausuler mod løn- og social dumping, så den kommer før oktober-november, som det ellers lige nu er forventningen i kommunens økonomiforvaltning.
Der skal gøres noget
”Vi må konstatere, at det nu har nået et omfang, der gør at der skal handling bag. Der skal, som Frank Jensen sagde det ved lanceringen af kampagnen målrettet byggepladserne, være ’Fair Forhold’ på de arbejdspladser, som kommunen har til at udføre opgaver for sig. Der må landspolitikerne - ligesom de københavnske politikere har gjort det - godt lytte med, når vi siger, at det også må gælde børnepasningsområdet. Det er nemlig ligegyldigt om det sker hos piloter og stewardesser i 10 kilometers højde, under jorden hos Metro-arbejderne eller på et af vores kernevelfærdsområder - det er løn- og social dumping og vi vil ikke have det,” siger han.
Han mener, at storordningen Tinytots International Daycare and Preschool er helt bevidste om det de gør, men desværre er de ikke de eneste.
”Tag fx Tinytots. De er i bund og grund skrækeksemplet på, hvad der sker, hvis vi ikke får styr på det her område. Det der foregår, ligner til forveksling social dumping og det er helt systematisk. Det er arbejde til under dagpengesatsen og de udvider nu deres forretning. Men desværre er hverken Tinytots International Daycare and Preschool eller Svanen og Giraffen enlige svaler. Der er flere og endda med værre vilkår, som vi er ved at afdække. For mig er det helt ubegribeligt, at børnepasning i privat regi kan være dét vilde vesten, som det tilsyneladende er. Det må politikerne altså tage sig sammen til at gøre noget ved - og det gælder ikke kun i København.” •
Baggrund:
De danske folketingspolitikere hylder over en bred kam et såkaldt ’mangfoldigt tilbud’, inden for børnepasningsområdet. Kun Enhedslisten og SF markerer sig som modstandere af private løsninger på pasningsområdet. Lovgivningen tillader derfor i dag, at private kan etablere sig som private børnepasningstilbud.
Der findes flere forskellige former for privat børnepasning for børn i alderen 24 uger til seks år.
Private børnepassere, der kan passe et, to eller tre børn i et af børnenes eller i børnepasserens hjem.
Storordninger, der består af flere børnepassere, der har slået sig sammen om at passe flere børn.
Private daginstitutioner, der kan etableres en privat person, en privat organisation eller privat virksomhed. Der er bestemte kriterier for godkendelse. Det er fysiske krav til lokalerne i form af plads og en legeplads, men der er også krav til at institutionen følger ’Københavns Kommunes Pædagogiske Perspektivplan’.
For alle former for pasning gælder det, at der for de ansatte skal indhentes straffe- og børneattest og at der er et pædagogisk tilsyn i løbet af året, dog i forskellig grad.
For private daginstitutioner gælder det også, at der skal samarbejdes med og tages initiativ til samarbejde med kommunen, hvis der er børn i ordningen med behov for særlig pædagogisk støtte. Institutionen skal også arbejde med sprogstimulering med tosprogede børn.
Dertil kommer muligheden for privat dagpleje for børn i alderen fra 24 uger til tre år.
Efter henvendelse fra LFS vedtog et flertal i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation i februar et forslag fra Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF om at undersøge muligheden for at pålægge private aktører, der udfører opgaver for kommunen, klausuler der skal sikre løn og arbejdsvilkår på gældende overenskomstniveau. Undersøgelsen forventes afsluttet i oktober-november 2015.
Foto: Jon Arskog
Tinytots International Daycare and Preschool - fakta:
Bag Tinytots International Daycare and Preschool står Sharmila Mukherjee. Tinytots International Daycare and Preschool, der i øvrigt deler navn med en række andre tilbud i blandt andet Asien, består af fire storordninger placeret på Østerbro, Nørrebro og City.
Hver storordning passer, ifølge deres hjemmeside, op til otte børn i alderen seks måneder til seks år.
Tinytots International Daycare and Preschool henvender sig til udlændinge, der udstationeres for en periode i Danmark. Når sådanne udlændinge forbereder sig til et ophold i Danmark, googler de ofte ”Daycare copenhagen”. Resultatet er en række private tilbud, der profilerer sig hårdt på at være et tilbud til netop den målgruppe, ligesom Dansk Industri har en side for udstationerede i Danmark, der primært henviser til de private børnepasningstilbud.
Et af de tilbud, der dukker op er Tinytots International Daycare and Preschool. De slår på, at det er svært at finde pasning i Danmark og ikke mindst svært at finde andre der kan forstå deres børns udenlandske baggrund. De skriver også, at personalet taler dansk, rumænsk, russisk, kinesisk, italiensk og hollandsk, og at mindst en af deres medarbejdere på hver ’stue’ har en pædagogisk eller børnepsykologisk uddannelse.
På hjemmesiden er også en vejledning til at opnå tilskud til børnepasningen.
Tinytots International Daycare and Preschool har afdelinger på adresserne:
- Viborggade 9, 2100 København Ø
- Østbanegade 113, st.tv., 2100 København Ø
- Tagensvej 69, st.th., 2200 København N - åbnet april 2015
- Stenosgade 09, st.th., 1616 København K - åbnet april 2015
Foto: Jon Arskog
Giraffen og Svanen - fakta:
Børnehuset Svanen og Børnehuset Giraffen er to private daginstitutioner på henholdsvis Østerbro og Amager, der drives af Jacob og Mia Mezin Jessen og Tue Roth.
Sammen etablerede de i januar 2011 Børnehuset Svanen, der er beliggende på Svanemøllevej 2, 2100 København Ø. Det gjorde de, fordi de oplevede problemer med at få deres egne børn passet. Siden har de i april 2013 udvidet og etableret Børnehuset Giraffen på Kirkegårdsvej 25, 2300 København S.
Begge institutioner byder sig til som integreret daginstitution og henvender sig umiddelbart til et dansk publikum.
Af Børnehuset Svanens hjemmeside fremgår det, at institutionen har plads til 26 vuggestuebørn fordelt på tre stuer samt 24 børnehavebørn. Af Børnehuset Giraffens hjemmeside fremgår det, at de har plads til i alt 66 børn fordelt på ca. 34 vuggestuebørn og op til 32 børnehavebørn.
Det kommunale tilskud til de to institutioner er de samme som til kommunale institutioner og forældrebetalingen er den samme. Der findes vejledning til at få tilskuddet til pasning på institutionernes hjemmesider.
Om begrundelsen for at etablere endnu en daginstitution skriver de:
”Vi har personligt alle oplevet store problemer med at få vores egne børn passet, og besluttede i 2010 at gøre noget ved det. Den 3. januar 2011 åbnede vi dørene til Børnehuset Svanen, en privat vuggestue med 26 børn på Svanemøllevej 2 på Østerbro. Vuggestuen har været en stor succes med mange glade børn og forældre, men desværre også en meget lang venteliste.
Ventelisten vidner om et stadigt stort problem med børnepasning i Københavns Kommune. Og selvom vores egne børn nu alle er i daginstitution, ser vi stadig et meget stort behov for pasning, og ikke mindst et behov for pasning i mindre grupper, med nærvær, omsorg og tid til det enkelte barn. Helt basale ting, der er kommet under pres i gentagende rationaliseringsrunder og ledelsesmæssige omstruktureringer på mange kommunale institutioner.
Så vi har valgt at starte endnu en ny institution efter samme principper om nærvær og omsorg som vi har i Børnehuset Svanen, og som vi ønsker for vores egne børn.”