Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Det legende lærende barn - i en udviklingspædagogisk teori
Af Ingrid Pramling Samuelsson og Maj Asplund Carlsson
De tider hvor mor gik hjemme og drog omsorg for børnene, er for længst forbi.
I det moderne samfund er ansvaret for børnenes udvikling delt mellem forældrene og professionelle pædagoger. Det betyder, at daginstitutionerne i dag har en rolle og betydning, der rækker langt ud over blot at være ”pasningsordning”.
I Danmark diskuteres stadig livligt om hvordan læreplaner kan føres ud i livet. I Sverige har man mange års erfaring at trække på, og det er lykkedes at skabe en vellykket forandringsproces til gavn for børnene, og den teoretiske forankring og relation mellem teori og praksis har været stærk.
I bogen præsenterer to svenske forskere deres bud på en selvstændig senmoderne børnehavepædagogik, baseret på konkrete projekter i daginstitutioner, som er indtænkt i en teoretisk pædagogisk sammenhæng. De beskæftiger sig ikke kun med hvordan tingene har været, men også med, hvordan de burde være. I deres optik handler pædagogik desuden ikke om leg eller læring, men om leg som integrerede størrelser, i barnets udvikling.
Hans Reitzels Forlag 272 sider • Pris 298 kr. ISBN 87-412-0181-7
Håndbog i foreningsliv
Redigeret af Lars Rasmussen og Gerdt Hylbæk
Fra den første, store bølge af foreningsdannelse gik hen over landet i 1860’erne og frem til nu, har idrætsforeningerne sat sine tydelige spor i dansk kultur og danske værdier.
Håndbog i foreningsliv henvender sig til dansk foreningsliv og er et opslagsværk, der giver svar på de hyppigst stillede spørgsmål. Bogen fortæller om regler og love og giver inspiration til væsentlige diskussioner og overvejelser i bestyrelser og udvalg.
Bogen er bygget op omkring et ”foreningshjul”, hvor der fokuseres på foreningens medlemmer, rammer, ressourcer, samarbejdspartnere og fundament samt den lovgivning, foreningen er underlagt. Hvert af disse seks temaer har sit eget kapitel i bogen og kan læses uafhængigt af hinanden.
Hjulet er et symbol på foreningens liv og de udfordringer, de frivillige møder. Foreninger kører jo ikke af sig selv. Det kræver, at der hele tiden er nogen, som har evnen og energien til at få det til at rulle – og få andre til at rulle med.
Bogen udgives i samarbejde med DGI, der i tilknytning til bogen lancerer en hjemmeside www.foreningshåndbog.dk hvor man kan fi nde fl ere og altid ajourførte informationer.
Kroghs Forlag 159 sider • Pris 199 kr. ISBN 87-624-0610-8
Socialpædagogik Integration og inklusion i det moderne samfund
Af Bent Madsen
- Hvordan håndterer det sociale system mennesker, der ikke passer ind i systemet?
- Hvilke kompetencer kræves, hvis man skal være en del af et fællesskab?
- Hvad betyder det at stå udenfor, og hvordan skaber vi plads til forskellighed?
- Hvad er social integration og inklusion?
Samfundet stiller stadig større krav til det enkelte menneskes evne til at indpasse sig. mennesker, der ikke er i stand til at leve op til disse krav, ekskluderes fra de etablerede fællesskaber. I bogen peger Bent Madsen på socialpædagogikken som en essentiel del af løsningen på dette konfliktfelt.
For ham er det afgørende, at vi udvikler en moderne socialpædagogik, der fokuserer på afvigerne selv og ikke på deres sociale og kulturelle vilkår.
Denne bog henvender sig til studerende og undervisere på pædagogseminarier og andre der arbejde professionelt med udsatte mennesker.
Bent Madsen er cand.pæd.pæd. og lektor ved CVU Storkøbenhavn, er chefkonsulent på Nationalt videncenter for Inklusion og Eksklusion (NVIE)
Hans Reitzels Forlag 352 sider • Pris 325 kr. ISBN 87-412-0362-3
Klinisk Børnepsykologi Udvikling på afveje
Af Anders Broberg, Kjerstin Almqvist & Tomas Tjus
Klinisk Børnepsykologi, en grundig beskrivelse af, hvordan børns psykiske udvikling sker i et stadigt samspil mellem barnets medfødte egenskaber og det omgivende miljøs reaktioner på barnets udtryksmåder.
Bogen gennemgår grundlæggende begreber som tilknytning, udviklingspsykopatologi, hukommelse og kognition. med udgangspunkt i konkrete kliniske eksempler beskriver bogen desuden, hvordan man udreder og behandler forskellige psykiske lidelser hos børn.
Ole Sylvester Jørgensen skriver i det danske forord til bogen:
”Med Klinisk børnepsykologi. Udvikling på afveje har vi fået en dansk oversættelse af et empirisk videnskabeligt funderet værk med stor aktualitet… Som børne- og ungdomspsykiater må man tage hatten af for bogens grundige gennemgang af de hovedgrupper af psykiske forstyrrelser, der kan opstå i barndommen”
Bogen henvender sig til praktikere og studerende inden for pædagogik, psykiatri og det social- og sundhedsfaglige område.
Hans Reitzels Forlag 384 sider • Pris 368 kr. ISBN 87-412-2370-5