Hvorfor skal de lavestlønnede betale for sammenhængskraften i fagbevægelsen?
Det var indignation, der fik klyngeleder Diana W. R Jensen til tidligere på året at melde sit kandidatur til formandsposten i FOA. Hun udfordrede hermed for første gang i forbundets historie den siddende formand. I begyndelsen af oktober trak hun sit kandidatur. Men engagementet er der fortsat.
Tekst og foto: Anna Louise Stevnhøj
Diana W. R. Jensen handlede på social indignation, da hun tidligere i år meddelte, at hun stillede op som modkandidat til forbundsformand Mona Striib til kongressen i november.
”Kløften mellem højt- og lavtlønnede i Danmark bliver større og større. Det er en trussel mod vores samfundsmodel, for uligheden rækker ind helt ind blandt de offentligt ansatte, hvor de lavtlønnede i de traditionelle kvindefag sakker mere og mere agterud. Derfor er det fra mit perspektiv helt afgørende, at FOA står fast på kravet om at udmønte lønstigninger i kroner og ører i stedet for procenter, siger Diana W. R. Jensen.
Hun ønskede med sit kandidatur at skærpe FOA’s holdning til emnet:
”Det var optakten til OK24, der fik mig til at stille op. Jeg blev bekymret for, om FOA bliver så skarp, som der er brug for. Og jeg blev – og er fortsat – bekymret for medlemsdemokratiet og for fagbevægelsen i det hele taget. Jeg har en oplevelse af, at jo tættere vi kommer på forhandlingerne, jo mere afdæmpet bliver retorikken omkring kroner og ører spørgsmål, selv om det er et klart ønske hos medlemmerne,” siger Diana W. R. Jensen.
Den uartige dreng i klassen
Hun godtager ikke argumenterne om, at det risikerer at skabe splittelse i fagbevægelsen, hvis FOA insisterer på kroner og ører kravet.
”FOA må gerne være den uartige dreng i klassen. Og hvis kroner og ører spørgsmålet skaber splittelse, så må det være sådan. Det er uacceptabelt, at det er de lavestlønnede, der år efter år skal finansiere sammenhængskraften i fagbevægelsen, mens de højestlønnede snupper lønstigningerne. Jeg bliver faktisk så indigneret over, at vi som lavtlønsforbud ikke holder den øvrige fagbevægelse fast på det her krav,” siger Diana W. R. Jensen.
Hun endte med at trække sit kandidatur i begyndelsen af oktober.
”Det var en svær beslutning. Men jeg kan ikke nå at skaffe den nødvendige opbakning. Jeg deltog i to zoommøder med delegerede. Her stod det klart for mig, at min manglende erfaring gør, at jeg ikke så tæt på overenskomstforhandlingerne kan overbevise tilstrækkeligt mange om, at jeg magter opgaven,” siger Diana W. R. Jensen.
Mona Striib: Vi fastholder kravet
Mona Striib, forbundsformand for FOA, afviser, at hun har trukket i land i forhold til kroner og ører kravet.
”Det er FOA’s holdning, og det er et vedtaget FOA-krav, og det er det, vi går efter,” siger Mona Striib.
Hun lægger til gengæld ikke skjul på, at som tingene står, er det op ad bakke:
”Lige nu er det kun 3F og FOA, der står fast på kroner og ører kravet. Det, håber og tror jeg, bliver anderledes. Jeg kan ikke løfte sløret for vores strategi, men vi fastholder presset,” siger Mona Striib.