Virtual Reality giver genvej til naturen for mennesker med autisme
Naturen kan være overvældende, hvis man har autisme. For naturoplevelser byder på stærke sanseindtryk og uforudsigelighed. Nu kan københavnere med autisme forberede sig på naturmødet via VR, Virtual Reality, og håbet er, at også andre, der har svært ved at komme ud, kan få glæde af konceptet.
Tekst og foto: Anna Louise
Projektet ’VR i naturen’ blev præsenteret ved Naturcenter Vestamager, som ligger i kanten af Kalvebod Fælled. For selv om projektet rent faktisk er virtuelt og kan opleves hjemme fra ens egen dagligstue, er naturen udgangspunkt for det hele.
’VR i naturen’ består af fire naturruter, som kan opleves virtuelt via VR-briller. Ruterne er filmet med 3D-effekter, så oplevelsen er så virkelighedstro som muligt, og der er indlæst beskrivelser af, hvad man oplever undervejs.
De fire ruter tager udgangspunkt i henholdsvis Naturcenter Vestamager, Vestre Kirkegård, Utterslev Mose og Amager Strandpark, og det er et frivilligt ekspertpanel, bestående af københavnere med autisme, der har været med til at udpege områderne. De har også bidraget med viden, som gør, at ruterne er skræddersyet til at matche behovene for børn og voksne med autisme.
Naturen for alle
Benedikte Schütz Jensen er en af de frivillige eksperter, og hun finder stor glæde i at hjælpe andre med autisme:
”Det har jeg kunnet gøre i dette projekt ved at sætte ord på, hvad vi som autister oplever, og hvilken formidlingsform der kan fungere for os,” siger Benedikte Schütz Jensen.
Også naturvejleder Jes Aagaard har bidraget til projektet med sin viden om naturen på ruterne:
”Da jeg blev spurgt, om jeg ville bidrage, var det bare sådan YES! For naturen skal være for alle. Også for dem, der har hjul under kroppen, eller hvor det roder i hovedet.”
Det er pårørendeforeningen Venner af Captum, der har fået penge af Friluftsrådet til projektet, som er udviklet i samarbejde med Hverdagsaktivisterne og CSBB, Center for selvstændig Bolig og Beskæftigelse i Københavns Kommune. Udover de frivillige eksperter har Bo Low Kildeager fra Københavns Museer, kirkegårdsvejleder Stine Helweg og naturvejleder Jes Aagaard bidraget med viden.
Adgang til ruterne
Mere information om, hvordan man får adgang til ruterne samt til VR-udstyret fås hos projektkoordinator Maybrith Finne Bonde ba6i@kk.dk