Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Redigeret af Elisabeth Lockert Lange
Valg til FU
Spændingen er nu udløst ved efterårets første urafstemning, nemlig om fusionen. Urafstemningen om de to poster til forretningsudvalget, det vil sige LFS’ daglige ledelse, som tre kandidater kæmper om, er først afsluttet den 29. december. I disse både jule- og Post Danmark-tider, hvor bladet reelt udkommer fra onsdag den 22. til lørdag den 25. december, er det aldeles usikkert om vi uden at det virker totalt meningsløst kan opfordre dig til at stemme, hvis du ikke har gjort det endnu.
Du kan læse de tre kandidaters præsentation på www.mitlfs.dk, hvor resultatet offentliggøres straks når optællingen er slut. Det vil formentlig sige omkring kl. 18 den 29. december 2004. Og da kan du se om det bliver Pia Bah som sidder i forretningsudvalget nu og som genopstiller, Inga Juul fra Specialområdets bestyrelse eller Jan Hoby fra Almenområdets bestyrelse og hovedbestyrelsen, som bliver del af det nye forretningsudvalg fra årsskiftet. To af de tre bliver en del af den daglige ledelse med Britt Petersen som formand, Ulla Baggesgaard som næstformand og Pia Ludvigsen som kasserer.
Råt arbejdsklima
Tonen er blevet skærpet på danske arbejdspladser. Der lægges ikke fingre imellem, når især arbejdsgivere og andre overordnede giver en medarbejder ren besked. Kollegerne dukker sig i foruroligende grad, når en medarbejder står for skud, og mange holder sig ikke tilbage fra at mobbe og chikanere en kollega, fortæller ny rapport fra HK, skriver Ugebrevet A4. HK har et voksende antal sager, hvor medlemmer må have krisehjælp efter voldsom chikane og mobning på arbejdet. Udviklingen vurderes dog at gælde hele arbejdsmarkedet. LFS kan også nikke genkendende til problemet.
Akutliste
Københavns Kommune har nu oprettet en akutliste for familier, der har stået længe i kø til en daginstitution, og som har brug for en dagtilbudsplads hurtigt. Akutlisten kommer på trods af at Børneplanen er så udbygget at der mange steder er rigeligt med pladser. Det er det nuværende system for opskrivning med frit valg, der skaber problemerne, for nogle forældre vælger at skrive deres barn op til to institutioner med lange ventelister.
Siden Børneplanen blev vedtaget i 2003 er der etableret knap 2000 nye daginstitutionspladser. I løbet af 2005 vil det tal være vokset til ca. 3000.
Akutlisten betyder at forældrene hurtigt kan få anvist en ledig plads fra listen. Det vil sige nogenlunde som den »gamle« type opskrivning.
Opbakning til fagbevægelsen
En ny analyse af lektor Carsten Strøby Jensen, Københavns Universitet, viser, at fagbevægelsen ikke har mistet den folkelige opbakning til sit arbejde, skriver Ugebrevet A4. Tre ud af fire europæere bakker op om vigtigheden af en stærk fagbevægelse, viser analysen. Desværre står det i skærende kontrast til europæernes lyst til at organisere sig fagligt. Antallet af fagforeningsmedlemmer er gået tilbage i stort set alle europæiske lande, mest i Frankrig, Tyskland og England, hvor fagbevægelsen inden for de seneste10-20 år har mistet hvert tredje medlem.
Rene hænder giver færre sygedage
Tre dagplejedistrikter og fire daginstitutioner i Arden Kommune har gennem tre år deltaget i projektet »Giv hygiejnen en hånd«. I 2002 blev alle sygedage hos både personale og børn registreret i en 5 mdrs periode, hvorefter alle fik undervisning i håndhygiejne. I 2003 blev sygeregistreringen gentaget. Blandt personalet faldt sygefraværet med 8 pct., mens børnehavebørnenes sygedage faldt med 36 pct. og dagplejebørnenes med 42 pct., skriver Jyllands-Posten.
Handicappede i job
Regeringen vil via en ny plan, »Handicap & Job«, sikre lettere adgang til arbejdslivet for syge og handicappede. Målet er nye job til 2.000 handicappede om året. Blandt de 12 konkrete initiativer er en ny netportal www.ijobnu.dk (link er ikke længere aktivt, red.) lavet af Arbejdsmarkedsstyrelsen og De Samvirkende Invalideorganisationer, som håber, at yderligere mindst 10.000 handicappede kan få foden inden for. Undersøgelser peger på, at op mod 30 pct. af førtidspensionisterne gerne vil i gang.