Dagplejen
Af Elisabeth Lockert Lange
Dagplejen i København er helt i top
98 procent af alle københavnske forældre med børn, der er holdt op i dagplejen inden for det sidste år, er meget tilfredse eller tilfredse med dagplejen, viser ny undersøgelse.
Undersøgelsen er en totalundersøgelse af alle, der er holdt op i dagplejen. I det første undersøgelsesår er 537 familier holdt op i dagplejen, og de har alle fået spørgeskemaet. Af dem har 186 sendt svarskemaet ind; det svarer til at 35 pct. af alle familierne har svaret. Dette giver en stor nok sikkerhed i resultaterne.
Dagplejen har besluttet at gentage undersøgelsen hvert år, så de ved hjælp af forældrenes holdninger til indholdet i dagplejen får dette redskab til at give den allerbedste kvalitet i børnepasningen.
To tredjedele af børnene er over 2 1/2 år, når de slutter i dagplejen. Det vil sige, at langt de fleste børn først forlader dagplejen, når de skal i børnehave.
Det forældrene især sætter stor pris på er de gode trygge rammer, som de oplever deres barns dagplejer har givet barnet. I undersøgelsen har 73 pct. svaret »ja i meget høj grad«, mens 23 pct. har svaret »ja i høj grad« det spørgsmål, 96 pct. i alt med andre ord.
På samme måde markerer forældrene i undersøgelsen at de i udpræget grad har oplevet at deres families opdragelsesværdier er blevet respekteret. Det er værdier som bl.a. tryghed, omsorg, respekt, tillid, udfordring, humor og stabilitet, som forældrene oplever at dagplejeren har mødt deres barn med.
Forældrene sætter også stor pris på den meget gode daglige kontakt med dagplejeren, og de melder tilbage at de føler de har kunnet tale rigtig godt med dagplejeren om deres barns udvikling.
Det er tæt på at alle familierne, hvis barn har været i dagplejen, giver absolut topkarakter til dagplejerne. Meget få angiver at de har haft problemer i dagplejen. De allerfleste oplever desuden at dagplejeren er lydhør over for forældrene, hvis de forsøger at ændre noget i dagplejen.
I undersøgelsen er forældrene blevet spurgt direkte om deres tilfredshed med bl.a. aktiviteter, kost, dagplejekontoret og pædagogerne og gæsteplejen. Og tilfredsheden er også på disse områder meget høj. Både med aktiviteter som legestue, udflugter og rytmik, og med den kost som barnet får tilbudt i dagplejen. Tilfredsheden med dagplejepædagogen er også fin, to tredjedele er meget tilfredse og tilfredse med pædagogens synlighed i legestuen og i dagplejehjemmet, og med hendes råd og vejledning.
Holdt fast ved dagplejen
Gæsteplejen er det eneste bare lidt ømme punkt i dagplejen ifølge undersøgelsen. Alligevel er det 87 pct., altså næsten ni ud af ti, som erklærer sig meget tilfredse eller tilfredse. En del har dog kommentarer til gæstedagplejen, som undersøgelsen har valgt at tage med i sin ordlyd. Ikke for at hænge nogen ud, men for at kunne lære af dem og gøre netop dette element bedre. Det er udsagn som at det er et problem at man ikke møder gæstedagplejen før pasning, at der mangler en oversigt over de faste gæstedagplejere og en vis forvirring forhold til faste og vikarer. At det er vigtigt at barn og forældre kender gæstedagplejen er tydeligt.
Det er dog tydeligvis småproblemer i forhold til det samlede positive indtryk af dagplejen, for direkte spurgt om tilfredshed med deres barns dagpleje i den tid det var der, svarer 85 pct. »meget tilfreds«, 13 pct. »tilfreds«, det vil sige 98 pct. i alt er tilfredse. 1 pct. er hverken tilfreds eller utilfreds, 1 pct. er utilfreds og 1 pct. er meget utilfreds.
Langt de fleste af de børn hvis forældre er blevet spurgt var dagplejen i mere end et år, og 2/3 af børnene er over 21/2 år, når de slutter i dagplejen. De fortsatte med andre ord i børnehaven; meget få slutter i dagplejen fordi de har fået en vuggestueplads.
I undersøgelsen blev der også spurgt til »Barnets bog«, en bog, hvor dagplejeren kan orientere sig om de forskellige udviklingstrin for børn. Dagplejeren kan samtidig markere, når barnet fx har tilegnet sig en ny færdighed, og i »Barnets bog« er der også beskrivelser af forskellige lege og værktøjer, der kan bruges til at motivere og aktivere det lille barn.
Det er en målsætning, at forældrene i dagplejen kender til »Barnets Bog«. Det gør 88 pct. af dem, og lige så mange svarer, at bogen er en »meget god idé« eller en »god idé«.
Familie- og Arbejdsmarkedsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard kan næsten ikke få armene ned: »Undersøgelsens resultater viser at dagplejerne gør et fantastisk stykke arbejde, både i forhold til børnene og i forhold til dialogen med forældrene. Vi er imponerede over deres gode arbejde«. Han fortsætter:
»Vi skal have en høj kvalitet i alle vores dagpasningstilbud – både i dagplejen og de almindelige institutioner. Det er meget glædeligt, at hele 98 pct. af familierne er tilfredse eller meget tilfredse med deres dagpleje. Resultatet får os naturligvis ikke til at hvile på laurbærrene, men undersøgelsen er en kæmpe anerkendelse til dagplejernes arbejde, som jeg meget gerne vil være med til at viderebringe«.