Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Accenture
Lønrod
40 øre. 40 millioner. Trukket i løn i ferien. Vikar uden løn. Der opstår stadig nye fejl i den lønfarce, hvor Accenture spiller en dyster hovedrolle med Københavns Kommune i kulissen. Og de gamle fejl lever i bedste velgående.
Skandale er et mildt ord for det rod, som de ansatte i Københavns Kommune fortsat oplever i forhold til løn, lønsedler, ferieberegning, pensionsindbetaling og skatteindbetaling. Alt sammen efter Københavns Kommune udliciterede lønopgaven til det private firma Accenture.
LFS bliver kimet ned af medlemmer, som enten har fået forkert løn eller slet ingen løn. Nogle har fået en lønseddel som sort på hvidt siger at der er så og så mange penge til dispositon, men banken beklager, der er ikke sat nogen penge ind. Når medlemmerne kontakter kommunen, lyder svaret »beløbet står jo der på lønsedlen«. Og tilbage til banken for igen at konstatere at der stadig ingen løn er. Den 30. november gik alt galt, ingen fik deres penge, og ikke så få tårevædede medlemmer mødte op i fagforeningen, fordi de havde 32 kr. i alt til hele julemåneden. Det får man ikke mange pebernødder for. Det viste sig at »nogen« i Accenture havde stoppet et bånd, som skulle sørge for at lønnen rent faktisk kom ud i bankerne på de ansattes lønkonti og ikke blot stod at læse på en lønseddel.
De sidste nye fejl, for der opstår stadig nye såkaldte systemfejl, er at timelønnede ikke får udbetalt løn, og at medarbejdere bliver trukket for løn i ferie, selvom de har løn med ferie. Måske for at »kompensere« for at Accenture de sidste seks måneder slet ikke har beregnet de ansattes ferie, som konsekvent har stået på nul?
Samtidig er der stadig de samme problemer med acontoudbetalinger. Når en medarbejder får udbetalt et acontobeløb, fordi lønnen ikke er gået ind, bliver det trukket af lønnen næste måned, uden at lønnen samtidig lægges til. Det betyder at rigtig mange medlemmer konstant er én løn bagud. Og det kan tilsyneladende ikke rettes, bliver det i hvert fald ikke.
Inkompetence
Accenture har været i dagspressen med det glade budskab at der nu stort set ingen fejl er. Det er ikke sandt. Og skal man nu tage deres optimistiske postulat som et udtryk for at deres økonomiske interesser står over sandheden? Eller er det blot en glimrende bekræftelse på deres inkompetence, når de ikke engang ved hvilke gamle fejl, der stadig sker, og hvilke nye der hver måned kommer til?
Oven i den personlige løn har institutionslederne det problem at de ingen mulighed har for at vurdere om de holder deres budget, eller om de har brugt for mange penge. De aner ikke hvad medarbejderne får udbetalt i løn, og hvad der i det hele taget trækkes på institutionens konto. Perspektiverne er lange, for al statistik på offentlige lønninger og dermed reguleringsordninger er sat ud af kraft. Der vil gå år, før der er rettet op på skat, lønregulering etc. Derfor må man håbe at Københavns Kommune har indgået en kontrakt, så de kan sende den regning videre til Accenture, som de utvivlsomt kommer til at blive afkrævet af andre.
Ny sag i Arbejdsretten
Det er snart længe siden FOA anlagde sag mod Københavns Kommune i Arbejdsretten. Kravet er at dække de ansattes omkostninger og en bod til kommunen for overenskomst- brud. Sagen er blevet udsat flere gange, sidst med den begrundelse at Arbejdsretten ikke kunne samle dommerne til den berammede dato.
Nu indkalder LO på FOAs foranledning Københavns Kommune til fællesmøde. Det vil sige en forberedelse til endnu en sag i Arbejdsretten. Grundene er dels de samme omfattende fejl ved lønudbetalingerne, dels nye som kommer til: Løntræk for ferie for medarbejdere, som har fuld løn under ferie, og for medarbejdere, som tidligere er blevet trukket for ferie. Og timelønnede, der skulle have haft udbetalt løn den 2. december 2004, har ikke fået udbetalt lønnen.
Der er tale om overenskomstbrud, for medarbejdere har krav på udbetaling af løn til rette tid. Samtidig har kommunen trukket løn tilbage, som de mener er udbetalt for meget. FOA kræver at der ikke trækkes fra månedslønnen uden aftale, det er kommunen selv der bærer risikoen for, at den udbetalte løn er korrekt. Hvis der skal trækkes løn tilbage, må kommunen derfor dokumentere det og fremsætte sit krav, så den enkelte medarbejder kan tage stilling til kravet.
FOA kalder de manglende lønudbetalinger en fuldstændig uacceptabel adfærd fra Københavns Kommune, da der har været massive problemer med lønudbetalingerne gennem længere tid. De seneste fejl anser FOA som skærpende omstændigheder i forhold til den verserende sag for Arbejdsretten, og de må tages som udtryk for kommunens manglende vilje til at rette op på problemerne.
Ved fællesmødet vil LO kræve en plan fra kommunen for, hvordan der vil blive rettet op på problemerne, det vil sige konkret hvordan man udbetaler den manglende løn til de enkelte medarbejdere, og hvordan man sikrer lønudbetalingerne fremadrettet. Særligt i forhold til kommunens forestående indberetning af årsopgørelse er der brug for klar tale.
FOAs formand Dennis Kristensen har skrevet til fungerende overborgmester Lars Engberg og bedt om et møde. I sin henvendelse peger han på at problemerne har stået på i over et halvt år, uden at det ser ud til at få en ende.
»Kommunens kontrakt med Accenture må kunne erklæres ugyldig, når firmaet efter seks måneder ikke kan levere varen. Nogle fejl er blevet rettet, men så opstår der bare nogle nye,« siger Dennis Kristensen. Det vil han gerne tale med Lars Engberg om.