Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
HOLD DA FERIE
- men læs først her!
Arbejdsgiveren skal så vidt muligt være imødekommende over for den ansattes ønsker om feriens placering.
Hvis der ikke kan opnås enighed mellem arbejdsgiver og ansatte, er det arbejdsgiveren, der har den endelige afgørelse.Arbejdsgiveren skal varsle tidspunkt for hoved feriens afholdelse med mindst 3 måneders varsel og restferien med mindst 1 måneds varsel.
Det er dog sådan, at en lønmodtager, der ansættes inden for varslingsperioden, ikke kan kræve varslet overholdt, hvis der er samlet ferielukning.
Kommunalt ansatte er omfattet af en ferieaftale indgået mellem KTO og de (amts)kommunale arbejdsgivere ved overenskomstindgåelsen i 2005.
Ferieaftalens fulde ordlyd kan findes www.kto.dk
OPTJENING AF FERIE
Ansatte omfattet af ferieaftalen har 6 ugers ferie. 5 ugers ferie og den 6. ferieuge. Ferie optjenes og afvikles i timer.
For en fuldtidsbeskæftiget vil der således være ret til at afholde ferie i 6 x 37 timer, svarende til 222 ferietimer.
Dagplejere, der har en anden ugentlig arbejdstid end 37 timer, har ret til et antal ferietimer svarende til den gennemsnitlige arbejdstid pr. uge (48 timer x 6 = 288 ferietimer).
Der optjenes ret til 18,5 timers ferie for hver måned i optjeningsåret (1.1.-31.12.), og denne ferie afholdes i ferieåret (1.5.-30.4.).
Det skal i denne forbindelse nævnes, at månedslønnede, der har været fraværende på grund af sygdom, optjener ret til ferie med løn under dette fravær.
Har en ansat ikke optjent ret til løn i forbindelse med hele – eller dele af ferien - har pågældende alligevel ret til at holde op til i alt 6 ugers ferie for egen regning.
FERIETILRETTELÆGGELSE
Alle har ret til at holde 3 ugers samlet ferie (hovedferien) mellem 1. maj og 30. september.
Restferien på 3 uger kan holdes uden for den egentlige ferieperiode, altså fra 1. oktober til 30. april, men restferien kan også holdes i perioden for hovedferien, hvis dette aftales.
Der er ikke noget, der hindrer, at man aftaler, at hovedferien ligger uden for perioden 1. maj – 30. september, eller at hovedferien deles. Af hensyn til feriens rekreative værdi er en samlet periode at foretrække.
OVERFLYTNING OG UDBETALING AF FERIE
Som noget nyt kan 5. og 6. ferieuge overføres til det efterfølgende ferieår. Det kræver dog at man indgår en aftale med arbejdsgiver -institutionen.
For den 6. ferieuges vedkommende bestemmer den ansatte selv, om man ønsker at afholde timerne, eller om man ønsker pengene udbetalt ved ferieårets udløb.
Har man i perioden 1. maj - 30. september været forhindret i at afholde sin ferie på grund af egen sygdom, barsel, værnepligt eller en af de andre grunde for lovlig feriehindring, har man ret til efter 30. september at få udbetalt feriegodtgørelse for hovedferiens 3 uger, uden at ferien afholdes.
Hvis man ved ferieårets afslutning ikke har været i stand til at afholde sin resterende ferie af en af de grunde som nævnt ovenfor, har man ret til at få udbetalt feriegodtgørelsen for resten af ferien. Inden ferieårets udløb skal man give besked om, at restferien ønskes udbetalt eller der skal laves aftale med arbejdsgiver om, at ferien flyttes til næste ferieår.
BARSEL
Som fastansat har man ret til ferie med løn, for den periode af barselsorloven hvor man får løn. For den periode hvor man får dagpenge, har man efter 1. oktober 2005 fået ret til pensions indbetaling og dermed optjent ret til ferie med løn under hele barselsorloven.
FERIE MED LØN
Månedslønnede, som har været ansat hos samme arbejdsgiver i hele optjenings året – kalenderåret 2006 for ferieåret 2007 - 2008, har ret til at få udbetalt fuld løn i alle 6 ferieuger/222 timer for en 37 timers ansat. Hertil kommer yderligere 1,5 pct. i særlig feriegodtgørelse.
Har man kun været ansat hos den nuværende arbejdsgiver i en del af kalenderåret 2006, udbetales der betales fuld løn for det antal ferietimer, der er optjent. Dette gælder både tjenestemænd og overenskomstansatte.
For den resterende del af ønsket ferie trækkes man i løn og kan evt. bruge feriegodtgørelse fra en tidligere arbejdsgiver eller være berettiget til udbetaling af dagpenge under ferie.
FERIE MED FERIEPENGE
For timelønnede, der ikke er omfattet af bestemmelsen om ferie med løn, udgør feriegodtgørelsen 12,5 pct. af lønindtægten samt en kontant godtgørelse på 2,5 pct., da man ikke optjener til den 6. ferieuge på samme måde som månedslønnede.
For deltidsansatte skal der ydes feriegodtgørelse for merarbejde.
Ved fratræden må feriegodtgørelsen ikke afregnes kontant. Afregningen skal ske til FerieKonto eller ved brug af godkendte feriekort. Den 6. ferieuge skal derimod udbetales kontant. Alle optjente timer helt frem til fratrædelsesdatoen.
SYGDOM I FERIEN
Er man syg, når ferien begynder – det vil sige at man har sygemeldt sig til institutionen senest ved arbejdstids begyndelse den første feriedag, og man derved bliver forhindret i ferieafholdelse, skal man meddele arbejdsgiver, om man ønsker resten af ferien afholdt som planlagt fra det tidspunkt man kontakter arbejdsgiver og raskmelder sig, eller om man ønsker ferien suspenderet, så den i stedet holdes på et senere tidspunkt.
Bliver man syg i løbet af sin ferie betragtes som ferien alligevel som afholdt. Der kan i særlige tilfælde, blive tale om at man bevilges erstatningsferie helt eller delvist, såfremt man er afskåret fra at udnytte feriens overordnede formål, om rekreation og restituering. Det er da vigtigt at få sygdom lægelig dokumenteret og hurtigst mulig orientere arbejdsgiver.
Man har ikke krav på erstatningsferie, men må søge hos arbejdsgiver.
Er man deltids sygemeldt på ferie tidspunktet må man raskmelde sig om afvikle ferien. Efter ferien må der så tages stilling til, om der fortsat skal være deltids sygemelding. Husk at orientere sygedagpengekontoret i bopæls kommunen om at man holder ferie.
ÆNDRET ARBEJDSTID
Man får udbetalt løn under ferie med den timetal man har på ferietidspunktet. Det vil sige – har man i optjeningsåret 2006 arbejdet eksempelvis 30 timer pr. ugen og på ferietidspunktet i ferieåret 2007/08 har fået ansættelsen ændret til 37 timer pr. uge, så afholder man ferie med løn på 37 timer.
Omvendt hvis man i 2006 arbejdede 37 timer pr. uge og har sin arbejdstid ændret til 30 timer pr. uge på ferietidspunktet så får man kun løn for 30 timer pr. uge i ferien.
Altså ferie med løn efter aktuel beskæftigelsesgrad.
FERIE VED OPSIGELSE
Hvis en lønmodtager opsiges af arbejdsgiveren, kan hovedferien på 3 uger kun kræves afholdt i opsigelsesperioden, såfremt opsigelsesvarslet er længere end 3 måneder, eller lønmodtageren er indforstået med at holde ferie, eller opsigelsesperioden forlænges med antallet af feriedage. Dette gælder også, selv om den ansatte på et tidligere tidspunkt har planlagt ferie i den periode, der er blevet opsigelsesperiode.
Restferien vil altid med overholdelse af lovligt varsel kunne placeres i opsigelsesperioden.