Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Lederklummen
Mobning kalder på ledelse. Socialt udviklingscenter - SUS - har i forbindelse medprojektet "Nedsæt sygefraværet - STOP mobning" udgivet Mobbemagasinet nr. 3.
Her ses på koblingen mellem ledelse og mobning. Forebyggelse af mobning handler i høj grad om god ledelse, tillid og respekt mellem medarbejderne på virksomheden.
Der opstår sjældent mobning, når arbejdspladsen oplever, at samarbejdet fungerer for alle, og at eventuelle konflikter løses konstruktivt. For at undgå mobning er det derfor nødvendigt med et konstant fokus på at bevare det gode samarbejde, både fra ledernes og fra medarbejdernes side.
Millioner til at løfte offentlige ledere. Regeringen vil gennemføre en af de største og mest omfattende ledelsesreformer i den offentlige sektor. Lederne skal blive bedre til at tiltrække og fastholde medarbejderne i den skærpede konkurrence om arbejdskraften, og den øgede kompetence til lederne formodes at smitte positivt af på de ansatte i form af bedre arbejdsmiljø, større indflydelse og lavere sygefravær. Samtidig skal brugerne inddrages langt mere, end tilfældet er i dag.
Reformens grundsten er en massiv uddannelsesindsats, hvor alle institutionsledere og afdelingslederne på sygehusene skal have ret til en anerkendt lederuddannelse på diplomniveau. Der afsættes en flerårig pulje på 200 mio.kr. til medfinansiering, men den samlede regning bliver langt højere. Desuden iværksættes en lang række andre initiativer, bl.a. skal alle offentlige ledere evalueres hvert 3. år og have krav på en årlig udviklingssamtale. Ledere, der leverer god kvalitet og præsterer et godt stykke arbejde, skal belønnes kontant. Kilde: Mandag Morgen, 6.8.07
Ledertræf. Som FOA-medlem og leder kan du deltage gratis i forbundets regionale ledertræf, og du kan få en times gratis coaching.
Cand.psych. Tommy Nelbom, Nelbom Personaletræning, vil sætte fokus på, hvordan du bevarer den faglige råstyrke og samtidig bibeholder fodfæstet i en hverdag med mange opgaver og de nye udfordringer, som kvalitetsreformen lægger op til. Du har mulighed for at deltage den dag, der passer dig bedst:
Mandag, den 17. september i FOA Aalborg
Tirsdag, den 18. september i FOA København (HB-salen)
Mandag, den 24. september i FOA Odense
Tirsdag, den 25. september i FOA, Århus
Onsdag, den 26. september i FOA Slagelse
Alle dage fra kl. 9.30 - ca. 18
Tilmelding:
LederZonen, tlf. 4697 2396 eller mail hh001@foa.dk
Ved tilmelding skal du oplyse navn, mailadresse og din lokale afdeling.
Unge ledere vil forlade den offentlige sektor. Hver fjerde offentlige leder under 40 år forventer at forlade den offentlige sektor i løbet af de næste 10 år til fordel for et mere lukrativt job i det private. Modsat er der ingen ledere i de private virksomheder, der har tanker om at prøve kræfter med det offentlige.
Og i samme 10-årige periode går knap halvdelen af de offentlige ledere på pension. Udsigten til mangel på kvalificerede ledere i det offentlige er derfor langt værre end hidtil antaget. Sektoren vil være affolket ledelsesmæssigt om 10 år, hvis ikke der øjeblikkeligt sker gennemgribende reformer af de offentlige lederes løn og vilkår. Sådan lyder konklusionen i Dagbladet Børsens årlige undersøgelse af Morgendagens Ledere.
Den nye generation af offentlige ledere siger altså stop. Over halvdelen af dem er ikke tilfredse med deres løn, og mere end hver femte er decideret utilfredse med lønniveauet.
I den private sektor er det er kun ni procent af morgendagens ledere, der er utilfredse med lønniveauet. De unge ledere i begge lejre er enige om, at løn er den faktor, der har størst betydning i kampen om at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Tankevækkende her foran starten på overenskomstforhandlingerne.
Faguddannede på tværs af sektorer skal have mulighed for at udvikle kompetencer, der kan kvalificere behandlingen og støtten til kriminelle sindslidende.
Derfor indbyder Servicestyrelsen til, at der udarbejdes tilbud på en opgave med at udvikle en efteruddannelse, som har som formål at give deltagerne en specialiseret viden og kendskab til konkrete metoder for at intensivere indsatsen overfor psykisk syge, der begår kriminalitet.
Mulighed for at forebygge
Vil du forebygge? Ønsker du at forbedre arbejdsmiljøet på din arbejdsplads?
Forebyggelsesfonden gør det muligt at måle temperaturen på dit arbejdsmiljø på arbejdspladsen, afprøve nye ideer og tage initiativ til konkrete forbedringer.
Fonden blev vedtaget i november 2006, og der er penge at hente i den til forebyggende arbejde. Faktisk 350 mill. kr. hvert år fra næste år.
Det forebyggende arbejde koncentreres om tre hovedområder, som skal forebygge og forhindre fysisk og psykisk nedslidning, sikre bedre genoptræning og øge sundhedsindsatsen i forhold til rygning, alkohol og overvægt. Målet er at skabe sammenhæng mellem et godt arbejdsliv og et godt helbred.
En del af fondens midler retter sig mod det sociale arbejde bl.a. pædagoger, medhjælpere og dagplejere.
Ansøgningsfristen for at søge om penge til projekter er passé for denne gang, men næste år vil der atter være mulighed ? så det er værd at have in mente, når man planlægger projekter til at forbedre arbejdsmiljøet inden for området.
De tre hovedformål er: Projekter, der forbedrer arbejdsmiljøet inden for nedslidningstruede brancher og jobgrupper.
Der er afsat 123 mill.kr. ? heraf 60 mill. kr. alene til hjemmeplejen. Projekter, der forbedrer genoptræning og rehabilitering.
Der er afsat 45 mill.kr. ? heraf 20 mill.kr. til nye tilbud med henblik på tilbagevenden til arbejdsmarkedet og fastholdelse. Og endelig projekter, der øger bevidstheden om risikoen ved rygning, alkohol, fedme og fysisk inaktivitet. Der er afsat 20 mill.kr.
Forebyggelsesfonden har en kapital på tre milliarder kroner. Fonden udbetaler 200 mill.kr. i 2007 og derefter 350 mill.
kr. årligt de efterfølgende år.