Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Ansatte flygter fra det offentlige
De ansatte flygter fra kommunerne. Hver femte medarbejder bliver i gennemsnit skiftet ud i kommunerne hvert år. Det viser en opgørelse, som MetroXpress har fået foretaget. I Københavns Kommune frygtes det, at medarbejderudskiftningen kan føre til voldsomme forringelser for borgerne.
”Det er afgørende for de velfærdsydelser, som er vores kerneopgave at tilbyde borgerne, at der er kvalificeret og nok arbejdskraft til at tage sig af børnene i daginstitutionerne og på skolerne, af de ældre borgere og så videre. Det handler om at have tilfredse borgere,” siger kontorchef Lea Bryld i Center for HR i København. Kilde: Net-Redaktionen.
Danskere vil arbejde mindre
Det siges at danskerne er det folk i Europa der arbejder mindst. Men vi danskere vil gerne arbejde endnu mindre. Det er i høj grad de danskere, som sidder i fuldtidsstillinger, der vil arbejde færre timer. Hver femte fuldtidsansatte lønmodtager, eller hvad der svarer til 399.000 danskere, ønsker nemlig at være mindre på arbejde. Det viser arbejdskraftundersøgelsen for tredje kvartal fra Danmarks Statistik.
I gennemsnit ønsker denne gruppe at arbejde 32 timer om ugen mod de 41 timer, de tilbringer på arbejdet i dag. Og samlet set ønsker næsten hver sjette dansker at arbejde mindre, end de gør i dag, svarende til 439.000 personer.
Der er relativt flere kvinder end mænd, der ønsker en kortere arbejdstid. Blandt de kvindelige fuldtidsansatte lønmodtagere er det 24 pct., som ønsker en reduktion af arbejdstiden, mens det blandt mændene er 18 pc.
Ledere uden overenskomst?
Hvis lederne i det offentlige skal have bedre lønninger, så skal overenskomsterne droppes, og forhandlingerne ske individuelt, mener Ledernes Hovedorganisation. Organisationen vurderer at det nuværende offentlige overenskomstsystem gør det alt for vanskeligt for lederne at stige i løn. De bygger det på at mens de privat ansatte ledere over det seneste år har fået en lønstigning på 3,5 procent, har de offentlige ledere måttet nøjes med 3,1 procent.
Generelt tjener offentlige ledere ifølge Ledernes Hovedorganisations lønstatistik omkring 7.500 kroner mindre end de privatansatte ledere. Dog skal man tage i betragtning, at organisationen har langt flere direktører og topchefer blandt de privatansatte medlemmer i forhold til de offentligt ansatte ledere.
Sæt turbo på trepartsaftale
Sæt turbo på forhandlingerne om trepartsaftalen, så den kan være vedtaget politisk inden jul. Opfordrer LO og FOA regeringen i Berlingske Tidende. Argumentet er at usikkerhed om trepartsaftalen vil lægge endnu en hindring i vejen for de vanskelige overenskomstforhandlinger, der for alvor skal tage fart i december. En række af trepartsaftalens centrale elementer om bl.a. seniorpuljer og voksenelevløn skal implementeres i overenskomsterne, derfor ønsker organisationerne et præcist grundlag at forhandle på.
Trepartsaftalen mellem regeringen og det offentlige arbejdsmarkeds parter om at bruge 6,5 milliarder kroner på at skabe bedre vilkår for de offentligt ansatte blev indgået i juni. Men regeringen mangler stadig opbakning fra Folketingets partier om de elementer i aftalen, der kræver bevillinger på finansloven eller ændringer af lovgivningen.