Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Netop nu
Fra misbruger til medarbejder
Politikere, behandlere og erhvervsliv mødtes på Kofoeds Skole til konference i slutningen af november. Hovedspørgsmålet var: ”Hvordan bliver misbrugere til medarbejdere?” Svarene er: Tid, tålmodighed og en helhedsorienteret indsats.
Der er ikke nogen hurtig vej tilbage på arbejdsmarkedet for tidligere misbrugere, var der bred enighed om blandt de godt 220 deltagere og oplægsholdere på konferencen. Hvis det skal lykkes, er stor tålmodighed, tilstrækkelig tid og holistisk tankegang essentielt. Det har nemlig vist sig at være den korteste, om end ikke hurtigste, vej tilbage i arbejde. En fremtvunget hurtig løsning fører ofte til tilbagefald eller et højt sygefravær og dermed igen en mistet kontakt med arbejdsmarkedet.
Før eksmisbrugere og erhvervsliv er klar til at møde hinanden, må den tidligere misbruger ofte gennem genoptræning til arbejdsmarkedet. Kofoeds Skoles Projekt Forward har specialiseret sig i lange helhedsorienterede forløb. Hvor 66 pct. af de udskrevne projektdeltagerne er kommet i enten uddannelse eller arbejde og 19 pct. i et længerevarende behandlingsforløb, som en vej videre mod arbejdsmarkedet.
Pædagoger skal få øje på udsatte børn
Indsatsen mod den negative sociale arv står højt på den politiske dagsorden. Men det er svært at identificere udsatte børn, før deres livsbane har fået en kritisk drejning. Det viser en gennemgang som forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) har foretaget af forskningen på området.
De bemærker at pædagogstuderende ikke uddannes systematisk til opgaven. Og at de kommunale vejledninger fokuserer mere på indberetnings- og tavshedspligt end på, hvad der kendetegner udsatte børn, og hvilke indsatsmuligheder pædagogerne kan gribe til.
I daginstitutionerne trækker pædagogerne i vid udstrækning på praktisk erfaring og sund fornuft, når de spotter socialt udsatte børn. I mange tilfælde harmonerer det med forskningens viden om børns udsathed. Men der er mangel på kompetencer og viden om, hvad der er specifikt for socialt udsatte børn. Social udsathed er komplekst, vurderer SFI. Som oftest vil det være et samspil af flere risikofaktorer, der er afgørende for det enkelte barn, og ikke en enkelt risikofaktor.
Pædagogerne skal tage højde for mange komplekse forhold, når de indberetter udsatte børn. Og det vil antagelig være lettere, hvis de i deres uddannelse har beskæftiget sig systematisk med emnet. Men en delundersøgelse tyder på, at seminarierne ikke har nogen egentlig pensumliste på området. En enkelt titel eller to går igen i SFI’s stikprøver.
Fokus på magtanvendelse på bosteder
Magtanvendelse på bosteder for handicappede og udviklingshæmmede er et fænomen, som gang på gang trækker de store avisoverskrifter. Men bag overskifterne findes en kompleks virkelighed i det sociale arbejde. En virkelighed fyldt med mange dilemmaer, der skal navigeres rundt i.
Ud fra den erkendelse sender Socialforvaltningen nu en udførlig handlevejledning ud til samtlige ansatte på byens bosteder, meddeler de i en pressemeddelelse (11. december).
Pointen er at handlevejledningen skal fungere som et værktøj i det daglige arbejde. Den kan være med til at sikre et løbende fokus på og diskussion af magtanvendelse. For som der står i pressemeddelelsen: ”som ansat på en af byens botilbud er man aldrig helt ”færdiguddannet”, det er en løbende proces at arbejde med de komplekse problemstillinger i det sociale arbejde som for eksempel magtanvendelse”.
94.500 danskere på sygedagpenge
Sygefraværet er på himmelflugt i både den offentlige og private sektor. I tredje kvartal i år var 94.500 personer på sygedagpenge. Det er langt flere end antallet af ledige, og det koster samfundet milliarder, skriver Børsen.
Antallet af danskere på sygedagpenge er i det seneste år steget med omkring 13.000 personer, hvilket svarer til en forøgelse af sygedagpengemodtagere på 16 procent. Samfundets udgifter kommer dermed op på 45 milliarder kroner. Det er især i den offentlige sektor, at danskerne bliver syge på grund af bl.a. stress eller livsstil.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener det er en ledelsesopgave at være meget opmærksom på, om sygefraværet stiger.