Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Pæne piger og dumme drenge
– Hvorfor er der ingen børn der opfører sig som de har hjerne til?
Af Ann-Elisabeth Knudsen
Det er vigtigt at have øje for børns individuelle forskelle og kompetencer, men det er nu oftest sådan, at de mest iøjnefaldende forskelle på børn er kønsforskellene.
Er kønsforskelle ikke bare en forskel på piger og drenge, som altid har været der og altid vil være der? – også uanset hvad vi som forældre og professionelle voksne har som holdning og pædagogisk praksis?
Til dette – og det er hvad denne bog handler om – siger for- fatteren: JA, der er forskel på hjerne udvikling og modning hos piger og drenge, og JA, det har betydning for indlæring og skolestart, principielt i pigerne favør.
Men en ting er, hvilken hjerne du er født med, noget ganske andet er, at hjerner udvikler sig, som de bliver påvirket til, (hvil- ket er, hvad vi kan iagttage i adfærden). Og noget tyder på, at piger ikke får det optimale ud af deres indlæringspotentiale, og at drenge generelt ikke får den hjælp de har brug for.
Ann-Elisabeth Knudsen er lektor og cand.mag. i dansk og psykologi. Hun har de sidste seks år arbejdet med neuropsyko- logi og hjerneforskning.
Det Schønbergske Forlag · 216 sider · Pris 249 kr.
Pædagogisk observation
– af børn i daginstitutioner
Af Hanne Bistrup
Bogen er et arbejdsredskab til at observere og bevare observationerne af børn når man skal formidle videre, hvad man ser og oplever vedrørende det enkelte barn i institutionen.
Den beskæftiger sig bl.a. også med pædagogernes roller, hvad det vil sige at have normal udvikling, gråzonebørn, og specialpædagogiske behov og hvad man kan forvente af børn på forskellige alderstrin.
For hver aldersgruppe er der opstillet en række observationsspørgsmål, der i forbindelse med denne bog er udgivet i tre hæfter med observationsskemaerne for hver aldersgruppe.
Hanne Bistrup er privatpraktiserende psykolog med speciale i børn og unge og med efteruddannelse i børnepsykologi og supervision.
Frydenlund · 84 sider · pris 148 kr.
Hvad børn ikke ved…har de ondt af
Familiesamtaler i voksenpsykiatrien
Af Karen Glistrup
Hver fjerde patient, der er i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem, har børn.
Mange professionelle i og uden for behandlingssystemet mener, at det er »de andres« opgave at tale med børnene om det at have en psykisk syg forælder, sorteper sendes videre, og derfor er der ingen, der taler med børnene.
Bogen beskriver hvordan man kan tilrettelægge den vanskelige samtale mellem børn, forældre og personale i voksenpsykia- trien. Udgangspunktet er , at mange professionelle »frygter« den type samtaler og derfor ofte afviser dem med mere eller mindre seriøse begrundelser.
Men børnenes behov er at blive respekteret, informeret og medinddraget, og derfor skal de voksne og de professionelle social- og sundhedsarbejdere have nogle redskaber, der gør det knapt så svært at påtage sig denne vigtige opgave.
Karen Glistrup er uddannet socialrådgiver. Hun har arbejdet med familiesamtaler igennem mange år, og det er erfaringerne fra dette arbejde, hun deler med læseren
Hans Reitzels Forlag . 204 sider . Pris 225 kr
Sigrid Riise – Et liv med børn
Fortalt til Barbara Gram
Mange kender Sigrid Riises stemme fra radioen, når hun forklarer, beroliger og sætter tingene på plads for rådvilde forældre – der ringer for at få gode råd om børnepasning og børneopdragelse. Kontant og uden vaklen øser hun ud af sin store erfaring.
Da hun først i 1960’erne startede som sundhedsplejerske, kom hun ind i små, elendige boliger, hvor alt for unge mødre gik alene med alt for mange børn, de ikke havde ønsket sig og knap nok magtede.
P-pillen og velfærden ændrede meget. De trætte, desillusionerede kvinder blev afløst af uddannede, bevidste mødre. Der kom gulvtæpper på gulvene, køleskabe i køkkenerne, men først og fremmest kom der nye kuld af aktive, glade ønskebørn.
Og endeligt om nutiden forældre, der skal lære at slappe af og stole meget mere på sig selv og huske på, at danske børn aldrig har haft det bedre.
Sigrid Riise fortæller også om sin egen barndom og ungdommen hvor hun uddannede sig til sygeplejerske i en tid hvor professoren var Gud.