Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Luseplage:
Bug Busting
Den billigste metode til at komme lusene til livs er balsam i håret og korrekt kæmning. Og meget tyder på, at det samtidig er den bedste og mest effektive metode.
Lus er kommet for at blive. Og mange forældre er efterhånden frustrerede over gang på gang at købe de dyre midler og tilsyneladende uden effekt. Selvom det ikke anbefales fra officiel side, tyder mange henvendelser fra forbrugerne, sundhedsplejerskers erfaringer og en dansk undersøgelse på, at den billigste og bedste metode er kæmning i vådt hår med balsam og tættekam.
Den eneste danske undersøgelse af kæmning, er foretaget af biolog, cand.scient Alice Olsen i Københavns Kommune. Metoden er den såkaldet Bug Busting, som bygger på viden om lusenes adfærd og udvikling.
Undersøgelsen viste, at Bug Buster-metoden er effektiv til bekæmpelse af lus, og at det kan lade sig gøre at kæmme sig ud af et luseangreb. Samtidig er kæmningen uskadelig i forhold til at bruge de mere eller mindre godkendte lusemidler på markedet. Og selvom man bruger et kemisk middel, skal håret kæmmes alligevel.
Børn mellem 3-10 år skal undersøges for lus, det vil sige kæmmes en gang om ugen. I princippet bør lusekæmning sidestilles med tandbørstning: et fast ritual for børnene – og de voksne.
Selvom lus kan leve i op til 48 timer uden for hovedbunden, er der ingen grund til at gå i panik og afluse hele hjemmet.
Men for at være på den sikre side bør kamme, børster og huer, der bruges af flere personer inden for kort tid også lusebehandles – fx i en fryser i et døgn. Men der er ingen grund til at lusebehandle sengetøj, legetøj og bamser.
Der er ikke påvist resistens hos lus i Danmark, men Sundhedsstyrelsen oplyser, at der på europæisk plan er påvist resistens for alle de aktive stoffer, der findes i lusemidler i Danmark.
Desuden kommer der indberetninger om, at midlerne ikke har virket, og det har styrket mistanken om resistens. Derfor bør der gennemføre en undersøgelse, mener Sundhedsstyrelsen og er ved at ansøge om penge.
Sådan kæmmes barnets hår
Er der lus i håret skal der kæmmes over en periode på 14 dage med tre dages mellemrum. Det er vigtigt at være meget grundig og systematisk, når håret kæmmes. Skulderlangt tykt hår tager 15-20 minutter at kæmme igennem.
Gør håret drivvådt. Tag en stor klat balsam og masser det ind i håret. Red håret med en børste. Kæm først hele håret igennem med en bred-tandet kam eller den brede del af lusekammen. Lav en lige skilning fra issen og ned. Gennemkæm håret på begge sider af skilningen. Træk tættekammen gennem håret helt ud til hårspidserne i et træk. Start helt inde fra hovedbunden med kammen lidt på skrå. Fortsæt hele vejen ned langs skilningen indtil hele hårtotten er kæmmet. Til sidst redes hårtotten fra issen og ned. Lav en ny skilning cirka tre centimeter fra den første. Gentag punkt 6-8 i næste skilning indtil hele håret er kæmmet. Slut af med at rede håret hele vejen rundt fra issen og ned.
Undersøg kammen mellem hvert »kæmmetag« på et hvidt underlag for at se, om der sidder lus. De skal fjernes inden næste »kæmmetag«. Og hver hårtot kæmmes ren, inden kæmning af næste hårtot. Vær særlig opmærksom bag barnets øre og i nakken. De fleste lus sidder i nakken eller bag ørerne.
Det er bedst at kæmme håret, når det er vådt, fordi lusene er nemmere at fange. Er de tørre eller kun fugtige, bevæger de sig væk fra ubehagelige forstyrrelser som fx tættekammen. Balsamen er med til at sikre det samtidig med, at det er mere behageligt for personen, der bliver kæmmet. EL