Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
REP2002
Af Elisabeth Lockert Lange
De tillidsvalgte
De tillidsvalgte er vigtige for arbejdspladsen og for fagforeningen
At være en god tillidsvalgt kræver tre ting, siger Ea Bram Jensen fra forretningsudvalget i sit oplæg om temaet arbejdet med de tillidsvalgte: at opgaven har status, at der er afklarede forvent-ninger, som det er muligt at leve op til, og at arbejdspladsen er positiv og kan se relevansen af arbejdet.
De to sidste er forudsætningen for den første.
Hun fremhæver, at LFS har dygtige tillidsvalgte, men tilføjer at der er et problem, når enkelte tillidsrepræsentanter ikke udfører et godt nok stykke arbejde. I stigende grad skal resultaterne af overenskomsten udmøntes på arbejdspladsen, og hvis tillidsrepræsentanten ikke er dygtig nok, får medlemmerne ikke goderne. Derfor er det så vigtigt hvem der vælges, og at rollen har status.
§3fælledstillidsrepræsentant for Almenområdet Marianne Heinkov understreger, at tillidsrepræsentanten er fagbevægelsens rygrad og tilføjer: Og arbejdspladsens talerør. Og fagforeningen skal forhandle løntillæg til tillidsrepræsentanterne.
At et løntillæg til tillidsrepræsentanten er ret og rimeligt, er §3fællestillidsmand for Specialområdet Karin Bengtson helt enig i. Tillidsmandsrollen er under forandring med mange nye opgaver, bl.a. personalepolitik, løn og som medudvikler af arbejdspladsen.
»Kravene til tillidsrepræsentanten vokser, og det er vigtigt at være klædt på til dem. Fx har specialinstitutionerne fået udlagt kompetence. Så vi skal stille krav om løntillæg og mere tid til arbejdet for dem.«
I gruppearbejdet forslås det at lave forsøg med en tillidsrepræsentant, som dækker flere institutioner.
Selvom uddannelse ikke figurerer som tema, hersker der ikke tavshed om emnet af den grund.
Som Kim Starup Hansen fra specialområdet siger, så efterlyser medlemmerne efteruddannelse, efteruddannelse og efteruddannelse.
Han er glad for næstformand Ulla Baggesgaards erklæring om, at LFS arbejder med uddannelse på trods af, at det er en forbundsopgave. Moderniseringen har sat sit præg med krav om kompetence og medarbejdere som udvikler sig, og kompetenceudvikling er en del af arbejdskravet, mener Ulla Baggesgaard og beretter om lovvedtagelser om uddannelse som berører LFS’ medlemmer, og om LFS’ arbejde på at få indflydelse.
»Praktikken er smertensbarnet. Vi samarbejder om at sikre kvaliteten, og der er et initiativ på vej om en praktikvejleder-uddannelse på diplomniveau. En ny ungdomspædagogisk uddannelse er også på vej, efter klubuddannelsen er blevet nedlagt.«
Medlem af hovedbestyrelsen og faglig sekretær Olaf Christensen harmes over regeringen, som på ét år har ført arbejdet med arbejdsmiljø 20 år tilbage. Arbejdstilsynet skæres ned med 20% over fem år.
Bedriftsundhedstjenesten skulle have været indført på området, men blev sløjfet. Bøderne som Arbejdstilsynet skulle kunne give for manglende arbejdspladsvurdering og lignende er fjernet, og man har ikke mere ret til en sikkerhedsrepræsentant når man er fem ansatte på arbejdspladsen. Der skal være ti ansatte for at give den rettighed.