Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
REP2002
Af Elisabeth Lockert Lange
Tre ledersektioner
En ny struktur for lederne var det store emne på repræsentantskabsmødet, og der var lagt op til stor debat. Men efter kun få indlæg bliver en ny ledelsesstruktur ved- taget med selvstændig beslutnings- og forhandlingskom- petence, repræsentation i hovedbestyrelsen og selvstændig økonomi. Men intet tværgående lederforum.
Konkret får lederne i LFS hver deres ledersektion med hver deres bestyrelse og hver deres repræsentant i hovedbestyrelsen. For nye læsere skal det tilføjes, at det handler om daginstitutionslederne, dagplejelederne og specialinstitutionernes ledere.
Samtidig får ledersektionerne vidtstrakt kompetence i egne forhold. De valgte sektionsbestyrelser kan varetage forhandlinger og deltage i drøftelser inden for ledersektionens område, de kan udtale sig på vegne af områdets ledere, og ingen aftale kan afsluttes, uden at resultatet er forelagt de berørte ledersektioner. Hver ledersektion får selvstændig økonomi. Men der bliver ikke noget tværgående lederforum, oprindeligt tænkt til at samle de tre ledersektioner.
Hovedbestyrelsen vælger at trække forslaget om et tværgående lederforum tilbage inden afstemningen, da der ikke er stemning for det på de delegationsmøder, der går forud for den korte debat og afstemning på repræsentantskabsmødet.
Det får de kun tak for. Og sådan bliver det vedtaget. Men først går en række tilfredse og lettede ledere fra almenområdet på talerstolen. De er sikre på, at der vil være interesserede ledere til at arbejde i bestyrelsen. De peger også på, at det ikke betyder, at al utilfredshed er løst med det – der skal gøres mere.
Og de lover, at de ikke bare vil være for sig selv og sig selv nok, men også vil være sammen med alle de andre.
Selv hos dagplejelederne, som ellers ikke har villet gå i nogen dialog med LFS, viser der sig en lille åbning, da der på sidste Amtsledermøde kom tilsagn om at deltage i en ledersektions- bestyrelse. Selve debatten om ledernes placering og struktur og forsøg med kompetence er foregået gennem to år – siden repræsentantskabsmødet for to år siden.
Fælles vision
Et enkelt dryp malurt kommer fra en ikke-leder, Karsten Højer Larsen fra specialområdet, som peger på, at der er fare for en glidebane. Han opfordrer til, at der skal diskuteres vægtning af forskellige grupper og antal repræsentanter i hovedbestyrelsen.
I gruppearbejdet var udgangspunktet for diskussionerne holdninger som: der skal være respekt for alles roller, ledelse skal ikke kun diskuteres i lukkede fora, det er et anliggende for alle. Og spørgsmål som: Hvad er god ledelse, kan LFS rumme både ledere og medarbejdere, kan lederen være loyal over for både medarbejdere og forvaltning, er lederen arbejdsgiver eller ikke, er det vigtigt at lederen er pædagog, og hvad skal fagfor- eningen tilbyde af ledelsesværktøj til lederne. Emner og hold- ninger som de nye ledersektionsbestyrelser sikkert kommer til at arbejde med.
Næstformand Ulla Baggesgaard mener, at medlemmerne har forskellige roller, men alle har en fælles vision om den gode arbejdsplads, hvor alle bliver hørt og respekteret. Og hun er ikke enig med dem, der mener, at offentlige ledere skal løsrives fra fag og fagforening for at kunne agere som ledere.
»Udviklingen af den fagprofessionelle ledelse må tværtimod ske i det faglige fællesskab mellem ledere og medarbejdere. Og LFS har brug for lederne og lederne for LFS.«