Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Velkommen til skp99.dk
Til alle dem der måtte have lyst til at høre mere om støttekontaktpersonernes initiativ eller lære noget om støttekontaktordningen, er mere end velkomne til at besøge vores fælles hjemmeside: www.skp99.dk (link ikke længere aktivit)
Støttekontaktpersoner networker
Det fortæller støttekontaktperson Jens-Erik Rasmussen om i denne artikel.
Inger Riis Laursen og Jens-Erik Rasmussen, begge støttekontaktpersoner og medlemmer af LFS (Inger Riis Laursen for sindslidende på Socialcenter A mager og Jens-Erik Rasmussen for misbrugere på Rådgivningscenter København) er gået i front for at danne et landsdækkende netværk for støttekontaktpersoner under § 99 i Serviceloven.
Til hverdag arbejder vi begge to på Amager som støttekontaktpersoner med henholdsvis psykisk syge og stofmisbrugere. Støttekontaktpersoner er vant til at færdes blandt mennesker, der har det rigtig dårligt både fysisk som psykisk, mennesker som de fleste andre helst ikke vil have som deres naboer. Vi arbejder begge to alene det meste af dagen, og ser kun kollegaerne, når vi for en kort bemærkning er tilbage på vores center for at tjekke mailen og sige ?hej?.
Til trods for at støttekontaktpersoner har samme arbejdstitel og er ansat under Socialforvaltningen, så har hverken vores måde at udføre arbejdet på eller vores arbejdspladser særlig meget med hinanden at gøre. Alligevel har vi med sikkerhed én ting tilfælles, nemlig interessen for at starte et landsdækkende netværk af støttekontaktpersoner.
DRØMTE OM EN FORENING
I begyndelsen af november sidste år var omkring 30 støttekontaktpersoner fra det meste af Danmark samlet i Oksbøl for at snakke sammen om, hvordan en organisering bedst kunne finde sted.
Vores fælles drøm var at stifte en forening, holde en til to internatophold om året og ikke mindst opbygge en velfungerende hjemmeside, et debatforum og med fælles hjælp opnå kontakt med alle støttekontaktpersoner i Danmark. Men efter årsmødet kom dagligdagen, og langsomt blev der færre og færre, som havde energien til at arbejde videre på foreningsdannelsen. Derudover, så oplevede flere, at ledelsen ikke bakkede op om deres deltagelse i arbejdsgruppen. Takket være hjælp fra Den Sociale Højskole i Odense, der står for uddannelsen til støttekontakt, Facebook og mund til mundmetoden så er budskabet langsomt blevet spredt ud til det meste af Danmark, og det har gjort organiseringen lettere.
Vi er nemlig også på Facebook. Som bekendt er en hjemmeside et ?must?, hvis man vil sælge en vare. Det samme var tilfældet for os. Men hvor en hjemmeside kun er et ansigt udadtil, så er Facebook derimod et godt redskab, når målet er at få organiseret og spredt et budskab om vores forening videre til andre støttekontaktpersoner.
Nu er Facebookgruppen oppe på de omkring 80 tilmeldte, og hjemmesiden har dagligt omkring 20 besøgende. På hjemmesiden er der også et landkort, hvor alle støttekontaktpersoner bliver markeret på, efterhånden som de melder deres ankomst. Antallet af registrerede er nu omkring 200 støttekontaktpersoner fordelt over hele Danmark.
FORENINGSTANKEN OUT ? NET WORKING IN
Der en ingen tvivl om, at flertallet af støttekontaktpersoner gerne vil have en forening. Der er bare ingen der har overskud og lyst til at drive den.
Hver især har sin årsag til at sige fra. Flere giver udtryk for, at fritiden er for værdifuld til at bruge den på foreningsarbejde, andre ville gerne, men de har ikke kræfterne til det, og sidst men ikke mindst så har flere støttekontaktpersoner oplevet at ledelsens reaktion, når de har fortalt om den kommende forening, har været at de ikke måtte bruge arbejdstiden på det. Begrundelsen var at ledelsen ikke så det som noget arbejdsrelateret. Så det der fra starten syntes at være en rigtig god idé, har nu vist sig at være umuligt at gennemføre. I hvert fald på nuværende tidspunkt.
Uanset årsag så er det gået op for os, at vi må droppe foreningstanken, den er out. For en forening kan ikke drives, uden at der lægges meget tid og frivillige kræfter bag initiativet og ikke mindst at man går ind i det, fordi man brænder for det. Det har vi to LFS?ere indset.
Så hvad gør man for at ideen med at organisere sig ikke skal falde til jorden? Svaret blev Networking.
Den nye tanke med et netværk frem for en forening har vist sig at have stor opbakning blandt støttekontaktpersonerne. Debatten er livlig.
Det er især tanken om at gøre regionerne aktive, der tiltaler. Hvor en forening er styret af et sæt vedtægter og en årlig generalforsamling, så bygger netværkstanken i stedet på, at hver region kan have sin egen tovholder, der påtager sig opgaven med at arrangere nogle debatarrangementer enten under eller efter arbejdstid. Tovholderen forpligtiger sig ikke mere end at denne kan stoppe, hvornår det skal være, og vedkommende kan trække på dem, der måtte have lyst til at hjælpe til. På den måde er det op til hver region selv at afgøre, hvor aktive de vil være, og hvad der skal ske.
Tiden må så vise, om årsmødet der relaterede sig til foreningstanken med valg af formandskabet, bestyrelse, vedtægtsændringer m.m. skal erstattes af temadage, eller om det vil kunne arrangeres alligevel. Det hele afhænger af hvor aktive regionerne bliver på sigt, og hvor meget arbejde medlemmerne selv vil lægge i det.
Men alle støttekontaktpersoner har samme mulighed for at mødes på debatforummet via Facebook eller via hjemmesiden Groupcare.dk ? uanset aktiviteten i regionerne. Det er her den faglige sparring finder sted støttekontaktpersonerne imellem, men hvor der også er plads til at lufte ud for dagligdagens oplevelser på godt og ondt. Gældende for begge er, at de er gratis og lukkede. Og tilmelding kan kun ske gennem henvendelse til enten Inger eller Jens-Erik enten direkte via Facebookgruppen: ?SKP99.DK? eller på mailadressen Jens@skp99.dk (mailadresse ikke længere aktiv, red.)
?Formålet med 99 er at tilbyde en hjælp der understøtter og styrker muligheden for et liv på egne præmisser med større personlig og social mestring.? (Serviceloven, 99, kapitel 2) |
Københavns Kommune har flest støttekontaktpersoner ansat på landsplan. Lige nu har Københavns Kommune tæt ved 70 støttekontaktpersoner beskæftiget. |