Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Pædagog i en mangfoldig verden
Af Susanne Idun Mørch, Niels Mors
Gennem 20 temaopdelte kapitler præsenteres perspektiver på den pædagogiske professions arbejdsopgaver i det nye århundrede og pædagogens kompetencer her. Temaerne behandles på tværs af uddannelsens fag og fagområder med hovedfaget pædagogik som omdrejningspunkt og med fokus på professions-, forsknings- og udviklingsperspektiver. Bogen tilbyder såvel den nye studerende som den erfarne praktiker aktuelle perspektiver på pædagogisk arbejde.
Den pædagogstuderende får studievejledning, dvs. viden om sammenhænge mellem teori og praksis, praktikkens betydning i læringsprocesserne; indsigt i målgrupper, metoder, samarbejde og samfundsforhold samt i de problemstillinger og faglige diskussioner, der er knyttet hertil.
Pædagogen i praksis får indblik i den nye pædagoguddannelses aktuelle temaer og problemstillinger, bl.a. til gavn for praktikuddannelsen og til inspiration for yderligere udforskning og undersøgelse af professionens områder, metoder og problemstillinger i samarbejde med studerende og uddannelsesinstitutioner.
Academica 292 sider • Pris 315 kr. ISBN 978-87-7675-717-5
Evalueringens spændingsfelter
Af Karen Borgnakke
Bogen analyserer evalueringsstrategierne og deres referencer til pædagogik, psykologi og sociologi. Analyserne favner hele spektret fra klassiske eksamenstraditioner til nye orienteringer mod proces-/produktevaluering, kvalitetsudvikling og innovation. Blikket skærpes for den moderne evalueringskultur og dens spændingsfelter mellem vurdering, bedømmelse, kontrol og selvrefleksion.
Når man kvalitetsudvikler, er øget standardisering, fælles evalueringskoncepter og kommerciel iværksættelse af evaluerings-værktøjer attraktivt, men også risikabelt. Faren er, at øget evaluering sættes lig med øget testning. Men flere test og mere evaluering er ikke i sig selv en pointe. Pointerne ligger i evalueringens pædagogiske brugsværdier. Med spændingsfeltet og dets dilemmaer som gennemgående tema skaber bogen både overblik over de institutionelle betingelser og kritisk konstruktiv indsigt i evalueringens pædagogiske brugsværdier.
Bogens overblik og caseorienterede fremstillinger er brugbare for alle studerende og lærere, der arbejder professionelt med evalueringer.
Klim 207 sider • Pris 249 kr. ISBN 978-87-7955-667-6
Kære fucking dagbog
Af Henrik List
Romanen handler om rastløst ungdomsliv, postmoderne weltschmertz og diffus smsog chat-kommunikation. Den er baseret på en gruppe tidligere emo- og punkpigers rigtige dagbøger og oplevelser, fortalt af den 15 årige Kat.
Hun fortæller i et fragmenteret, slangprægede sprog om hverdagen med en enlig mor og en psykisk syg far. Om veninder, cutting, mobning, stoffer, moderæs, piercinger og lykkepiller. Om følelserne for en smuk dreng der måske er gay. Om et nyt ungdomsoprør i sort og pink, et pigeunivers der rummer både popkultur og punkattitude og kampen for at bevare det elskede fristed ”Ungeren”.
Bogen er en samtidsroman for både unge og voksne, der også tegner et portræt af forældrene til 00’ernes emo-, punker-, gothter- og scenekids, en forældregeneration med bristede succesdrømme og manglende autoritet over for deres rebelske børn.
Lindhard og Ringhof 384 sider • pris 249,95 kr. ISBN 978-87-11-43000-2
Sproget og barnet
Af Bente Sidenius
At tilegne sig et sprog er andet og mere end at udtale ord korrekt og kunne mange af dem. Via sproget bliver vi forstået og forstår andre; vi når hinanden og har kontakt ved hjælp af sproget og kan fortælle hinanden om fantasier, meninger, ønsker, oplevelser m.m. Derfor er det vigtigt at støttet det lille barns sprogbrug og -udvikling; sproget skal udvikles indefra og have inspiration udefra.
Børnene forstår andre mennesker og verden omkring sig - og lærer noget om det hele ved at lære de sproglige kompetencer. Barnets sprog udvikles indefra og påvirkes udefra. De voksne påvirker barnets sprog, og barnet er afhængig af den voksne, når det skal tilegne sig sproget.
De voksnes, forældrenes og institutionens rolle i sprogtilegnelsen beskrives samt hvilket hverdagsliv, hvilke holdninger, oplevelser og aktiviteter, der udvikler barnets sprog på den bedste måde.
Der er mange eksempler i bogen, som forhåbentlig kan genkendes og bruges til diskussion om ideer, holdninger og muligheder for at udvikle børnenes sprog.