Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Redigeret af Elisabeth Lockert Lange
FARLIG COCKTAIL
Igen er det blevet bekræftet og slået fast: Høje jobkrav og lav indflydelse belaster helbredet. En ny rapport ”Risikofaktorer og folkesundhed i Danmark” fra Statens Institut for Folkesundhed har sat tal på en række helbredsmæssige konsekvenser af psykisk arbejdsbelastning. Fx kan en 25- årig mand med høje krav og lav indflydelse på jobbet se frem til ekstra to et halvt år med langvarig sygdom i forhold til kollegaen, der har høje krav og høj indflydelse.
Stort arbejdspres kombineret med lav indflydelse på tilrettelæggelsen af arbejdet har med andre ord konsekvenser for helbredet. Generelt er helbredet bedst blandt dem, der stilles høje krav til, og som har høj indflydelse. Mange undersøgelser har dokumenteret, at et belastet psykosocialt arbejdsmiljø øger risikoen for bl.a. hjerte-kar-sygdomme, sygefravær og arbejdsulykker.
Psykisk arbejdsbelastning kan relateres til 2,5 pct. af alle dødsfald blandt de 25-64-årige, hvorved godt 40.000 leveår går tabt hvert år, mens danskerne mister cirka et halvt år i middellevetid. Desuden vurderer rapporten at psykisk arbejdsbelastning hvert år er årsag til 30.000 hospitalsindlæggelser blandt erhvervsaktive, 500.000 kontakter til alment praktiserende læge, 1,5 millioner sygefraværsdage fra arbejde og ca. 2.800 tilfælde af helbredsbetinget førtidspension.
Rapporten præsenterer også resultater, hvor effekten af det psykosociale arbejdsmiljø på helbredet er beskrevet for den enkelte, fx som forventet restlevetid og leveår med sygdom. Her finder man den 25-årige mand med lille indflydelse på arbejdet, og som får 2,6 flere år med langvarig belastende sygdom end ham med høj indflydelse. For kvinder er denne forskel 1,5 år. Samtidig må de forvente kortere levetid end dem med høj indflydelse.
SE DEM ARBEJDE
Redskaberne er lagt frem og de tre konservatorer er klar til at gå i gang. Gurrebytavlens problem er, at farven flere steder sidder løst, men hvor er det så omfattende, at der skal gribes ind? Det kan man selv opleve arbejdet med på Nationalmuseets åbent konserveringsværksted. Hvis man kommer i den daglige spørgetid fra 14 - 14.30 kan man få en snak med fagfolkene. Arbejdet varer frem til 15. december.
Gurreby kirkes altertavle har en utrolig historie. Den kom til Nationalmuseet i løbet af 1800-tallet, men først i 2003 kunne man fastslå at altertavlen stammer fra Gurreby kirke på Lolland. Tavlens mere end 485 år gamle originale kridtgrund, forgyldning og farver er generelt velbevarede, men de sidder løst i store områder på grund af bevægelser i træet, og derfor er konservering nødvendig. I værkstedet kan man se, hvordan konservatorer fæstner de løse lag samtidig med, at gammelt snavs og støv fjernes fra overfladen. Det vil være muligt at se eksempler på konservatorernes redskaber og de farvepigmenter, middelalderens kunstnere brugte, fx ultramarinblå, okker, kridt og sodsort.
FYRET OG FED
Det måtte jo ske. At en medarbejdere oplever at blive fyret, fordi arbejdsgiveren synes hun er for tyk. I Roskilde har en 44- årig HK’er oplevet det, blot fire dage efter hun var blevet ansat. Hun bad om en forklaring og fik hun at vide, at hendes vægt og størrelse var en væsentlig faktor. HK stævner nu firmaet for brud på den nye lov om forskelsbehandling. Det er første gang HK oplever at skulle føre en sag for et medlem som er fyret fordi hun er for tyk, skriver de i deres elektroniske nyhedsbrev. Men det bliver næppe sidste gang, med den fokus på overvægt og sundhed der er. Og andre fagggrupper og fagforeninger kommer vel også til at stå i situationen…
DEN LILLE FORSKEL VOKSER
Ja altså forskellen på mænds og kvinders løn. Den bliver stadigt større, viser nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening. Mens den samlede lønstigning fra første kvartal 2005 til første kvartal 2006 har været på 2,9 procent, ser det ud til, at forskellen mellem kvinders og mænds løn bliver endnu større, end den var i forvejen. Det skyldes at lønnen stiger langt mere i typisk mandlige erhverv som fx byggefagene end i de typisk kvindelige. Kilde: Net-Redaktionen
SPORTSKONFERENCE TIL KØBENHAVN
En international sportskonference vil i starten af september sætte København i bevægelse. Konferencen, der har titlen ”En by i bevægelse”, vil foruden byen som bevægelsesområde fokusere på emner som forholdet mellem elite- og breddeidræt, partnerskaber om idrætstilbud og de idrætssvage grupper i byen. Konferencen er et direkte resultat af at København for et halvt år siden blev kåret som Europas Sportshovedstad 2006. Prisen som Europas sportshovedstad gives til en by, der i de sidste fem år har gjort en særlig indsats inden for idræts- og fritidsområdet.