Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Københavner-festivallen:
Stor fest - ny tradition
Af Jane Flauensgaard
Til hverdag har vi tre netværkscaféer for udviklingshæmmede i Københavns Kommune samt Bakspejlet på Frederiksberg travlt med at passe hver vores café, med madlavning, hygge og arrangementer.
Netværkscaféerne tilbyder nemlig caféaftener med mad i socialt samvær, hvor gæsterne har mulighed for at spise sin aftensmad sammen med sine venner, spille spil, synge karaoke og alt muligt andet. Det er rigtig vigtige caféer i kommunen, som de udviklingshæmmede selv vælger, så de ikkesidder isolerede i deres egne lejligheder eller andre boformer.
Men det hele er ikke og skal ikke være hverdag. Så tre gange om året hiver pædagogerne fra netværkscaféerne kalenderen ud fra hverdagen for at lave fest i gaden for de udviklingshæmmede.
Åbent hus på Klinten har i rigtig mange år været rammen for at invitere folk til et fantastisk arrangement på Klintens feriehjem. Hvert år er der forskellige temaer, og folk er strømmet til med glæde og forventning. For der mødte de alle deres "gamle" venner og pædagoger, som de har kendtgennem tiden.
Tour de Amager startede i 2010. Inspirationen kommer fra Tour de Bornholm som i mange år har været stedet, hvor man kunne køre på cykel mere eller mindre rundt om øen. Netværkscaféerne mente at København også kunne trænge til et sådant arrangement. Og det første Tour de Amager blev fyret af i foråret 2010 med så stor succes, at cykelturen bliver en tilbagevendende glædelig begivenhed.
Og så er der musikken. I 11 år har netværkscaféerne holdt en kæmpe karaokefinale, hvor de to bedste i en lokal konkurrence gik videre til den store finale på Sundbyvang. Der var dømt grandprix stemning og dommerpanel med alt fra Tyrolerhatten til Kim Larsen. Men et gammelt ordsprog sagde, at vi skulle stoppe, mens legen er god. Så i år skulle der ske noget helt andet og nyt: Københavnerfestivallen.
Musik til alle ørerne
Denne den første Københavnerfestival løb af stabelen den 23. september på Sundbyvang.
Den blev skudt i gang med luftguitar og Tattoo shop, så kom der musik ved Spirebanden, og sidst men absolut ikke mindst Sweethearts. Vi håbede på 150 gæster. Og det kom fuldstændig bag på os at der kom over 350 gæster til vores Københavnerfestivalen.
Socialborgmester Mikkel Warming var inviteret til at åbne ballet og det gjorde han med bl.a. ordene:
"Der er lagt op til et brag af en fest med musik og fælles hygge. Og jeg kan se at I allerede er lidt i gang. Faktisk er det ikke bare en fest, men en ny tradition som begynder i dag. Jeg har forstået, at festivalen skal være en årlig tilbagevendende begivenhed, og umiddelbart ligner I jo ikke nogensom har noget imod det. Som jeg kender jer, er I ret gode til fest og ballade", sagde han, inden brugerbandet Spirebanden fyrede op under festen til nye og gamle melodier.
DJ Kim spillede dansemusik i pauserne, mens udviklingshæmmede på luftguitar fik salen til at koge i takt med populære numre som Rabalderstræde og tyrolerhatten. Sweethearts sluttede ballet af med alle de kendte sange, og festtrolden Pernille Højmark åbnede op for charmen.
Guf til maven var der også tænkt på. Under festen kunne man købe hjemmelavede muffins og æblekager. Pølser var der stort bud efter, her blev der udsolgt, men så kunne man købe forskellige sandwich, hvis man ikke var blevet mæt. Også i baren var der fest, den var konstant omringet af glade og syngende mennesker.
Havde man lyst, kunne man lige nå at købe en super sej tattoo...
Vi vil selvfølgelig gøre alt for at festivalen bliver bedre år for år. Vi fik udsolgt og måtte desværre afvise nogle i døren. Og det beviser jo bare, at der er et stort behov hos udviklingshæmmede i København og omegn for at kunne mødes til en stor fest som i gamle dage, dengang da der var gang i "Kultur Der Dur" i København.
Her har de muligheden for at gense gamle venner og pædagoger og mødes med nye venner og i fællesskab få en fed dag og glemme alt udenom.
Så det nye initiativ består, som Café Tusindfryd, Café Campo, Café Lærkevej og Bakspejlet samarbejder om.
Vi brænder alle for festivalen, og alle pædagogerne i Netværkscaféernehar mange års erfaring i at lave store sjove fester.
Vi takker alle som har støttet vores festival og gjort dagen super god. Tak til alle de pædagoger, som gav os rosende ord og bakkede os op før, under og efter festivalen.
Vi kommer igen til næste år med nye navne og nye ting, men med samme humør.