Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Færre børn og unge anbringes
I 2010 traf kommunerne 2.805 afgørelser om anbringelse af børn eller unge uden for hjemmet. Det er et fald på 12 procent i forhold til 2009. Det fremgår af Ankestyrelsens netop offentliggjorte årsstatistik 2010 om børn og unge anbragt uden for hjemmet.
Det faldende antal afgørelser har medført et mindre fald på cirka to pct. i det samlede antal anbragte børn og unge.
Ved udgangen af året 2010 var 12.565 børn og unge anbragt, mens 12.833 børn og unge var anbragt i 2009.
Til gengæld er der flere tvangsanbringelser.
311 børn og unge, svarende til 12 pct., blev tvangsmæssigt anbragt i 2010. Gennem de seneste fem år er der sket en markant stigning i andelen af tvangsmæssige anbringelser. I 2007 var således kun 7 pct. af afgørelserne tvangsmæssige.
Og især bliver flere og flere børn anbragt i plejefamilier frem for i døgninstitutioner, viser årsstatistikken. Mens andelen af børn og unge, der bliver anbragt i plejefamilie 25 pct. i 2007 så er det i 2010 oppe på 31 pct. af børnene/ de unge som anbringes i en plejefamilie.
Og i samme periode faldt andelen af børn og unge, der blev anbragt på en døgninstitution fra 36 til 28 pct.
Piger og Døgn
Piger og Døgn hedder det metodeudviklingsprojekt som SPUK gennem de seneste tre år har arbejdet med. Nærmere bestemt den særlige udfordring, der ligger i behandlingen af udadreagerende piger, som anbringes på døgninstitutioner og opholdssteder.
Metodeudviklingsprojektet er nu i sin afsluttende fase, og af den grund ønsker sender SPUK et nyhedsbrev på gaden og inviterer til den afsluttende formidlingskonference for projektet "Piger og døgn".
Det holdes den 28. november 2011. Formålet med konferencen er at formidle de metoder, der er udviklet i projekt og dermed give bud på, hvordan de faglige udfordringeri døgnforanstaltningerne kan håndteres. Du kan læse mere om tema og konference på spuk.dk (link er ikke længere aktivt, red.)
Vilkår nedarves
Forældres indkomstplacering nedarves i stigende grad til deres børn, og der er fortsat en betydelig social arv i Danmark. Det betyder også at børns opvækstvilkår har enorm betydning for deres efterfølgende uddannelsesvalg og senere arbejdsmarkedstilknytning.
Unge med svag hjemmebaggrund har således fire gange så stor risiko for at stå uden en ungdomsuddannelse som 25-årige sammenlignet med unge med stærk hjemmebaggrund.
En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser at der de seneste 10 år er kommet en øget risiko for at tilhøre den laveste indkomstgruppe, hvis ens forældre har haft forholdsvis lav indkomst.
Børn formår i ringere grad end for 10 år siden at bryde den sociale arv, både den positive og negative mobilitet er blevet reduceret.
Fire opvækstvilkår er udslagsgivende: om begge forældre bor sammen med barnet, om en eller begge forældre modtager kontanthjælp eller førtidspension, om forældrene har en uddannelse over grundskoleniveau og om familieindkomsten er blandt de 20 pct. laveste.
Analysen peger på at uddannelse er den eneste vej til at bryde den sociale arv.