Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Det pædagogiske personale i Vuggestuen Carl Nielsen beskriver her den hverdag en sådan daginstitution lever i og med. Beskrivelsen dokumenterer klart og tydeligt den forringelse der er sket gennem de sidste år og hvilke arbejdsopgaver, personalet har fået oven i kerneopgaven.
Og den beskriver i tydelige billeder de konsekvenser nedskæringerne har for både personale og børn. Indlægget er skrevet den 6. oktober og rettet til forældrene, som måske ikke altid kan se de konsekvenser.
HVERDAG PÅ TROMPETEN
KÆRE FORÆLDRE
Siden tirsdag har I oplevet, at I ikke har kunnet komme ind i vuggestuen på grund af forældreblokade og faglige dage. De fleste af jer har allerede læst i det sidste nyhedsbrev, hvad de forrige tre års nedskæringer har betydet. Som personalegruppe ser vi med bekymring på de varslede besparelser, som vi ved vil forringe jeres børns og vores hverdag yderligere. Vi er glade for de sympatitilkendegivelser, vi har mærket fra jer, men vi undrer os over, at der ikke har været mere handling. På trods af dette har vi fundet det nødvendigt at markere vores utilfredshed, uden opbakning bl.a. fra vores fagforening, fordi besparelserne går ud over vores mulighed for at udføre vores arbejde forsvarligt. Vi mener de ansvarlige politikere må høre på os og tage vores bekymring alvorligt.
Vi ved, at det vil få konsekvenser for jeres børns udvikling.
Vi ved, at børn bliver stressede i en hverdag, hvor der ikke er tid til ro og nærvær.
Vi ved, at børn der bliver set, hørt og forstået, føler sig værdsat, anerkendt og udvikler empati, men det kræver, at der er voksne til at skabe rammer for den optimale udvikling. Voksne, som har mulighed for at udføre arbejdet på en optimal måde.
Vi ved, at besparelserne rammer forskelligt i hele landet, og at københavnske vuggestuer ikke er de hårdest ramte denne gang. Det handler også om at se besparelserne på et generelt plan. Jeres børn fortsætter i børnehave, fritidshjem, SFO og klub.
Vi har forståelse for at mange af jer synes det er svært at se, hvor det præcist er, at hverdagen bliver forringet. Vi har derfor i det følgende konkretiseret hvor det er, besparelserne rammer Vuggestuen Carl Nielsen.
VUGGESTUEN CARL NIELSEN
Mange af jer har valgt netop denne vuggestue, fordi den har noget ganske særligt. Udover de fysiske rammer er det første I bemærker, når I træder ind i Carl Nielsen, at der er en utrolig god stemning, og at den skiller sig ud fra andre institutioner, I kender eller har hørt om. Det hører vi fra jer, når I kommer som nye for-ældre, og vi hører det især fra jer i perioder, hvor der er sygdom blandt personalet. ”Det er utroligt, at I kan bevare den gode stem-ning”…”Vi har slet ikke kunnet mærke på jer, at I har haft travlt.”
Sådan en god stemning opstår ikke af sig selv. Der ligger et stort stykke arbejde bag. Et arbejde som udføres hver eneste dag af personalet. Det kræver en høj faglig bevidsthed. Det kræver nærvær, overblik og overskud. Og det kan ikke skjules, at det er noget, som kræver meget af vores energi, og at det til tider er svært at lade som om, vi er helt afslappede om morgenen og har god tid til at tage imod jeres børn, mens vi faktisk ved, at et barn går rundt med en lorteble, eller vi ved, at der er et meget træt barn, som har brug for at komme ud at sove.
Vi er meget bevidste om, at I forældre har brug for at aflevere jeres barn til en person, som signalerer overskud og imødekom-menhed, så I trygt kan gå på arbejde med tanken om, at det bliver en dejlig dag for jeres barn. Vi ved, at det ikke må gå for hurtigt, fordi det skaber uro og utryghed, som især de mindste børn bliver påvirket af. Vi ved også, at for det enkelte barn er afleveringen og adskillelsen fra jer en afgørende faktor for, hvordan barnet vil trives resten af dagen. Det kan være de trøstende ord eller det an-erkendende blik, som gør hele forskellen. Men det kræver, at der er en voksen til at sende netop dette blik, når det er nødvendigt.
Hver dag er vi udsat for uforudsete faktorer, som spiller ind på vores arbejde; møder der mange børn ind på samme tid den dag, så en enkelt voksen skal tage imod 4-5 børn på kort tid, er der børn, som er meget kede af det, når de bliver afleveret og bare gerne vil sidde på skødet, har I ekstra travlt denne dag, er der sygdom blandt personalet, kommer et barn til skade, er der en som skal ud at sove, er der en forælder som har brug for et godt råd til at tackle en konflikt i hjemmet….
Dage, hvor vi ”lader som om”, kan vi sagtens opretholde, for det er heldigvis indtil videre ikke nødvendigt hver dag. Når mange af jer stadig giver udtryk for den gode stemning og føler, at I bliver taget godt imod, er det fordi, vi er rigtig gode til vores job og vil strække os til det yderste for at alle har en god dag. Men vi kan ikke yde dette ekstra hver dag, og vi er bekymrede for, at dette vil blive hverdag, hvis næste års budgetter bliver vedtaget.
RAMMERNE FOR ARBEJDET
Politikerne fortæller jer, at der ikke er blevet færre ansatte i dag-institutionerne og at der ikke sker forringelser i København. De fremstiller personalet som forkælede og ballademagere.
Faktum er, at Carl Nielsen er en 60 børns vuggestue på Østerbro med 50 ugentlige åbningstimer.
Personalet fordeles således:
• Pr. 1/1- 2003
3 X 37 timer og 1 X 32 timer = 143 timer pr. stue.
• Pr. 1/10 - 2006
3 X 32 timer og 1 X 37 timer = 133 timer pr. stue.
Hver stue har således mistet 10 timer pr. uge. Hele vuggestuen har mistet 50 timer pr. uge.
Selvom vi altså ikke er blevet færre ansatte, har vi mistet timer svarende til en 37 timers stilling og en 13 timers stilling. De bebudede besparelser vil betyde en yderligere nedskæring på 2 timer pr. uge pr. stue.
I gennemsnit bruger personalet 17 timer om ugen pr. stue på ferie. Heller ikke ved indførelsen af den 6. ferieuge, er der blevet tilført penge til vikardækning. Personalet går selv ind og dækker de manglende timer, når det er nødvendigt. Det giver dele af personalet ekstratimer, som så skal afspadseres på et senere tidspunkt.
I samme periode, dvs. fra 1/1- 2003, er vi blevet pålagt flere arbejdsopgaver.
• Implementering af Pædagogisk Perspektivplan
• Udarbejdelse af læreplaner
• Dokumentation og evaluering af læreplaner
• Kostpolitik
• Sorg- og kriseplaner
• Alkoholpolitik
• Sprogstimulering
• Hygiejnepolitik
• Børnemiljølov
• Ekstraarbejde i forbindelse med nye økonomiske udreg-ningsmodeller
• Ekstraarbejde i forbindelse med omstrukturering i forvaltningen.
Vi synes ikke, vi er forkælede, når vi påpeger, at der ikke er fulgt ekstra ressourcer i form af timer med til at udføre disse opgaver.
Det stopper ikke her. Udover forskellige møder, er der en lang række praktiske opgaver så som rengøring af køkken, efter Halima er gået hjem, vaskeri, oprydning etc. Faktum er, at vi sammenlagt bruger 90 timer om ugen på disse praktiske opga-ver. Det svarer til 18 timer om ugen pr. stue. Gæt hvem tiden går fra i hverdagen, når disse opgaver skal løses!
Vi bliver kaldt ballademagere, når vi forsøger at gøre opmærksom på, at forholdene for børn i vuggestuen har nået bunden. Po-
litikerne siger, vi lyver, men vi kan mærke nedskæringerne i vores arbejde. Hvem ved mest om børnenes hverdag? Politikerne eller personalet? Kære forældre, vi er ikke forkælede ballademagere. Vi er bekymrede og ansvarlige pædagoger og medhjælpere, som hver dag står med jeres barns udvikling i hænderne. I Carl Nielsen bruger vi meget tid på at udarbejde og reflektere over vores pædagogik, og vi bliver stadig mere frustrerede over at skulle gå på kompromis med vores faglighed. Vi mener ikke, at vi kan udføre vores opgave forsvarligt og tilstrækkeligt og leve op til de forventninger, som I og vi har til jeres børns hverdag.
Nu har I set nogle helt konkrete facts, som er med til at påvirke de rammer, jeres barn lever i 6-9 timer i hverdagene. Faktum er at alle undersøgelser viser, at forældre er villige til at hæve taksten, hvis kvaliteten på den måde kan forbedres. Kvalitet koster.
Vi synes ikke at vi er forkælede, når vi i årevis har gjort siddende regeringer opmærksom på, hvordan vi oplever hver-dagen i institutionerne, uden at blive hørt. I kommer alle 60 forældrepar hver dag med en forventning om, at vi tager os godt af jeres barn, at vi ser det og at vi om eftermiddagen kan fortælle om jeres barns dag. I giver udtryk for at I elsker de små historier fra hverdagen, som viser at vi har set jeres barn og at vi kan se dets lille personlighed. At vi holder af jeres barn. De forventninger vil vi gerne efterleve, men rammerne er ikke altid til stede som følgende beskrivelse vil bevise.
HVERDAGEN SOM DEN SER UD
Det er en helt almindelig eftermiddag på Trompeten, hvor der er 12 børn og to voksne til stede. Forløbet tager ca. fem minutter.
Fire børn sover i krybberummet.
Pædagogen sidder i sofaen med to børn, der lige er vågnet.
Medhjælperen er gået i køkkenet for at forberede eftermiddagsmaden sammen med to børn.
Et barn er sandsynligvis gået på besøg på Trommen.
Tre børn hygger sig i puderummet.
Pædagogen hører gråd fra krybberummet. Hun skynder sig derud. De to børn i sofaen bliver forladt, det ene barn begynder at græde.
Da pædagogen kort tid efter kommer tilbage, med endnu et vågent barn, lyder et hyl fra puderummet. Hun skynder sig at sætte det vågne barn i sofaen, hvor et andet barn stadig græder og siger ”jeg kommer lige om lidt”. Hun går ind i puderummet og ser med det samme, at et barn er blevet bidt i armen. Hun tager barnet op og trøster det. Nu er der endnu et barn i krybberummet der gerne vil op.
Lige nu sidder tre børn i sofaen, det ene barn græder.
Tre børn ligger stadig i krybberummet, det ene barn vil gerne op.
To børn er i køkkenet med medhjælperen.
To børn er alene i puderummet.
Et barn er med pædagogen på badeværelset for at få koldt på armen.
Et barn er muligvis stadig på Trommen.
Hvem håber du dit barn er?
Hvordan tror du pædagogen har det, når hun går hjem i eftermiddag?
Vi mener at denne situation burde være undgået.
STRESS OG SYGEFRAVÆR
I Carl Nielsen har vi for tiden ikke børn med særlige sproglige problemer. Vi har heller ikke børn, som er socialt udsatte og derfor kræver en ekstra pædagogisk indsats. Men vi må konstatere, at sygefraværet blandt vuggestuens ansatte stiger, og der er flere langtidssygemeldte end nogensinde før. Antallet af sygedage i 2005 var 18 dage pr. medarbejder. I 2006 ser antallet af sygedage foreløbig ud til at være 24 dage pr. medarbejder.
Vi er glade for vores arbejde og det samspil vi har med jer og jeres børn, men en del af de ansatte i Carl Nielsen er nået til et punkt, hvor det handler om, hvorvidt der overhovedet er en mening i at fortsætte i dette fag, hvor stress og følelsen af utilstrækkelighed bliver en stadig større del af hverdagen. Vi har som personale heldigvis friheden til at tage vores gode tøj og gå. Men vi er meget bekymrede, for hvilke muligheder har dit barn?
Med venlig hilsen
Personalet i Vuggestuen Carl Nielsen
Carl Nielsens Alle 25
2100 København Ø