Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Dagplejens generalforsamling
Af Elisabeth Lockert Lange
Mellem udvikling og afvikling?
Ingen dagplejere ryger i deres hjem i den tid hjemmet er offentlig arbejdsplads. Men må de heller ikke ryge i deres hjem, når de har fri? Det er et dilemma, som fik dagplejere op af stolen på deres generalforsamling.
Der er fuldt fart på dagplejen. Det fremgår tydeligt af indlæggene fra flere af bestyrelsens medlemmer, som kom ind på læreplaner, dagplejepædagogik, kvalitet men også på nedskæring, problemer med at rekruttere nye dagplejere og den røgfri dagpleje. Og netop det sidste giver flere af mange forsamlede dagplejere, dagplejepædagoger og dagplejeledere deres besyv med om.
Formand for dagplejeområdet, fællestillidsrepræsentant for dagplejerne i amtet og dagplejer i Ledøje-Smørum, Marianne Rosell, beskriver den turbulens, som dagplejen har levet i de seneste år. Dagplejen ses nemlig stadig af mange politikere som en elastik i forhold til de kommunale budgetter.
”Vi må konstatere at det er her, pladsgarantien skal opfyldes, og besparelserne findes. Rigtig mange politikere ville bruge den nye overenskomst med 100 pct. løn for 48 timers arbejde som løsningen på pladsgarantien. Det vil sige fire børn ind og det femte i gæstepleje var første udmelding. Men heldigvis var LFS vågen, og de fleste af vores kommuner har fået lavet ordninger med tre børn og x antal gæstebørn. Men der er stadig et arbejde at gøre rundt omkring i kommunerne”, siger hun.
Mange har forudsagt dagplejens død, bl.a. Ledøje-Smørums borgmester (som LFS Nyt interviewede i nr. 12). Marianne Rosell efterlyser at politikerne anerkender den pædagogik der ligger i dagplejen, for så vil man godt kunne finde dagplejere, som vil arbejde 48 timer, men ”ikke med fire til fem børn, og som ikke ved om de har et job efter næste kommunale budgetforhandling!”
Profession og professionsstrategi er ord som ofte diskuteres
øjeblikket. Og hvad er profession egentlig? Dagplejere er fx ikke nødvendigvis uddannede, siger Marianne Rosell, men…..
”Vi kan noget som dagplejere i samspil med vores uddanede pædagoger. Vi har alle muligheder for at lave den unikke dagpleje med den stressfri hverdag”, siger hun og nævner blot nogle af dagplejens kvaliteter: livserfaring, mangfoldighed, rummelighed, nærvær, omsorg, tryghed, tid, foruden udvikling af børnenes sociale kompetencer. Og også dagplejerne arbejder efter læreplaner, og dagplejepædagogen følger børnenes udvikling, sikrer den daglige pædagogik og superviserer dagplejeren.
”Profession er ikke kun uddannelse, men så afgjort også relation. Relationen i det arbejde der udføres.”
Syv medlemsaftener om læreplaner holdt bestyrelsen sidste år, og en læreplansavis kom der også ud af det. En avis som hun er meget tilfreds med – både på indholdssiden og af udseende. En avis hun håber bliver læst og studeret grundigt.
Kommunalreformen er tæt på nu. I tre kommuner, hvor dagplejerne er organiseret i LFS skal der stemmes om tilhørsforhold på grund af kommunesammenlægninger. Søllerød som skal være Rudersdal, Værløse som skal være Furesø og Ledøje-Smørum som skal være Egedal. Dagplejerne skal vælge om de vil tilhøre LFS eller en anden FOA-afdeling (som den kommune de skal lægges sammen med hører under).
Der indkaldes til informationsmøder lige før dette blad udkommer, og derefter går afstemningen i gang fra den 28.10. til den 5.11. Svaret kender vi først den 8. november.
RØG TIL DISKUSSION
FOA og Kræftens bekæmpelse har indledt et samarbejde i nogle kommuner for at forsøge at finde en løsning på dilemmaet ryg-ning i dagplejerens eget hjem. Områdebestyrelsen har også udtrykkelig gjort Kræftens Bekæmpelse opmærksom på at ingen dagplejere ryger ved børnene, og alle dagplejeformidlinger har en rygepolitik for det tidsrum, hvor dagplejerens hjem er en offentlig arbejdsplads. Men dermed er dilemmaet jo ikke løst. For hvad med en aftensmøg eller rygende weekendgæster? Og hvor fx skal et barn fra en røgfri dagplejer i gæstepleje? Hvad med børn fra et rygerhjem? Barnets tøj afgiver jo røg til de andre – røgfri – børn, og til dagplejerens røgfri hjem. Der er mange spørgsmål.
Næstformand i bestyrelsen og souschef i Albertslund dagpleje, Jonna Werther, vover pelsen og bringer det dilemmafyldte emne på banen. Og slår fast at den forventede lov om rygepolitik på alle arbejdspladser har som formål at begrænse at mennesker udsættes for passiv rygning. Allerede nu har alle børneforvaltninger i kommunerne i Københavns Amt, og i Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune en rygepolitik. I Albertslund må der heller ikke ryges på den matrikel hvor en daginstitution ligger, og sådan bliver det også meget snart andre steder.
”Alt dette leder frem til det vigtige spørgsmål: ”Hvad betyder alt dette på længere sigt for dagplejen? Bestyrelsens synspunkt er at det kan blive en katastrofe for vores område. Og derfor er samarbejdet mellem FOA og Kræftens Bekæmpelse så vigtigt, så vi kan få et overblik over hvilke rygeregler, der er vedtaget i de forskellige kommuner”, siger Jonna Werther og fortsætter:
”Min personlige holdning er at alle må være positive i at sikre at børnenes indemiljø lever op til de krav og forventninger, som forældrene naturligt har. Det betyder at hvis man viser en ned-ladende og uforstående holdning over for det, så vil det betyde yderligere negativ omtale af dagplejehjem.”
Jonna Werther anser det for mest fornuftigt at dagplejen som faggruppe selv kommer på banen med troværdige udtalelser om, hvordan der seriøst arbejdes på at løse problematikken. ”Vi har alle en fælles interesse i at bevare det unikke pasningssystem som dagplejen helt uden diskussion er. Og dagplejen er en professionel arbejdsplads. Vi skal have en positiv diskussion i gang, det vil gavne vores område.”
URIMELIGT ELLER NØDVENDIGT?
Og diskussionen går allerede livligt i gang på selve generalforsamlingen. Lis Heinkov, dagplejeleder i København, tilslutter sig at der skal en debat til. Hendes erfaring er at de nye forældre ikke vil have rygerhjem. Et svært emne som hun ønsker en positiv indgang til. Og som hun siger skal der en dialog til i egne rækker, ellers får dagplejerne bare et pålæg ovenfra.
Dagplejehjemmet, også et ikke-ryger dagplejehjem, er samtidig et almindeligt hjem med familie, venner og bekendte som måske ryger, bringer en deltager på banen. Det er ikke rimelig at forbyde det, mener hun.
Måske nok ikke. Men Jonna Werther peger på at dagpleje-hjemmet både er et privat hjem og en professionel arbejdsplads, og at dagplejerne er en anerkendt faggruppe. ”Det er ærgerligt at smide hele den professionalitet ud. Vi har jo kun dagplejen så længe familierne har lyst til den. Kan man sende gæster udenfor at ryge? Vi er professionelle mennesker, som arbejder med at passe andre menneskers børn, og vores profession dør hvis
ikke gør noget.”
Det får en anden deltager i salen til at spørge: ”Hvad så med rygerbørn?” Hvortil Jonna Werther svarer at hun heller ikke har færdige løsninger, men uanset hvad man vælger, så skal det styrke dagplejens omdømme. Og ganske vist kan man ikke lovgive mod rygning i et privat hjem, men ”de kan jo lukke dagplejen.”En hævder at dagplejen jo er røgfri, og at arbejdsgiverne ikke skal beslaglægge dagplejernes hjem. De skal vel ikke vælge mellem deres job og deres mand.
Det får LFS’ formand Britt Petersen på talerstolen. Hun peger på konsekvenserne: ”Dagplejen er ikke røgfri, hvis der ryges efter børnene er gået. Institutionerne er røgfri, og de mangler børn. Nok kan man ikke lovgive om private hjem, men vi er nødt til at diskutere det, for konkurrencen om børnene er der jo. Hvis I vælger at forældrene ikke skal bestemme over røgen, så har det nogle konsekvenser. Forældrene kan vælge jer fra! ”Problematikken er klart noget, dagplejebestyrelsen skal arbejde med, selvom der ikke ligger nogen løsning lige for. Diskussionen lander på at der er brug for en åben debat og gensidig hjælp til atfinde løsninger.
PROFESSIONSSTRATEGI
Som sagt er der fuld gang i professionsdiskussionen. Er det nu nødvendigt at have en strategi for en profession? Spørger dagplejeleder i København, Jette Christiansen, og svarer selv ja, det er nødvendigt med en plan for en profession, for et fag.
Hun refererer med en vis indignation i stemmen fra BUPLs diskussion om pædagogprofessionen, og forholdet mellem daginstitution og dagpleje, at kravene skal være de samme, bl.a. i forhold til læreplaner, og hun siger: ”Jamen er det ikke det vi gør og er rigtig gode til? ”Hun nævner regeringens politik, hvor der lægges op til en tidlig indsats med uddannet personale, der kan opfange og iværksætte en professionel indsats og siger: ”Er det ikke en af dagplejens spidskompetencer? Noget vi er rigtig gode til? Det lille nære miljø hvor der kommes rundt om hvert barn hver dag.”
Nogle kommuner vælger ifølge BUPL at knytte ekspertise fra daginstitutionerne til dagplejen for at sikre højere pædagogisk kvalitet. Jette Christiansen kommenterer: ”Jamen, vi har allerede den ekspertise og pædagogiske kvalitet i den nuværende dagplejestruktur.”Hun citerer fra et indlæg, at pædagogisk arbejde og pædagogisk viden kræver retning og værdier, relevante redskaber, åbenhed for korrektion og dygtighed. ”Netop hvad vi kan og gør. Det er en af vores styrker at finde pejlemærker”. Og hun henviser til Per Schultz Jørgensens bog ”Dagplejen – livsform og relation” som omtaler dagplejen som en meget lang historie om en succes – og som en profession.” (Se LFS Nyt 8/06)
”I LFS arbejdes der med et debatoplæg med vores bud på en professionsstrategi. Ikke som et modspil til BUPLs. I LFS skal en professionsstrategi tegnes med en bredere pensel, til en strategi der afspejler at LFS er en fagforening med mange forskellige stillingsbetegnelser. Som skal vise den brede vifte af mangfoldighed i pasningstilbud. På repræsentantskabsmødet i december skal der nedsættes en arbejdsgruppe, der arbejder på denne professionsstrategi.”
FREMTIDEN
Dagplejer og fællestillidsrepræsentant for københavnerne, Lican Larsen, præsenterer de næste to års arbejde i bestyrelsen. Som sagt, der er fart på. De områder, der især skal arbejdes med, falder i tråd med de problematikker, som beretningen og diskussionen i øvrigt har været inde på. Og bestyrelsen vil søge indfl ydelse i så høj grad den kan, forsikrer hun.
Først skal den nye bestyrelse lære hinanden at kende og tilrettelægge det næste års arbejde. Det er et mål for bestyrelsen at sprede mere viden om bestyrelsens arbejde til medlemmerne og derved skærpe interessen omkring arbejdet. Bl.a. har de planer om at holde oplæg på tillidsrepræsentantmøderne, i forventning om at tillidsrepræsentanterne bringer den viden de får ud til alle på arbejdspladserne, dagplejekontorerne, dagplejegrupperne og på klubmøderne.
Kommunalreformen står højt på listen over arbejdsområder: ”Vi kan håbe på at medlemmerne i de nye kommuner vælger at blive tilknyttet LFS. Det arbejder vi utrolig meget for skal ske.”Dagplejepædagogikken er vigtig at både fastholde og udvikle. Derfor deltager bestyrelsen alle steder hvor emnet er på dagsordenen – for derefter at formidle den nye viden ud til medlemmerne. ”Den høje kvalitet i dagplejen peger på at dagplejen giver ekstra muligheder for at tilgodese børn med særlige behov. Bestyrelsen vil se på kommunernes ordninger på området, så vi kan samle erfaringer til glæde for de kommuner, som søger inspiration”, siger Lican Larsen.
Hun nævner vanskelighederne med at rekruttere nye dagplejere. Et idékatalog fra bestyrelsen omkring rekruttering skal medvirke til at dele de erfaringer, som forskellige kommuner har gjort sig inden for området. Arbejdet med professionsstrategier ligger også på bestyrelsens bord; den vil nemlig arbejde på at dagplejens kvaliteter og ikke mindst den uddannelse, der foregår inden for dagplejen, kommer i fokus i debatterne om professionsstrategi. Og så er der emnet rygning, hvor bestyrelsen vil indgå i dialoger om sundhedsfremmende projekter, indsamle rygepolitikker og få erfaring med bl.a. luftrensere. Al viden lover Lican Larsen formidles til medlemmerne, bl.a. via LFS Nyt.
De to faggruppeudvalg, dagplejernes og pædagogernes har haft succeser med arrangementer, dagplejerne havde en velbesøgt og god temadag om stress og arbejdsglæde, og de har gang i en ny om at vende stress til noget positivt. Pædagogerne har haft en stor succes med et kursus i læreplaner og voksenuddannelse. Et tilsvarende annonceret er allerede overtegnet. De ønsker i udvalget også at arbejde med seniorordninger og nedskæringer i kommunerne. Flere opfordres til at deltage i faggruppeudvalgene.
DAGPLEJEBESTYRELSEN:
Marianne Rosell blev genvalg som formand. Jonna Werther som næsteformand.
Winnie Duncan Bendix blev nyvalgt til kassererposten, Jette Christiansen blev genvalgt som hovedbestyrelsesmedlem, mens dagplejer i Ballerup og tillidsrepræsentant Eva Fredborg blev nyvalgt til hovedbestyrelsen.
Bestyrelsen består desuden af Anni Dupont Mathiesen, dagplejer og tillidsrepræsentant i valby, Annette Sjelle og Hanne Nielsen, begge dagplejere i Valby, dagplejer Jonna Christensen fra Amager, dagplejepædagog Johnna Borup.
Lican Larsen, dagplejer på Amager, er som fællestillidsrepræsentant for de københavnske dagplejere født medlem af bestyrelsen.
Juletræsfesten (ja pludselig er den der, julen) for alle tre områder i LFS holdes sædvanen tro i selskabslokalerne i Markmandsgade 9-11 på Amager. Dagen er den 9. december og det starter kl. 15.00.