Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
LFS' nye hjemmeside
Af Elisabeth Lockert Lange
Så skal du kun klikke èt sted
mitlfs.dk: nemmere, hurtigere og bedre. LFS’ hjemmeside er relanceret. Med ny struktur og nyt udseende.
Hvis du er et af de medlemmer af LFS, som ofte bruger fagforeningens hjemmeside, vil du uden tvivl allerede have opdaget at siden både ser helt anderledes ud og fungerer på en anden måde. Den nye hjemmeside har nemlig været i luften fra starten af oktober.
Derimod er alt indhold ikke nyt. Meget er det oprindelige overenskomststof, information om budgetter og bestyrelser m.m fra LFS’ gamle hjemmesider er opdateret og ført med over på den nye hjemmeside. I modsætning til tidligere, hvor LFS’ hjemmeside bestod af flere portaler, er den nye hjemmeside én portal, en adresse. Og det er netop en stor del af pointen: Det hele er samlet ét sted, på mitlfs.dk
Hovedidéen er med andre ord at samle al information ét sted. Alt fra LFS’ gamle hjemmeside under foa.dk, databasen med det faglige stof (kaldet biblioteket), debatten, medlemslisterne til brug for tillidsrepræsentanterne og relevante temaer. Alt er nu integreret på den nye hjemmeside i et nyt overskueligt system.
”Alt det gamle stof er blevet gennemgået, vurderet i forhold til at det stadig holder vand. Det der gør er indtænkt i den nye struktur, og det er blevet omredigeret og sat ind”, fortæller IT-chef Uve Vesterbrandt, som har udarbejdet den nye hjemmeside og hele teknikken bagved.
Det er først og fremmest hjemmesidens nye webredaktør, Bent Juul, som har stået for redigering og indlægning.
”Løbende skal der også ske noget på indholdssiden. Ud over at redigere og lægge det ”gamle” faglige stof på er det min intention at udvide indholdet. Ikke mindst pædagogiske emner mener jeg har brug for mere opmærksomhed og flere sider.”
Han uddyber:
”Der vil ikke være tale om et skift i vægtningen af indholdet, men jeg vil holde øje med udvikling og nye tiltag. Jeg vil bedrive opsøgende arbejde og fx etablere nye temaer. Som nævnt mener jeg at især det pædagogiske emneområde med fordel kan udvides bl.a. med aktuelle ajourførte pædagogiske debatter. Derudover har vi også en del spændende materiale fra pædagogisk sektor i FOA og fra Pædagogisk Udviklingsfond, vi kan linke til.”
Hjemmesiden har stadig nogle skønhedsfejl og mindre funktionelle elementer. En del skal udbygges og justeres, men i skrivende stund ligger der over 600 sider.
SYSTEMET
Når du klikker dig ind på mitlfs.dk kommer du til en forside opdelt tre ”spalter”, som meget godt afspejler den virkelighed, en fagforening opererer i. Der er den organisatoriske del. Her ligger de tre områder i foreningen, almen-, special- og dagplejeområdet. Her er indgange for tillidsrepræsentanter og ledere.
Og i bunden ligger sidste nummer af LFS Nyt.
Den midterste del indeholder nogle indgange såsom temasider, faglig rådgivning og arrangementer for medlemmerne. Der vil efterhånden komme mere til. Endelig i tredjedelen længst til højre ligger der nyheder og debat, det evigt skiftende, selvom man ikke skal forvente ”breaking news”, som webredaktøren siger med et glimt i øjet.
”Det er et helt nyt system, vi har lavet. Målet med det er at vi nu kan vise en masse information på en langt mere overskuelig måde end før”, fortæller Uve Vesterbrandt.
Øverst i billedet ligger en såkaldt hovedemnelinje med de grundlæggende emner som bl.a. arbejdsmiljø, driftsforhold (inklusiv budget og normering), fag og uddannelse, ledere, tillidsrepræsentanter og de tre områder. Herfra ruller yderligere en menu med relevante underemner ned, og den flytter sig ud til siden, når man flytter musen fra den. Disse yderligere niveauer kan man med andre ord ”have med sig”, mens man kigger i de tekster, man har fået frem. Formålet er at give og bevare overblikket over, hvor man befinder sig.
En menulinje ovenover hovedemnemenulinjen skifter afhængig af, hvilket hovedemne man er inde i.
”Vi har valgt dette som en dynamisk løsning, hvor man som bruger hele tiden får tilbudt nye muligheder og uddybende links. Hvis man fx går ind på menupunktet tr/su/med så skifter den øverste menulinje til ”online medlemslister”. Som man har brug for og kan hente, hvis man er tillidsrepræsentant med dertil indrettet kode”, præciserer Uve Vesterbrandt.
På alle sider vises der en ”header” om netop den side øverst oppe. Her står der kilde (fx LFS), der står kategori (fx fagligt), hvilke områder siden omfatter (fx specialområdet), og der står dato for hvornår, den sidst er opdateret. Formålet er dels at målrette informationen helt specifi kt, dels gøre det muligt at søge efter netop disse kriterier. ”Også temasiderne er mærket af på denne måde. Det betyder at de kan bruges dynamisk i andre sammenhænge, hvor man kan udvælge præcis et specifikt område og emne i temaet”, siger Bent Juul.
OPDATERING
Layout er altid en smagssag. Denne er lys og luftig, synes denne bruger. Samtidig med at den indeholder en hel del information og tilbyder en række indgange ud over hovedmenuemnerne. Fx debat, arrangementer og nyheder. Under debatten kan man fra forsiden klikke sig direkte ind på de seneste tre indlæg. Samtidig er der mulighed for at abonnere på et nyhedsbrev, som automatisk udsendes, når der kommer nye indlæg. Ligesom det stadig er muligt at få besked pr. mail, når der lægges store og vigtige informationer, nyheder etc på hjemmesiden. Det gør man under menupunkt Forsiden og derefter nyhedsbrev. At kunne se hvilke arrangementer, der afholdes i fagforeningen og hvor, har været en ofte efterspurgt hjemmesideservice.
”Og man kan nu se møder, kurser, temaaftener osv – og tanken er at man også efterfølgende skal kunne finde opfølgning, materiale osv fra møderne. På sigt skal man selvfølgelig også kunne melde sig til et fyraftensmøde, eller hvad det måtte være, via nettet”, fortæller Bent Juul.
Hjemmesiden har en automatik i forhold til, hvornår forældede informationer fjernes, fx møder som er holdt. Men en sidste dato gælder sådan set for alt der lægges på hjemmesiden, for den tages der ganske enkelt stilling til allerede når stoffet lægges på. Samtidig vurderer webredaktøren, hvordan emnet skal nyhedsformidles, fx om det skal ligge under nyheder, sendes ud i det elektroniske nyhedsbrev eller noget helt andet. Det betyder at forsiden næsten automatisk opdateres, når nyt stof lægges ind.
Den nye hjemmeside giver også helt andre og langt bedre muligheder for at søge på tværs af webben end i det gamle system. Hvis man fx søger på overenskomst, så dukker alt det frem, som har med overenskomster at gøre, fra selve overenskomsterne og løn til arbejdstidsregler og pension. Man kan også søge mere snævert eller præcist om man vil, hvis man fx kun er interesseret i overenskomster på ét område.
”Søgefunktionen er dels på et emneord, fx normering. Dels kan man søge på ord, og får så alle tekster frem, hvor ordet optræder. Søgefunktionen vil løbende blive udvidet og udbygget, men der skal jo også være mulighed for udvidelser”, siger de med et smil. Og så vil de forfærdelig gerne have feedback.
Så når du har prøvet mitlfs.dk så skriv ind til it@lfs.dk hvad du synes om siden.