Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
LEDERKLUMMEN
Udvidelse af arbejdsmiljøinformation til ledere
Videncenter for arbejdsmiljø har opdateret portalen arbejdsmiljoviden.dk med nye sider særligt rettet mod ledere. Her kan ledere finde artikler, spørgsmål og svar om lederens opgave med at håndtere arbejdsmiljøarbejdet. Siderne om de lovpligtige områder giver en indføring i lederens ansvar og opgaver, arbejdspladsvurdering og tilsyn samt arbejdsskader og erhvervssygdomme.
Det er vigtigt at kende sit værktøj, og derfor er det muligt at finde tjeklister, skemaer og styringsværktøjer om arbejds-miljø målrettet forskellige brancher på de nye sider. Derudover findes der på de nye ledersider inspiration til de frivillige ordnin-ger, som man yderligere kan benytte for at fremme den gode arbejdsplads. Fx kan man som leder tilbyde motion som et led i en sundhedsfremmende politik, eller man kan vælge at hente inspiration til en arbejdsmiljøcertificering.
’Hvordan undgår man stressede medarbejdere?’ og ’hvordan påvirker fusioner det psykiske arbejdsmiljø?’ er eksempler på et par af de ofte stillede spørgsmål om ledelse og arbejdsmiljø, som besvares på de nye ledelsessider.
Inspiration til ledere
DJØF har med udgangspunkt i en række ledelsesmæssige problemstillinger udarbejdet nogle syns-punkter, som du som leder kan lade sig inspirere af.
1. Lederen skaber rum til ledelse. Det klart afgrænsede ledelsesrum er en forudsætning for at den daglige ledelsesudfordring reelt kan løftes. Derfor er det afgørende, at ledelsesopgaven defineres og prioriteres på alle niveauer.
2. Lederen udvikler sine kompetencer. En leder skal kende sine styrker og svagheder. Det kræver, at hun eller han har konstant opmærksomhed på sig selv som person, sine kompetencer og udviklingsbehov.
3. Lederens karriere er mobil. Ledere behø-ver ikke være ledere hele livet. Vi kan lære meget af at flytte rundt i systemet i forskel-lige roller og på forskellige niveauer.
4. Lederen tager konflikterne. At udsætte konflikterne skader samarbejdsklimaet og blokerer for en nødvendig udvikling. Konflikter skal løses på lavest mulige niveau, og det er en ledelsesopgave at tage ansvar for, at det sker.
5. Lederens balance mellem arbejde og fritid. I dag er kravene til ledere så store, at de ikke kan fungere, hvis ikke de har balance mellem arbejdslivet og det liv, der leves uden for arbejdspladsen. Det gælder både på kort og på langt sigt.
6. Lederen tænker i ligestilling. En leder har pligt til at tænke i ligestilling, så virksomhe-den udnytter hele sin talentmasse.
7. Lederen er sig sin magt bevidst. I sidste ende er det altid lederen som bestemmer, og som har ansvaret. Sådan skal det være, og du må ikke skabe en illusion om det modsatte.
8. Lederen sikrer medarbejdernes employability. Ledelse og medarbejdere skal sammen tage ansvaret for, at alle øger deres »markedsværdi«, mens de er ansat.
9. Lederen minimerer dårlig stress. Ledelse, der skaber stress, er dårlig ledelse. Ledelsen skal sætte stress på dagsordenen og sikre, at det bliver legitimt at tale om problemerne.
10. Lederen sikrer mangfoldighed. Organisationen skal afspejle den verden som den befinder sig i og medvirke til at styrke samfundets sammenhængskraft det vil sige de forhold der forstærker den positive sammenhæng.
11. Lederen sikrer demokrati og ytringsfrihed. Som leder tager man et aktivt medansvar for at styrke demokratiets grundvilkår og giver plads til dialog og forskellige holdninger.
Unge ledere bliver en mangelvare
Under denne overskrift beskriver HK-kommunalbladet nr. 17, 2006 den 31 årige chef i Lyngby-Tårbæk kommune Lasse Bjerregaard. Han har en baggrund som pædagog, sergent og diplomuddannelse i ledelse fra Forvaltningshøjskolen.
Lasse Bjerregaards afgangsprojekt fra Forvaltningshøjskolen handlede om aldersforskellen mellem ledere i det offentlige og ledere i det private. Projektet konkluderer, at offentlige ledere er ca 5 1/2 år ældre, end deres lederkolleger på det private arbejdsmarked. Samtidig mener Lasse Bjerregaard, at kommunerne kan få voldsomme problemer med at rekruttere unge medarbejdere til lederstillingerne. ”Der sker ikke en løbende udskiftning, og det vil være ærgeligt, at man ikke afleverer guldkorn til nye ledere, når rigtig mange går på pension samtidig”, siger han til bladet.