Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt
Vold på arbejdspladsen
Kommunerne har i dag ikke ansvarsforsikringer, der omfatter vold mod medarbejdere. Derfor er det svært for f.eks. en specialpædagog at få erstatning, hvis denne udsættes for overfald på arbejdet. En løsning er, at landets kommuner pålægges at have ansvarsforsikringer for deres ansatte, skriver Newspaq.
Ansatte på landets døgninstitutioner kan i øvrigt ansøge om en voldsforebyggelsespakke – ”Fra fortælling til forandring” på forebyggelsesfonden.dk. Med pakken følger økonomisk støtte til et workshopforløb, der gør ledere og medarbejde i stand til i fællesskab at reducere og håndtere voldsepisoder.
"Der er ikke nogen tvivl om, at vi har et problem, som må og skal løses. Det er fuldstændig urimeligt, at de ansatte, som tager sig af nogle af de mest udsatte i vores samfund, ikke kan få en ordentlig erstatning, hvis de er så uheldige at blive udsat for vold og trusler".
Pernille Skipper, retsordfører hos Enhedslisten.
BUPL skyder med ’løst’ mod dagplejerne
”Underlødig og uredelig!” Det vakte en del forargelse, da BUPL i begyndelsen af oktober gik ud med undersøgelse, der påstod at dokumentere, at børn der har gået i daginstitutioner klarer sig bedre i skolen og har større tilbøjelighed til at læse videre, end børn der har gået i dagpleje.
For det første var forskellen grupperne i mellem meget lille, for det andet er der parametre, der ikke kan måles på og for det tredje bunder undersøgelsen i tal fra 1995-1998.
”Man kan ikke sammenligne dagplejen for 15 år siden med dagplejen, som den ser ud i dag. For dagplejen har undergået en enorm udvikling både med hensyn til dagplejernes og dagplejepædagogernes uddannelse samt det pædagogiske indhold i dagplejen,” siger Jakob Sølvhøj, fra FOAs pædagogiske sektor. Børneforsker ved DPU Ole Henrik Hansen er heller ikke enig i resultatet:
”Dagplejen kan nogle ting i forhold til nærhed og trivsel, der er rigtig gode, men som kan være svære at måle på.
Særligt for de mindste børn er miljøet overskueligt, og der er ikke ret meget støj. De meget store institutioner er udfordret af mange børn og få voksne, og det kan i nogen grad stresse børnene.,” siger Ole Henrik Hansen til Information.
Få 25.000 kr. til efteruddannelse
Vil du udvide horisonten og og blive en bedre pædagog? I så fald har du nu muligheden for at få op til 25.000 kr. hos Den Kommunale Kompetencefond, der netop har åbnet ansøgninger til efter- og videreuddannelse af pædagoger.
Spørg din leder, din tillidsrepræsentant eller din fagforening om, hvilke muligheder der tilgodeser dine interesser. Du kan også læse mere om kompetencefonden og om, hvordan du søger penge på: denkommunalekompetencefond.dk
Der skal flere voksne til
9 ud af 10 forældrebestyrelser i landets daginstitutioner er gladefor deres personale, men samtidig peger 6 ud af 10 på, at der ikke er tilstrækkeligt med personale i deres daginstitution. Det fremgår af en undersøgelse fra FOA og Forældrenes Landsorganisation, FOLA. Undersøgelsen viser også, at forældre i 10 procent af institutionerne arbejder som frivillige vikarer i forbindelse med f.eks. pædagogiske dage og sygdom.
”Det er en alvorlig glidebane, når kommunerne begynder at erstatte pædagogisk personale med frivillig arbejdskraft,” siger Jakob Sølvhøj, der ligesom FOLA kræver flere voksne i landets institutioner.
Invaliderende at ende i gabestokken
Det kan være stærkt invaliderende at blive hængt ud i medierne. Det fastslår en undersøgelse af psykiske arbejdsskader fra Arbejds- og Miljømedicin på Bispebjerg Hospital, hvor medieomtale er blevet fremhævet som årsag.
Konklusionen er, at 25 danskere uden ledelsesansvar – ofte lærere og pædagoger – over de sidste 10 år uberettiget er blevet hængt ud i medierne med psykiske arbejdsskaber til følge. De 12 har fået posttraumatisk stress, otte posttraumatisk reaktion og fem har fået andre diagnoser f.eks. kronisk angst.
”Det er folk, der bare har passet deres arbejde. Pludselig er der en sag, hvor de kritiseres for ikke at have gjort nok. Og så bliver de hængt ud. Undertiden ligefrem med navns nævnelse,” siger en af lægerne bag undersøgelsen, professor emeritus Finn Gyntelberg til Fagbladet Journalisten, der mener, at der kun er tale om toppen af et isbjerg.
I de 25 sager er der blevet tilkendt arbejdsskadeerstatning og dermed er der også åbnet op for muligheden for førtidspension.