Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
- Hvad siger Københavns politikere?
Tillidsdagsordnen
Hvordan vil du medvirke til at sikre, at tillidsreformen gennemføres i alle forvaltninger, men ikke mindst i Socialforvaltningen?
Vil du som politiker begrænse dig til udelukkende at udstikke målet og lade fagfolkene om at finde metoderne til at løse kerneopgaven og nå målet?
Er tillidsdagsordnen en revitalisering af velfærdsstaten?
Jesper Christensen (S):
”Som Økonomiudvalgsmedlemmer har vi naturligvis et bredere ansvar. Derfor skal vi også blande os i – eller interessere os for, hvad der sker i alle forvaltninger. Tillid er noget, der tager tid at opbygge.
Jeg er rigtig glad for, at det virker som om, at de ansatte tror på, at vi mener det. Det vigtigste er så, at vi med åbenhed og handling også lever op til det i de kommende år. Ja, så tror jeg faktisk, at det kan medvirke til et nyt fælles ansvar for de velfærdsydelser, vi som kommune skal levere hver eneste dag.”
Morten Kabell (EL):
”Det er nødvendigt, at vi politikere nøjes med at udstikke rammerne og så lader fagfolkene om at udmønte og gennemføre beslutningerne. Det kræver også disciplin blandt os selv – for eksterne undersøgelser og konsulentrapporterer nemme løsninger. Men hver gang vi beder om en ekstern undersøgelse, koster det jo rigtig mange penge – hver gang kunne vi i virkeligheden ansætte en pædagog eller en pedel i stedet.
Så tillidsreformen er nødvendig – ikke mindst for at genskabe tilliden mellem ansatte og beslutningstagereog for at bakke kommunens ansatte op.”
Ninna Thomsen (SF):
”Jeg har som borgmester stået i spidsen for et markantskift fra kontrol til tillid på ældreområdet. Det har jeg gjort i samarbejde med både ældreorganisationer og fagbevægelse. Tillidsreformen er, som jeg ser det, en ny og bedre måde at tænke velfærd på. Vi har droppet stopurene i hjemmeplejen, det er slut med BUM-modellen på plejehjemsområdet og der er kommet et stærkere fokus på faglig ledelse.
I starten synes jeg, at jeg kæmpede meget alene, men nu er ”tillid til faglighed” blevet en del af forvaltningens brand. Jeg tror, at det et vigtigt, at der er et politisk lederskab på forandrings-processerne. Derfor betyder den enkelte borgmester meget for processen. Men jeg tror på, at forandringen kommer. Jeg tror ikke, at vi har råd til at lade være.”
Anna Mee Allerslev (R):
”Vi er meget glade for, at den tillidsdagsorden, som Radikale Venstre har kæmpet for i 10 år, efterhånden er ved at blive en del af den måde vi alle sammen tænker på. En vigtig del er netop at lade medarbejdernes fagligheder komme i spil, i stedet for at detailregulere. Vi skal sætte rammer som politikere og opstille nogle klare mål.
Vi skal også lave en god evaluering af de indsatser, vi igangsætter, men vi skal først og fremmest have tillid til at ledelse og medarbejdere ved, hvad de laver og bedst selv kan finde lokale løsninger på lokale problemer. Vi tror mere på efteruddannelse end kontrol. Nogle af de sager, der har været i SOF de seneste år, har i højere grad handlet om manglende efteruddannelse og sløje normeringer end manglende kontrol.”
Pia Allerslev (V):
”Tillidsdagsorden er jo et begreb der har været herskende i min egen forvaltning – Kultur- og Fritidsforvaltningen de seneste 5-6 år. Det er efter Venstres mening, den helt rigtige vej at gå – det er muligt at gøre det – og det handler i al sin enkelthed om, at have tillid til, at de dygtige medarbejdere vi har i kommunen – også i de yderste led. Vi må have tillid til, at medarbejdere kan træffe de rigtige løsninger og beslutninger, uden at skulle spørge sig vej opad i systemet.
Der bruges så utrolig meget spildtid og ekstra ressourcer, som kunne bruges på vores borgere i stedet. Jeg tror oprigtig på, at det kan lade sig gøre – og vil være med til at skabe mere stolthed og arbejdsglæde blandt vores medarbejdere.”
Ayfer Baykal (SF):
”SF’s sundhedsborgmester Ninna Thomsen har med tillidsdagsordenen i Sundheds- og Omsorgsforvaltningenvist vejen frem for alle forvaltninger i Københavns Kommune. Som politikere skal vi opstille nogle klare mål for velfærden i København.
Og vi skal have tilliden til, at medarbejdernes faglighed er den bedste garant for, at vi når de opstillede mål. Det giver den bedste velfærd for københavnerneog den største arbejdsglæde hos kommunens ansatte.”
Rikke Lauritzen (EL):
”Tillidsreformen skal give mere tid til at tage sig af de mennesker, vi som kommune skal give støtte og hjælp i hverdagen. Og den skal betyde, at der gives mere rumtil lokal faglig udvikling.
For at det skal lykkes, skal der fortsat være politisk og ledelsesmæssigt fokus på tillidsreformen.
Samtidig skal politikerne i højere grad lære at stå på mål for de ansatte, når der kommer mediesager uden hold i virkeligheden, i stedet for at lade sig rive med og kræve lukninger og fyringer. Men tillid kræver ansvar – og det skal alle løfte. Både politikere, ledere og alle andre i Københavns Kommune.”