Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Husk at afstemme forventninger om løn
Misforståelser og forglemmelser giver unødvendigballade om løn. Fællestillidsrepræsentant på Specialområdet, Mia Christensen, opfordrer til at få afstemt forventningerne allerede ved ansættelsessamtalen.
Tekst: Jon Arskog
Uoverensstemmelser om løn er ikke den bedste måde at indlede et arbejdsforhold på. Ikke desto mindre sker det ofte, at nyansatte på specialområdet ikke får den løn de forventer.
”Vi møder medlemmer, hvor den løn der står på udkastet til lønaftalen, slet ikke er den løn de forventer og det giver en lidt uheldig start på samarbejdet,” konstaterer Mia Christensen, der er fællestillidsrepræsentant for Specialområdet i LFS. Hun bruger en stor del af sin arbejdstid på at forhandle de nyansattes lønaftaler, og det er her hun ofte konstaterer, at der kan være uoverensstemmelser mellem den nyansattes lønønske og ledelsens forslag til løn.
Med eller uden pension?
”Nogle gange er der slet ikke blevet talt om løn til samtalen.
Måske fordi afdelingslederen ikke har kompetencen til at aftale lønnen. Men det kan også være, fordi medlemmet beder om et bestemt beløb og så opfatter afdelingslederen det som den samlede lønudgift - altså inklusive pension. Derudover er der problemet med tillæg,” uddyber Mia Christensen og konstaterer, at der er et behov for, at den jobsøgende er mere bevidst om sin lønsammensætning og får meldt klart ud, hvad forventningen er.
”Selvom lederen måske ikke kan aftale lønnen, så skal hun stadig tage imod den forventning til lønnen, som den enkelte har. Det giver også mulighed for, at lederen med det samme kan melde ud, om det kan lade sig gøre, ligesom lederen ved, hvad hun skal gå videre med,” siger Mia Christensen.
Tillæg er afgørende
Lønnen består af flere ting, der kan komplicere billedet. Først og fremmest berettiger stillingsbetegnelsen til en overenskomstbestemt grundløn og pension, som dermed ikke står til at ændre. Dertil kommer den lokalt aftalte funktions- og kvalifikationsløn, og sidst men ikke mindst arbejdstidstillæg.
Her er det særligt funktions- og arbejdstidstillæggene, der kan ’snyde’. Ifølge Mia Christensen skal man særligt på specialområdet være opmærksom på, at går man fra en døgninstitution med aften-, nat- og weekendvagter til en institution med rene dagvagter, så kan det være en forholdsvis stor del af lønnen, der er arbejdstidstillæg, som man ikke får med i det nye job.
”Det samme gælder, hvis man har været afl ønnet for en særlig funktion og ikke har den funktion i den nye stilling.
Så får man jo kun kvalifi kationslønnen, selvom man har bedt om den samme løn. Så er det bedre at melde et beløb ud – så er der ingen tvivl,” siger hun.
Tjekker lønaftaler løbende
Når institutioner uden en tillidsrepræsentant - eller uden en tillidsrepræsentant med grunduddannelse - skal have en ansættelse på plads, sender de et udkast til lønaftalen ind til LFS, hvor fællestillidsrepræsentanterne tager sig af den lokale forhandling.
Som fællestillidsrepræsentant modtager Mia Christensen således en god bunke aftaler om året, som hun naturligvis afstemmer med medlemmet. Viser det sig, at medlemmet ikke er tilfreds med arbejdsgiverens lønforslag, indleder hun en forhandling.
”Det må vi så tale os til rette om. Resultatet afhænger selvfølgelig af, hvor begge parter har deres smertegrænse, men langt hen ad vejen kan vi mødes,” siger Mia Christensen, der over det sidste år har haft en del sager om løn. Kun i to-tre tilfælde har det ikke været muligt at fi nde en løsning, hvorefter parterne er gået fra hinanden.
”Det bedste er selvfølgelig at undgå, at det kommer så vidt.
Derfor skal man huske at få udtrykt lønønsket og i det tage højde for både pension og tillæg,” siger Mia Christensen.