Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
- Hvad siger Københavns politikere til
Dagplejen
Det er ikke alle børn, der fungerer lige godt i større institutioner.
Samtidig bruger kommunerne i stor udstrækning private tilbud, som ikke er omfattet af samme krav til pædagogik og sundhed som de offentlige. En anerkendt dansk forsker konkluderede fornylig, at dagplejen i Danmark er et godt og trygt sted at være. Er du tilhænger af den kommunale dagpleje?
Skal den udbygges som et alternativ til vuggestuer?
Hvad er din holdning til den private dagpleje og de private, selvstændige børnepassere?
Hvorfor er private børnepasningstilbud gode eller dårlige?
Jesper Christensen (S):
”Jeg er tilhænger af, at vi i København har tilbud, der matcher mange forskellige behov. Vores dagplejere er dygtige, kompetente mennesker, der med ildhu varetager deres opgaver, ligesom basisdagplejen løfter en opgave, der ikke varetages andre steder i vores system. Uanet hvilken pasningsform forældre ønsker til deres børn er det dog afgørende for mig, at pasningen er underlagt et kommunalt tilsyn, så vi sikrer, at alle børn får et godt og pædagogisk velfunderet tilbud. Det gælder også private ordninger, der foretrækkes af nogle forældre som en god overgang til institutionslivet.”
Morten Kabell (EL):
”Primært er jeg tilhænger af en bred vifte af tilbud. Men jeg er ikke for, at antallet af private tilbud vokser: pædagogiske tilbud i kommunen skal være så gode, at de vælges som det primære ønske af forældrene.”
Ninna Thomsen (SF):
”Jeg ser den kommunale dagpleje som et godt supplement til byens vuggestuer og børnehaver. Jeg synes, at det er fint, at dagplejen er der, når kommunen er presset på plads-garantien. Der er givetvis også forældre, der er mere trygge ved at bruge en dagplejer end ved at sende deres barn i vuggestue. Når det er sagt, så har vi i SF ingen ambitioner om at satse på dagplejen på bekostning af vuggestuer og børnehaver. Vi tror, at fagligheden er større i institutionerne.”
Anna Mee Allerslev (R):
”Radikale Venstre er meget optaget af, at vi fortsat har en mangfoldighed og høj kvalitet i tilbuddene, som vi har i dag. I stedet for at tale det ene område op eller ned af ideologiske årsager, skal vi sikre en grundlæggende kvalitet uden at ødelægge den pædagogiske frihed til at udvikle sig som institution. Vi har i mange år foreslået, at vi burde sætte os konkrete mål for - over årene - at øge normeringerne og andelen af uddannede pædagoger i vores dagtilbud. Vi har fået bedre og bedre økonomi i byen, og det skal afspejle sig i den grundlægningen velfærd, herunder og især børne-tilbuddene, hvis det står til os. Derfor arbejder vi også for, at København kommune får en plan for, hvordan vi kan øge normeringerne med 300 fuldtidsstillinger.”
Pia AllersleV (V):
”Der skal være både plads til private, offentlige, selvejende, store og små institutioner og alt der imellem. Det er vigtigt, at man som forældre har mulighed for at vælge et pasningstilbud, der passer til ens barn – og familiens forhold i øvrigt. I Venstre hylder vi det private – men vil ikke undvære det offentlige tilbud. De to kan sagtens være et godt supplement til hinanden. Det der er vigtigt for os er tryghed, nærhed og opmærksomhed på børnenes udvikling, og at der er mulighed for at gribe tidligt ind, hvis personalet oplever, at et barn mistrives. Tidlig indsats er meget væsentlig, og ville kunne spare mange børn og forældre for kvaler senere i livet – og ville tilmed kunne spare samfundet for brug af en masse ressourcer på et senere tidspunkt.”
Ayfer Baykal (SF):
”Mit politiske fokus ligger på at skabe bedre forhold for svage og udsatte grupper. Og her mener jeg, der er brug for kommunale tilbud med høj pædagogisk faglighed.”
Rikke Lauritzen (EL):
”Jeg er tilhænger af en variation af tilbud. Jeg er dog ikke tilhænger af, at de private tilbud vokser, fordi kommunen ikke har kunnet følge med i udbud af egne tilbud. Jeg er ikke den, der slår forældre oveni hovedet, fordi de vælger et privat tilbud. Til gengæld er min rolle at sørge for, at de kommunale tilbud er så gode, at forældrene ikke fravælger dem. Det er i de kommunale tilbud, børn møder andre børn, der kommer
fra baggrunde, der ikke ligner deres egen.
Vi skal ikke havepasningstilbud, delt efter social baggrund. Så bliver det foralvor svært at opnå chancelighed.