Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Skyggebørn sender huskekager til Frank & co.
”Børn med handicap i København” forsøgte foran rådhuset at råbe Borgerrepræsentationen op, inden de vedtog budgettet for 2014. Det havde de ikke det store held med.
Tekst: Jon Arskog
Forsvundne sagsakter, tilsidesættelser af lægefaglige vurderinger, sager der er trukket i langdrag og vilkårlige og/eller forkerte afgørelser. At være handicappet barn eller forælder til et barn med handicap i Københavns Kommune har ikke været let over de sidste mange år – og det har slidt på sjæl, familie og ægteskaber og ført til mange tårer. For det har for nogen været en lang og ensom kamp mod systemet - og for mange af børnene gælder det, at de bliver dårligere og dårligere jo længere tid de må vente.
Flere års frustrationer over sagsbehandlingen for handicappede børn og deres familier kulminerede, da Facebook gruppen "Børn med handicap i København", der i dag tæller over 327 familier, havde kaldt til protest på Rådhuspladsen en halv time før vedtagelsen af Københavns budget for 2014 den 3. oktober. Efter gruppens opfattelse er budgettet fuldstændigt renset for midler til børn med handicap og det ville de gerne gøre opmærksom på.
På pladsen foran rådhuset bød de politikere og andre interesserede på kage og fortællinger fra deres hverdag og deres kontakt med kommunen i håbet om, at ikke mindst politikerne ville huske på de børn, der ikke lige passer ind i såkaldt normale sammenhænge, når de lægger budget næste gang.
Samstemmende for fortællingerne er, at de omhandledeproblemer med sagsbehandlingen i Handicap Center København, HCK.
”Vi er frustrerede over HCK. Vi snakker meget forskelligesprog og der er udpræget mangel på faglighed, forståelseog lyst til dialog,” fortæller Maren Grosen, der er mor til 13-årig dreng med aspergers.
Flere politikere var forbi. Men selvom skiltene på kagebordetgjorde opmærksom på, at der var tale om huskekager til overborgmester Frank Jensen, så var han ikke forbi. Det var derimod primært politikere fra Socialudvalget og den afgående Socialborgmester Mikkel Warming. Det kan måske forklare, hvorfor der er så lidt fokus på den trods alt lille målgruppe fra ikke-socialpolitikernes side.
Mogens Fosgerau er ligesom Maren Grosen forælder til en dreng med aspergers. Han var trods alt tilfreds med den opmærksomhed kagedemonstrationen havde fået:
”Det er gået som det skulle. Vi har mødt politikerne og de har mødt os og fået budskabet fra hestens egen mund. Og vi har ikke mødt en politiker – inklusive Mikkel Warming, der ikke erkendte, at den er og har været gal. Men jeg tror, at det er svært for politikerne at forstå, hvad problemet er.
For det er ikke det samme de hører, når de taler med forvaltningen,” fortæller Mogens Fosgerau, der har hørt politikerne bemærke, at man er i færd med at lægge kursen i Handicap Center København.
”Til det har jeg sagt, at det kræver fortsat opmærksomhed fra politikernes side og at de må ned og se på hvad problemet egentlig er,” fortsætter han.
Familierne i Facebook gruppen har fundet styrke i hinanden og er nu klar til at gå ud i valgkampen og stille spørgsmål til politikernes ambitioner på området.
”Vi skal ud at gøre opmærksom på vores børn – de københavnske skyggebørn. At der her faktisk er en gruppe borgere, der også har lov til at være her,” siger Maren Grosen, der lover at de politikere der ikke kender problemstillingen kommer til det og at dem der tror, at de bare kan tale dem efter munden, kommer til at blive mindet om den. Til stadighed.
Mogens Fosgerau opfordrer - både i den forbindelse og for at man ikke skal føle, at man står alene med kampen - alle københavnske familier med handicappede børn til at melde sig ind i Facebookgruppen, så børnene kan komme ud af skyggen og ind på næste års budget.