Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyheder
"Inklusion er det bedste for alle – når det virker. Når det ikke virker, kan det være ødelæggende og splittende – og få endnu flere til at fravælge folkeskolen til fordel for privatskoler.
Der, hvor der er gode erfaringer med inklusion, har det været godt forberedt og er ikke brugt som kommunal spareøvelse.
Det er den erfaring, politikere på Christiansborg og i kommunerne må lytte til. Hellere ingen inklusion end fejlslagen inklusion.
Lederskribent i Politiken, 10. marts.
Pædagogmedhjælpere kan have stor værdi i skolen
Hvis det står til FOA Herning skal Ikast-Brande kommunes pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter være en del af den fremtidige folkeskole i den midtjyske kommune. Mange af pædagogmedhjælperne og de pædagogiske assistenter har nemlig en anden erhvervsfaglig uddannelse i baggagen, som skolen vil kunne drage nytte af i børnenes hverdag.
Derfor er FOA-afdelingen gået i gang med at kortlægge pædagogmedhjælpernes og de pædagogiske assistenters kompetencer. ”Pædagogmedhjælperne har en masse forskellige kompetencer. Hvis vi kan få dem kortlagt, kan det være lettere at se, hvad de kan bidrage med og få dem i job ved en skole, der eftersøger nogle særlige kvalifi kationer,” siger Kim Henriksen, der er pædagogisk sektorformand i FOA Herning, til Fagbladet FOA.
9 organisationer styrer magten
Alene ni ud af 1700 danske organisationer står bag en tredjedel af den mest succesfulde politiske lobbyisme i Danmark. Det konkluderer tre forskere fra Aarhus Universitet i en ny bog om lobbyisme ’Organisationer i Politik’. Det drejer sig om Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer, LO, 3F, FOA. KL, Danske Regioner og Forbrugerrådet, der er de økonomisk og medlemsmæssigt mest stærke interesseorganisationer.
I modsætning til i andre lande sker samspillet mellem organisationer og politikere, ifølge bogen, på organisationernes initiativ og ikke som et oprindeligt ønske fra politikerne selv. Særligt erhvervsorganisationerne har succes med deres lobbyisme. De står bag 68 procent af den lobbyisme, der fører til ændret lovgivning.
Husk muligheden for at få 25.000 kr. til uddannelse
Kommunalt ansatte medarbejdere på FOAs overenskomster kan gennem kompetencefonden søge op til 25.000 kr. til uddannelse. Kontakt din tillidsrepræsentant, hvis du skulle have mod på efteruddannelse.
Piger lider under frygt for at fejle
Uddannelsesmæssigt klarer de unge piger sig bedre end drengene, men pigerne føler sig mest pressede.
Det viser ’Danskernes Sundhed - Den Nationale Sundhedsprofi l 2013’ fra Sundhedsstyrelsen, skriver Kristeligt Dagblad. Ca. 39 procent af de danske unge i 20-års alderen går i gymnasiet eller på HF og selvom pigerne klarer sig bedst rent fagligt, så har pigerne det laveste selvværd. Problemet opstår ifølge psykolog Mette Bauer, fordi pigerne ikke i samme grad som drenge er opdraget til konkurrence.
”Står man i konflikt som dreng, kan man enten vælge at bøje sig for udfordreren eller kæmpe mod ham. Man er vokset op med, at man enten vinder eller taber. Det er naturens gang. Men hos pigerne er det mere en subtil konkurrence, fordi man er blevet socialiseret anderledes. Hvis man kan undgå konfrontationer, er det bedst, og for at det kan lade sig gøre, skal man være perfekt. Og så går det galt, hvis man bliver afsløret i, at man ikke er perfekt. (…) Drengene kæmper altså for at vinde, mens pigerne kæmper for ikke at tabe,” siger hun til Kristeligt Dagblad.
Konstruktiv samfundskritik i Berlin i maj
Når deltagerne på ConCrit, Constructive Criticism, den 23.-24. maj mødes i Berlin, er det med formålet at diskutere neoliberalismens fokus på børn og unge som potentialer til samfundets indtjening, vækst og velfærd. Målet er at formulere et alternativ til den tankegang, der i de sidste mange år har afstedkommet et konkurrenceopdragende testregime for børn fra de er helt små og op igennem deres skole og ungdomsliv.
Niels Kryger er hovedtaler om netop det emne på konferencens førstedag, mens Kieron Hatton på andendagen taler om statens iscenesættelse af samfundets svageste som problematiske for samfundet. Bethan Hulse taler – også på andendagen - om nye skoler i belastede engelske bydele, hvor arkitekturen og de fysiske rum er udtænkt på en måde, der skal inspirere samfundets svage til at blive til ’noget’.
Hele markedsliggørelses- og konkurrencementaliteten i børn- og unge livet er til debat i ConCrit-netværket, der består af personer med arbejde med og interesse for børn- og ungeliv og uddannelse. Arrangementerne afholdes på åben gade, hvilket gør det muligt for forbipasserende at lytte med. Når dette års ConCrit løber af stabelen sker det for 30. år i træk. Alle kan deltage i ConCrit.
Læs mere om konferencen påConCrit.org
Nye lærere uden specialisering i specialpædagogik
Samtidig med, at inklusionsdagsordenen ruller, er læreruddannelsen lagt om, så specialpædagogik fra sommer ikke længere tilbydes som linjefag, men i stedet bliver en del af den nye obligatoriske del ’lærernes grundfaglighed’.
Det kritiseres blandt andet af professor i specialpædagogik Susan Tetler fra Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet. I Politiken kalder hun nedlæggelsen af linjefaget for ”helt ubegribeligt”.
”Det er blevet en del af lærernes grundfaglighed, men antallet af timer er blevet beskåret voldsomt. Faget er blevet udvandet. Man kan ikke tilegne sig de nødvendige kompetencer på den tid, der er afsat,” siger hun til Politiken.
Også lektor ved Center for Grundskoleforskning ved samme universitet, Frans Ørsted Andersen er kritisk:
”I forhold til inklusionsopgaven ser det noget broget ud. Vi kommer til at mangle lærere, der er eksperter i special-pædagogik og virkelig er klædt på. Det kræver en særlig kompetence at arbejde med disse børn; det er meget komplekst og indviklet, ” siger han til Politiken.
Københavns Kommune har skiftet vikarbureau
Skulle det være forbigået nogens opmærksomhed, skiftede Københavns Kommune sidste år vikarbureau. Fremover er det
firmaet PersonaleGruppen, der hører hjemme i Søborg, der er eneleverandør af pædagogiske vikarer til de københavnske institutioner. Det gælder både på Almen og Special og på dag- og døgnområderne. PersonaleGruppen er medlem af Dansk Erhverv og har overenskomst med FOA.
Bevillinger fra Forretningsudvalget
Forretningsudvalget i LFS bevilligede på sidste møde 1.000 kr. til aktiviteter i forbindelse med EU-valget den 25. maj 2014, 8.500 kr. til et nyt netværk for fleksjobansatte LFS’er, 1.000 kr. til konferencen ”Bekæmp fattigdom NU”, 3.000 kr. til ConCrits konference i Berlin den 23-24. maj 2014 og 1.000
kr. til Racisme Fri til konferencen ”For mangfoldighed – Mod racisme”.
Ny socialrådgiverpraktikant i LFS
Frem til den 20. juni er Kamilla Klüver socialrådgiverpraktikant i LFS. Kamilla er 22 år og læser til socialrådgiver på Professionshøjskolen Metropol på Frederiksberg, hvor hun går på 4. semester. Kamilla Klüver er på sit uddannelsesniveau i stand til at varetage mange forskellige opgaver, blandt andet kommer hun til at sidde med arbejdsskadesager, sygedagpengesager og andre opgaver.
”Jeg ser frem til nogle spændende og lærerige måneder i LFS og glæder mig til at møde medlemmerne og hjælpe dem med deres udfordringer,” siger Kamilla Klüver til LFS Nyt.