Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
471.509 kr. i efterbetaling af løn
Garantiløn. En undren ved et løntjek blev til 10 LFS’ere med 471.509 kr. i hånden.
Fejl i indberetningen af løn har fået Københavns Kommune til at efterbetale for lidt udbetalt løn.
Tekst: Jon Arskog
Nogle gange skal man bare være ualmindelig skarp, når man læser sin lønseddel, for alt kan se fuldstændig rigtigt ud og så alligevel ikke være det.
Det har 10 LFS-medlemmer erfaret, efter at de i maj måned fik meddelelse om, at de over årene – en enkelt helt tilbage til 2005 – har fået for lidt udbetalt i løn. Tilsammen har de nu fået 471.509 kr. i efterbetaling af løn med morarenter. Det største beløb, der er efterbetalt er 86.212 kr., det mindste er 21.014 kr.
Misæren bliver opdaget i marts 2014, hvor faglig sekretær i LFS, Anne Brenøe, gennemgår et par medlemmers lønsedler i forbindelse med et løntjek.
”Jeg ser med nogle dages mellemrum to sager, hvor man, når man ser på lønsammensætningen i forhold til trin og tillæg, får indtrykket at alt er okay. Men da jeg sidder med det første løntjek undrer jeg mig over det samlede beløb, regner efter og opdager en difference,” forklarer Anne Brenøe.
”Problemet viser sig at være, at selvom der står de rigtige trin og tillæg på lønsedlen, så er de ikke indberettet rigtigt, men som ’garantiløn’,” fortæller Anne Brenøe.
Garantiløn gælder ikke i BUF
Ifølge Anne Brenøe er en pædagog, ifølge overenskomsten garanteret en minimumsløn efter henholdsvis 6 og 10 års erfaring. Garantilønsbegrebet bruges imidlertid ikke i Børne- og Ungdomsforvaltningen, da der er indgået en forhåndsaftale, der sikrer en højere løn.
”Jeg tænkte, at det måtte være et enkeltstående tilfælde og skriver til Koncern Service (KS) for at få rettet fejlen. Da jeg så et par dage efter finder én mere med samme fejl, tænker jeg, at så er det nok mere omfattende. Jeg beder derfor om at få en liste over alle pædagoger der er indplaceret på garantiløn,” fortæller Anne Brenøe, der kort efter får en liste med 16 pædagoger fra KS.
Heraf er 10 medlemmer af LFS. Sammen med KS kommer hun frem til det beløb, de 10 har fået for lidt udbetalt. Det beløb kræver hun naturligvis morarenter af.
”Man skal have den løn, man er berettiget til og man skal have den, når man er berettiget til den. En fejl som ovenstående burde ikke kunne forekomme, men jeg synes, at KS har medvirket til hurtig og smidig løsning af fejlene. Jeg skrev til KS den 17. marts og opgørelsen er kommet her den 22. maj,” siger Anne Brenøe, der i øvrigt fortæller, at alle fejl i forhold til ’garantiløn’ nu burde være rettet.
Fantastisk, at LFS gør det
Kenno Fogde fra den integrerede institution Slaraffenland i Valby er en af de 10 LFS’ere, der nu har fået efterbetalt løn. Han har fået 45.658 kr. før skat.
”Det kom som lidt af en overraskelse, da de skrev til mig og spurgte, om jeg ville indsende min lønseddel, så de kunne tjekke om den var i orden,” fortæller Kenno Fogde, der ikke selv har undret sig over sin lønudbetaling.
”Da jeg bliver ansat, aftaler vi en løn der er højere, end den jeg havde fået tidligere. Jeg kom fra Roskilde og kendte ikke taksterne i København, men jeg tænkte, at eftersom det er det offentlige, så får man hvad man skal have,” siger Kenno Fogde, der heller ikke synes, at lønsedlerne altid er de nemmeste at gennemskue.
”Jeg synes, at det er fantastisk, at LFS selv har taget initiativ til det og har fundet frem til mig. Det vil jeg gerne takke LFS for. I en tid, hvor fagforeninger har svært ved at få medlemmer, håber jeg at dette kan være med til at få folk til at melde sig ind,” siger Kenno Fogde, der selv har været medlem af forskellige fagforeninger siden 1972.