Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Boganmeldelse:
Hvor er der tegn på sikkerhed?
I arbejdet med udsatte børn og deres familier er Signs of Safety en anvendelig metode.
Bogen Signs of Safety giver mange gode eksempler på, hvordan man arbejder med metoden.
Tekst: Susanne Balslev
Signs of Safety er et redskab, der kan anvendes af professionelle til at undersøge såvel risikofaktorer som beskyttelsesfaktorer for et udsat barn og vurdere, hvordan disse faktorer påvirker barnet. Det væsentligste formål med Signs of Safety er at udarbejde spørgsmål, der kan hjælpe den professionelle og familien til at tænke over og arbejde sig igennem familiens udfordringer.
Det handler om den gode samarbejdsrelation mellem forældre og professionelle om barnets sikkerhed og trivsel.
Metoden har fokus på undtagelser fra bekymringerne vedrørende barnet – i hvilke situationer er der tegn på sikkerhed, der kan bygges videre på til gavn for barnet?
Barnet inddrages i såvel undersøgelsesarbejdet som i forbindelse med beslutninger og planlægning af tiltag.
I bogen præsenteres to redskaber til samtaler med børn: ’De tre huse’ samt ’Troldmanden og feen’. Det er begge konkrete redskaber, der engagerer barnet i dialogen: hvad sker der lige nu og hvilke ønsker har barnet for fremtiden?
Inden for metoden anvendes også skalaspørgsmål, der indikerer, at der er noget, der fungerer. Det er en måde at få adgang til familiens syn på barnets sikkerhed, eller at måle et familiemedlems oplevelse af situationen.
Man skelner mellem mål og midler. Som regel kan familien og de professionelle blive enige om målet. Midlerne handler om, hvordan målet nås og det kan der være mange veje til.
Bogen beskriver arbejdet med sikkerhedsplaner. At udvikle en sikkerhedsplan er en forandringsproces, som involverer forældre, børn og netværk. Her skal familien og dens netværk vise forvaltningen, at de har kapacitet og ressourcer til at skabe den nødvendige sikkerhed for barnet og kan løse de forhold, der giver anledning til bekymring for barnet.
Bogen er skrevet i et letlæst sprog. Eksempler og spørgsmål er markeret i en anden farve, så det er let at finde dem.
Bogen henvender sig til alle professionelle, der arbejder med udsatte børn og deres familier.
Signs of Safety kan bruges i vanskelige børne- og familiesager og giver mulighed for at arbejde helhedsorienteret og systematisk. Herefter kan det udsatte barns behov for støtte vurderes.
Derudover kan udpluk af metoden anvendes af professionelle i folkeskoleregi, fx når der er en bekymring for et barns udvikling. Når man anvender sætningerne ”hvad fungerer”, ”hvad bekymrer” og ”hvad skal der ske”, bliver et tværfagligt møde meget konkret, præcist og handlingsorienteret. Samtidig bliver der tegnet et helhedsbillede af det enkelte barn.
Bogen er et godt eksempel på, hvor vigtigt det er at fokusere på det positive og dermed ressourcerne hos barnet og familien. Der skal skabes et fundament, som de fremtidige løsninger kan bygge på. •
Konklusion:
Jeg giver Signs of Safety fem ud af seks stjerner. Bogen er meget anvendelig inden for både det almene og specialpædagogiske område. Dog kan bogen ikke komme helt til tops, da den indeholder mange gentagelser. Alt i alt har bogen mange gode eksempler på, hvordan man arbejder med Signs of Safety.
Signs of Safety
Af Andrew Turnell m.fl.
Hans Reitzels Forlag
257 sider
Pris 300 kr.
ISBN 97-887-4125-386-2