Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Ledersektionernes generalforsamlinger 2014:
ALMEN LEDERSEKTION SKAL GENFINDE SIN STEMME
LFS Almen Ledersektion afholdt generalforsamling den 22. maj og det blev en længerevarende sag med debat om beretningen og generalforsamlingsperiodens arbejde de næste to år. Ikke mindst var en mere profileret Almen Ledersektion, tillidsreformens implementering i kobling til MED-aftalen og et større fokus på de forskellige ledergruppers virkelighed i forbindelse med skolereformen emner til det videre arbejde.
Efter en vedtægtsændring, der gjorde det muligt ved direkte valg på generalforsamlingen at vælge formand, HB-medlem og HB suppleant, bød forsamlingen på kampvalg til formandsposten og comeback til tre garvede LFS-fagpolitikere.
Marialise Rømer – klyngeleder i BH3, der tidligere har været formand for Almen Ledersektion, lagde billet ind på formandsposten og løb med den, mens Søren Lisberg, der også tidligere har været formand for sektionsbestyrelsen vendte tilbage til bestyrelsesarbejdet. Søren Lisberg, der er pædagogisk leder i Blæksprutten, Amager A13, blev endvidere valgt som Almen Ledersektions medlem af hovedbestyrelsen.
Kathrina Dauscha, pædagogisk leder i Gaia, Amager A10, blev genvalgt til bestyrelsen og også valgt som suppleant til HB. De øvrige genvalgte bestyrelsesmedlemmer er: Niels I. Hansen – klyngeleder i Ø2, Pia Lund Bakke – klyngeleder i VAL1 og Grethe Dehn – pædagogisk leder i Akvariet, Østerbro Ø6. Nyvalgt til den otte mand store bestyrelse er Helle Jonstrup, der er pædagogisk leder i Bifrost/Spanager, Nørrebro NB4, og Pia Bah, klyngeleder i VE6 og tidligere LFS-forretningsudvalgsmedlem. Dermed er Pia Bah det tredje fagpolitiske comeback i denne ombæring.
Opgaverne står i kø
Debatten på generalforsamlingen mundede ud i en større opgaveliste for bestyrelsen at arbejde videre med. Marialise Rømer opsummerer:
”Vi er blandt andet blevet bedt om at fokusere på skolereformen, på ledernes arbejdsmiljø, herunder den meget savnede leder-APV, på administrationsplan-planen i praksis og selvfølgelig tillidsreformen. Flere ledere oplever at deres ledelsesrum er blevet indskrænket, at de i stigende grad bruger ressourcer på at fodre forvaltningerne og at gabet mellem beslutningstagerne og virkeligheden i praksis er øget.
Vi er begejstrede for den politiske beslutning om tillidsledelse, men er nysgerrige på hvordan vi i praksis vil kunne mærke den? Flere ledere føler sig ensomme herude. De føler, at de laver mere unødvendig administration end de nogensinde har gjort før, og de undrer sig over de mange koncepter der udarbejdes centralt fra på det pædagogiske område.
Det er jo det, vi er gode til og meget gerne vil udvikle med udgangspunkt i såvel lokale behov, som forskelligheden i det meget brede aldersniveau vi har pædagogisk ansvar for at udvikle.”
Den nyvalgte formand vender sig ikke mod besparelser og effektiviseringer af administrationen:
”Vi er opmærksomme på, at vi, som alle andre, skal spare, så at effektivisere administrationen, som vi virkelig synes er blevet markant forøget, giver god mening. Vi skal så bare kunne mærke, at opgaverne decentralt ér blevet færre. At redskaberne kan bruges og at de også fungerer i en klyngestruktur.”
Hun oplever et behov for at lederne på det almene område rykker tættere sammen:
”Vi er en meget stor gruppe ledere, som er meget bredt sammensat; hvordan finder vi fælles fodslag om, hvor vi vil hen og hvad der skal til for at udøve god ledelse – og hvordan sikrer vi, at ledere ikke føler sig ensomme kollegialt og fagligt? Jeg føler, at der er behov for, at vi både indadtil og udadtil får genskabt sammenholdet og genfinder styrken i bevidstheden om, at vi er så vigtigt og stort et fagområde, at det også skal afspejles i de politiske budgetter, i serviceringen og i respekten for vores faglige profil.”
Specialområdets ledere vil have mellemlederne med
Flere mellemledere tak! Ledersektionen på specialområdet i LFS vil favne lidt bredere og have specialområdets mellemledere med i sektionen. Det besluttede de på deres generalforsamling, der blev afholdt den 19. maj.
Baggrunden er, at ledere og mellemledere i dag har langt mere tilfælles end tidligere og at man i højere grad vil kunne udnytte hinandens viden og kompetencer i arbejdet med at præge udviklingen – ikke mindst i forhold til det fortsatte arbejde med tillidsdagsordenen, som bestyrelsen mener nødvendigvis må fortsætte med uformindsket styrke, hvis den nogensinde skal komme i mål på Socialforvaltningens område.
”Bestyrelsen har i perioden haft meget fokus på tillidsreformen i SOF. Det er nok 80 pct. af indsatsen – der knytter sig til denne. Det har været og er en selvfølge, fordi det i høj grad også er en ledelsesreform,” konstaterede den i øvrigt genvalgte bestyrelsesformand Grete Bøegh Svendsen i sin beretning.
Fortsat fokus på tillid
”Vi ved godt, at det at vende en supertanker som SOF fra NPM styring til tillidsbaseret styring, er noget, der tager meget tid. Der er sket en del, men set i det perspektiv, at det reelt er politikerne der med tre budgetvedtagelser over tre år har sagt til forvaltningen, at den skal omlægges – er der efter vor opfattelse ikke sket nok. Det går for langsomt,” fortsatte hun og pegede på, at det også er der en meget stor del af arbejdet vil ligge fremadrettet.
”Der er ingen tvivl om, at det er den, der vil komme til at tage rigtig meget tid og kræfter også fremadrettet. Vi vil dog også beskæftige os med løn- og ansættelsesvilkår, fordi vi har en oplevelse af, at der et stort behov for det på området,” siger Grete Bøegh Svendsen.
Kurt Carlsen og Klaus Kyllingsbæk blev nyvalgt til bestyrelsen og kommer begge fra handicapområdet i Københavns Kommune. Bestyrelsen består således af seks medlemmer, der ud over de nævnte er Gitte Thøgersen fra Frederiksberg Kommune, Henrik Velin, misbrugsområdet i Købehavns Kommune og Kate Holmegård, Børn/Ungeområdet i Københavns Kommune.
Beslutningen om mellemledernes indlemmelse i ledersektionen skal endeligt vedtages på Repræsentantskabet i LFS den 21.-22. november.
Referat af Ledersektionen på Specialområdet i LFS’ generalforsamling vil snarest blive lagt på hjemmesiden.
Dagplejens ledersektion søger flere kræfter
Sektionsbestyrelsen for dagplejens ledere har ligesom ledersektionerne på de øvrige områder haft generalforsamling.
Gyrite Johansen, der er formand for sektionen og leder af dagplejen i Brøndby redegjorde i sin beretning for arbejdet i den forgangne periode. Arbejdet har omfattet en overvågning af udviklingen af dagplejens ledelsesstruktur i kommunerne, hvor det trods drøftelser flere steder ikke er endt med nedlæggelser eller omlægninger.
Dagplejens fremtid, uddannelse og synlighed har i høj grad også været emner, der har optaget bestyrelsens arbejde.
Ikke mindst uddannelsesspørgsmålet har bestyrelsen taget fat på og er i dialog med FOA omkring. Bestyrelsen finder det dog bekymrende, at FOA’s svar på uddannelsesspørgsmålet er PAU og at det bliver op til den enkelte dagplejeleder at håndtere uddannelse af dagplejerne. Det mener bestyrelsen skal være et anliggende mellem KL og FOA at få forhandlet på plads, så der følger de nødvendige økonomiske ressourcer med. Netop det spørgsmål har bestyrelsen et møde med Jakob Sølvhøj om den 20. juni.
Bestyrelsen efterlyste flere ledere der vil engagere sig i bestyrelsesarbejdet, da fire medlemmer ikke er nok til at løfte byrden. Skulle andre være interesseret i at deltage i arbejdet kan de kontakte Gyrite Johansen.
Genvalgt til ledersektionen blev Gyrite Johansen, leder Brøndby dagpleje, Lena Trougaard, leder af Herlev dagpleje, Lizette Ryding, leder Frederiksberg dagpleje og Jytte Jacobsen, leder Furesø dagpleje. Nyvalgt blev Jette Christiansen, der er leder i Københavns dagpleje. Hvordan bestyrelsen konstituerer sig, finder den ud af ved førstkommende bestyrelsesmøde.
For den kommende periode blev det besluttet, at bestyrelsen fortsætter arbejdet med dagplejens fremtid – både i forhold til uddannelse og profilering; at bestyrelsen fortsat er opmærksom på eventuelle ledelsesmæssige forandringer i kommunerne og at bestyrelsen er opmærksom på udfordringerne i forhold til ordningen med tilskud til privat pasning.